Ανοικτό παραμένει το 4:1 για Τούρκους εργαζόμενους

Κλείδωσαν τα θέματα ιθαγένειας κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Μοναδικό αγκάθι παραμένει το 4:1 για τους Τούρκους εργαζόμενους. Κλείδωσε ωστόσο ότι αρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά θα έχει η κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση.

Σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Συζητήθηκαν τα θέματα των βασικών ελευθεριών, ιθαγένειας και εκπροσώπησης στα ομοσπονδιακά όργανα. Υπήρξε

κατανόηση από τις δυο πλευρές για τις θέσεις που εκφράστηκαν και οι όποιες διαφωνίες παραπέμφθηκαν για συζήτηση, η οποία θα γίνει μεταξύ των δυο διαπραγματευτών, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση, "θα πρέπει να θεωρηθεί κλειστό το θέμα της ιθαγένειας, ας μην επανερχόμαστε συνέχεια σε αυτό το θέμα. Η αρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα αυτά πάει στο κεντρικό κράτος".

Πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της αναλογίας 4:1 για του Τούρκους εργαζόμενους, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση στο συγκεκριμένο σημείο. Σημαντική εξέλιξη ωστόσο, είναι το γεγονός ότι αρμοδιότητα για τα ζητήματα αυτά θα έχει το κεντρικό ομόσπονδο κράτος.

Ερωτηθείς εξάλλου αν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε συζήτηση, βεβαίως».

«Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας, παρά στον καθορισμό του χώρου (διεξαγωγής της συνάντησης για το εδαφικό)», είπε ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε: «Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η ημερομηνία της διεξαγωγής της συνάντησης έχει δοθεί, δηλαδή μεταξύ 7 με 11 Νοεμβρίου και απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία. Πιθανές τοποθεσίες παραμένουν η Γενεύη ή η Ζυρίχη. Σημαντικό στοιχείο θα πρέπει να θεωρηθεί το ότι έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο συζήτησης του Εδαφικού στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στη συμμετοχή στα ομοσπονδιακά όργανα έδωσε έμφαση ο Μ. Ακιντζί

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απλή εκπροσώπηση σε σώματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί, εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6:3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιανδήποτε απόφαση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποκλείεται η λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει οι συναντήσεις στην Ελβετία να υπηρετούν τον στόχο για λύση εντός του 2016, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι τέτοια που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές σε λύση.

Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προετοιμασίες, καθώς και κοινή αντίληψη σε ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα τις αξιολογούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα