Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για πολυμερή διάσκεψη ο Έιντε

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η ημερήσια διάταξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη θα περιλαμβάνει πολυμερή διάσκεψη, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι «το τι θα συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα θα

γνωστοποιηθεί στο Γενικό Γραμματέα όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και μετά από αυτό ίσως να μπορέσουμε να πούμε κάτι».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ.Έιντε αποφάσισε να μην δώσει σαφή απάντηση κατά πόσο υπάρχει μυστική ατζέντα σε σχέση με άτυπη έστω πολυμερή, στο πλαίσιο της παρουσίας Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η αλλαγή ημερομηνίας την τελευταία στιγμή, από τις 26 Σεπτεμβρίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί η τριμερής, στις 25 του ίδιου μήνα, ενισχύει τις υποψίες ότι κάτι έχουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Την 25η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, λόγω του Debate στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τις υποψίες ενισχύουν επίσης και οι συναντήσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, οι πληροφορίες για επικοινωνία και εμπλοκή της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο, η επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στην Κύπρο, αλλά και η συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση της Τουρκίας για τις εξελίξεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ωστόσο, σημειώνει ότι οι δυο ηγέτες επιθυμούν να δουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να έχει μια πιο άμεση εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τους προσεχείς μήνες.

Συνέχισε τονίζοντας ότι στη Νέα Υόρκη θα συζητηθούν όλες οι πτυχές μιας λύσης του Κυπριακού περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησή,ς της, αλλά δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο ως προς τη μορφή ή το πλαίσιο μιας τέτοιας χρηματοδότησης.

Σε ερώτηση τι θα γίνει ακριβώς στην Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου, είπε ότι θα γίνει μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τους δύο ηγέτες, τον ίδιο και τις βασικές ομάδες όλων των πλευρών «και θα συζητήσουμε ακριβώς αυτό που ειπώθηκε στην ανακοίνωση, ποια είναι η κατάσταση πραγμάτων και πώς προχωρούμε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η δέσμευση είναι «να έχουμε μια σοβαρή συνάντηση, καλά προετοιμασμένη και από τις τρεις πλευρές, τις δύο πλευρές εδώ και τον ΟΗΕ, να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε σ` αυτή τη διαδικασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοικτό, Έιντε,anoikto, einte