Άνοιγμα σχολείων 21/5: Ο Υπ.Παιδείας και η Δρ Κολιού απαντούν στις ανησυχίες

Για τις αντιδράσεις στο άνοιγμα των σχολείων μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου. Για το ίδιο θέμα το ΣΙΓΜΑ φιλοξένησε και την δρα Κολιού. Ο καθένας από το μετερίζι του, απάντησαν στις ανησυχίες γονιών και μαθητών που από το πρωί μονοπωλούν την επικαιρότητα αφού αρκετοί γονείς ανησυχούν για το πώς επιστρέφουν πίσω τα παιδιά τους.

Αρχικά ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «κάναμε μεγάλες

επιτυχημένες προσπάθειες για να προστατεύσουμε την υγεία μας και αφού έχουμε τις συμβουλές και τις μελέτες από την επιδημιολογική ομάδα για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, θα πάμε μετρημένα και σταδιακά στα σχολεία». Εξήγησε ότι από την 21η Μαΐου έτσι κι αλλιώς θα αρθούν τα μέτρα και θα επιτρέπεται η κοινωνικότητα των ανθρώπων και το σχολείο δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Ανάστατοι γονείς από απόφαση για άνοιγμα σχολείων – «Χαμός» στα ΜΚΔ

Συμπλήρωσε ότι από τις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία 3.000 με 3.500 τελειόφοιτοι και θα δούμε πώς θα πάει. Ανέφερε δε ότι στην Κύπρο αναλογικά έχουμε κάνει τους περισσότερους ελέγχους.

Σε ερώτηση εάν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που λήφθηκε η απόφαση για τα σχολεία, απάντησε ότι η Κύπρος έχει χρησιμοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και πήρε τις σωστές αποφάσεις. Επεσήμανε ότι όταν λήφθηκε η απόφαση για αναστολή φοίτησης υπήρχαν επίσης αντιδράσεις, αλλά εξήγησε ότι θα πάμε στα σχολεία βασισμένοι σε υγειονομικά πρωτόκολλα και προετοιμασμένοι.

Αναφέρθηκε επίσης στους 20.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους στον μαθητικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι είναι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αναθεωρήσουμε αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι η στόχευση αρχικά είναι οι τελειόφοιτοι να πάρουν απολυτήριο και να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες εξετάσεις. Έπειτα, πρέπει να επανέλθουν τα παιδιά στα σχολεία για να νιώσουν μέλη της μαθητικής κοινότητας.

Από την πλευρά της η δρ Κολιού ανέφερε ότι αυτή είναι μια πολύ καλή περίοδος να επιστρέψουν τα παιδιά. Είναι καλύτερα τώρα παρά τον Σεπτέμβρη, είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά είπε η δρ Κολιού, θα επιστρέψουν με ελεγχόμενο τρόπο, θα είναι πολύ λίγοι σε κάθε τάξη, θα αερίζονται χώροι, θα υπάρχουν αποστάσεις στις τάξεις και στα διαλείμματα.

«Θα εκπαιδευτούν τώρα και θα είναι έτοιμοι για την επόμενη σεζόν, τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Ας μην υποτιμάμε τα παιδάκια Δημοτικού, μπορούν να απορροφήσουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι οι έφηβοι. Είναι πολύ εύκολο να μάθουν και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Η δρ Κολιού, αναφορικά με την μεταδοτικότητα του ιού στους ενήλικες είπε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταφέρει παιδί σε ενήλικα. Όπως είπε δεν είχε περιστατικό να μεταφερθεί ο ιός από παιδί σε ενήλικα. Τα παιδιά τόνισε η δρ Κολιού φάνηκε ότι δεν κολλούν και τόσο εύκολα. Στην χώρα μας νόσησαν συνολικά γύρω στα 50 παιδιά. Τα μισά ασυμπτωματικά και απ’ τα υπόλοιπα 1 στα 5 εμφάνισε πυρετό.

Keywords
Τυχαία Θέματα