Ανοίγει το δρόμο για δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστήσει επίσημη πολιτική του κόμματός του την διενέργεια νέου δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας του Brexit. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ίδιος θα προτιμούσε εκλογές.

Μιλώντας στην Sunday Mirror, λίγο πριν

από τη σημερινή έναρξη του τετραήμερου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ, ο κ. Κόρμπιν είπε: «Ό,τι προκύψει από το συνέδριο θα το τηρήσω. Όμως, δεν καλώ σε δεύτερο δημοψήφισμα. Ελπίζω να συμφωνήσουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να το επιλύσουμε αυτό είναι οι γενικές εκλογές. Αλλά εξελέγην για να δώσω την εξουσία στα μέλη του κόμματος. Επομένως, αν το συνέδριο πάρει μια απόφαση δεν θα την αγνοήσω και θα ενεργήσω αναλόγως».

Σε συνέντευξή του από το Λίβερπουλ στο BBC το πρωί της Κυριακής, ο κ. Κόρμπιν επανέλαβε ότι θα προτιμούσε εκλογές, αλλά σημείωσε ότι το Εργατικό «είναι ένα δημοκρατικό κόμμα» και ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη ψηφοφορία στο συνέδριο για την στήριξη ή όχι ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σημείωσε ότι οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων την όποια συμφωνία με την ΕΕ καταφέρει να πετύχει η κα Μέι, εφ' όσον θεωρήσουν ότι δεν εξασφαλίζει το μέλλον της Βρετανίας και είπε ότι θεωρεί πιθανές τις εκλογές το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι οι Εργατικοί είναι «απολύτως έτοιμοι».

Στο ερώτημα πώς θα έλυνε το αδιέξοδο με την ΕΕ εφ' όσον ανελάμβανε την πρωθυπουργία είπε ότι θα διαπραγματευόταν μια εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. Σημείωσε ότι η διαφορά με τη διαπραγματευτική προσέγγιση των Συντηρητικών είναι ότι το κόμμα του δε θέλει να αποκλίνει από τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική των Εργατικών επί του θέματος του δεύτερου δημοψηφίσματος ήταν μάλλον συγκεχυμένη, προξενώντας εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Η συζήτηση για το Brexit στο κομματικό συνέδριο είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Η δυνητικά σημαντική αλλαγή στάσης από τον κ. Κόρμπιν έρχεται την ώρα που δημοσκόπηση για τον Observer αποκαλύπτει πως το 86% των μελών του κόμματος πιστεύουν ότι θα έπρεπε οι ψηφοφόροι να έχουν τον τελευταίο λόγο επί της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, το 90% των μελών θα ψήφιζαν τώρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ακόμα και στην βόρεια και κεντρική Αγγλία, όπου οι ψηφοφόροι σε πολλές περιφέρειες με Εργατικούς βουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, τα μέλη του κόμματος τάσσονται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος σε ποσοστό 86% και 88% αντίστοιχα.

Το 81% των μελών των Εργατικών θεωρούν πως το βιοτικό τους επίπεδο θα επιδεινωνόταν με το Brexit και το 89% δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επανέλαβε προς τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος ότι δε θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και ότι είναι ώρα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Μετά από μία εβδομάδα που την είδε να συγκρούεται με την ΕΕ λόγω της απόρριψης του σχεδίου της για την επόμενη μέρα του Brexit, η κα Μέι εξέδωσε δήλωση στην οποία κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα «ανατροπής» του Brexit είτε με νέο δημοψήφισμα είτε με παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ. «Εγώ λέω ότι είναι η στιγμή να βάλουμε πρώτη την χώρα μας. Αυτή είναι η στιγμή να βάλουμε στην άκρη τις διάφορες μας και να ενωθούμε υπέρ της εθνικής ενότητας. Αυτή είναι η στιγμή να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τη Βρετανία».

Την ίδια ώρα, οι Sunday Times γράφουν ότι κορυφαίοι πολιτικοί σύμβουλοι της πρωθυπουργού προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι το δημοσίευμα είναι «κατηγορηματικά αναληθές».

Η κα Μέι προετοιμάζεται για ένα τρικυμιώδες υπουργικό συμβούλιο την Δευτέρα. Οι Sunday Times γράφουν ότι επίκειται σύγκρουση για την μελλοντική μεταναστευτική πολιτική, με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ να προτείνει μη προνομιακή μεταχείριση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτή η πρόταση αναμένεται να προξενήσει την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Η Daily Telegraph, εξάλλου, έχει γράψει πως οι υπουργοί θα απαιτήσουν από την κα Μέι ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit, με τις υπουργούς Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι και Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μόρντοντ να εμφανίζονται έτοιμες να παραιτηθούν αν το αίτημα δεν εισακουστεί.

Ο Υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, πάντως, υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς της πρωθυπουργού, σχολιάζοντας στο BBC ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο εναλλακτικό αξιόπιστο σχέδιο από καμία άλλη πλευρά. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να «πετάει» από μία πρόταση στην άλλη σαν να είναι «διπλωματική πεταλούδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα