Ανοίγει σταδιακά η αγορά των δανείων

Κατά πολύ αυξήθηκαν τα δάνεια που χορήγησαν το 2017 οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε σχέση με το 2015, δίνοντας έτσι ένα δυνατό σημάδι για την βελτίωση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια προσπαθώντας

να διευρύνουν τα έσοδά τους, «ρίχνοντας» χρήμα στην πραγματική οικονομία με τη μορφή δανεισμού ύψους €1,7 δισ. μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι πέρσι, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια €1,1 δισ. και το 2015 €0,9 δισ.

Παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης του δανεισμού και της βελτίωσης της κατάστασης, οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το στοίχημα των αναδιαρθρώσεων να παραμένει στοίχημα και την πρόοδο να έχει επιβραδυνθεί αρκετά, ενώ τα νέα δάνεια σε συνάρτηση με τις αναδιαρθρώσεις φάνουν μόλις το 4,4%.

Θετική εικόνα πάντως δείχνει η αγορά των καταναλωτικών δανείων και δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, σημειώνοντας αύξηση κατά 33%, φτάνοντας τα €105 εκ., ενώ οι αναδιαρθρώσεις ανέρχονται στα €11 εκ., την ώρα που πέρσι ήταν σχεδόν διπλάσιες αγγίζοντας τα €20 εκ.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των νέων δανείων χορηγείται στην πραγματική οικονομία, με τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (των αναδιαρθρώσεων περιλαμβανομένων) να δείχνουν άνοδο κατά 8%, αγγίζοντας τα €1446 εκ. από €1340 εκ.

Τέλος, όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, αυτά μαζί με τις αναδιαρθρώσεις διαμορφώνονται στα €439 εκ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με τα €488 εκ. πέρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα