Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο

Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί το συμβόλαιο με την κοινοπραξία που επέλεξε η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.

Προνοεί την κατασκευή τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου.

Το γνωστό ως LNG, θα καταλήγει στην ΑΗΚ για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέχρι σήμερα, η παραγωγή ρεύματος στην Κύπρο γινόταν με  μαζούτ, που είναι πιο ακριβό καύσιμο για τους καταναλωτές, αλλά

και πιο ρυπογόνο.

Στην σύσκεψη αυτή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί, αντιπροσωπεία της ΔΕΦΑ, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Λογίστρια.

Από πλευράς ΔΕΦΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τονίσθηκε ότι πρόκειται για έργο Εθνικής Σημασίας, με πολλαπλές ωφέλειες για όλους.

Η παρούσα προσπάθεια της Δημοκρατίας για εισαγωγή LNG είναι η έκτη συνολικά, τα τελευταία 13 χρόνια.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια το μέλλον είναι αβέβαιο, όπως τονίσθηκε στην σύσκεψη από την ΔΕΦΑ.

Θα πρέπει να επιστρέψει 101 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το ύψος της ευρωπαϊκής χορηγίας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους, να μην χρηματοδοτήσουν ξανά αντίστοιχα έργα, καθώς γίνεται στροφή προς τις ΑΠΕ.

Αυτό ενισχύει και το επιχείρημα της ΔΕΦΑ ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει. 

Από την άλλη, υπάρχουν και σειρά σοβαρών νομικών ζητημάτων, που έθεσαν ο Γενικός Ελεγκτής αλλά και η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης του διαγωνισμού και τα διαδικαστικά θέματα αναφορικά με τις εγκρίσεις των κονδυλίων.

Στους δύο φορείς απάντησε γραπτώς πρόσφατα η ΔΕΦΑ και ο Γενικός Ελεγκτής, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μας ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εκδώσει σύντομα έκθεση για το ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα