Ανοίγει Μουσείο Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα

Ένα μουσείο, προς τιμήν του τέως Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 10 Νοεμβρίου, στη Ραμάλα, όπως ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Αραφάτ.

Το μουσείο αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του αρχηγείου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, τη Μουκάτα, όπου βρίσκεται και το μαυσωλείο του Αραφάτ. Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας.

Τα εγκαίνια του μουσείου σχεδόν συμπίπτουν με την 12η επέτειο από το θάνατο του Αραφάτ, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείου του Παρισιού το Νοέμβριο του 2004, όταν επιδεινώθηκε

η κατάσταση της υγείας του και πέθανε τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τάφηκε «προσωρινά» στη Ραμάλα, στο μαυσωλείο δίπλα από τη Μουκάτα, καθώς επιθυμία του Αραφάτ ήταν να ταφεί στην Ιερουσαλήμ.

Η κατασκευή του μουσείου διήρκεσε έξι χρόνια και σύμφωνα με το Ίδρυμα Αραφάτ, το κόστος υπολογίζεται σε 7 εκ. δολάρια. Τα έργα σχεδίασε ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Τζαφάρ Τουκάν. Περιλαμβάνει κέντρο ενημέρωσης, βιβλιοθήκη, εκθεσιακό χώρο και αμφιθέατρο.

Ο χώρος που συνδέει το μαυσωλείο με το μουσείο και τη Μουκάτα είναι γεμάτος συμβολισμούς. Στην είσοδο είναι φυτεμένοι κέδροι του Λιβάνου, για να θυμίζουν τις ημέρες της εξορίας του Αραφάτ στη γειτονική χώρα.

Οι διαστάσεις του κυβικού μαυσωλείου είναι 11 επί 11 μέτρα, παραπέμποντας στην ημερομηνία του θανάτου του τέως Παλαιστίνιου ηγέτη. Στο χώρο υπάρχει επίσης ένα τζαμί, ενώ από την κορυφή του παρακείμενου πύργου εκπέμπεται μια ακτίνα λέιζερ προς την κατεύθυνση της Ιερουσαλήμ, αν και πλέον παραμένει ανενεργή μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι θα λάβει μέτρα αν δεν απενεργοποιηθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα