Ανοχύρωτη η Κύπρος στις πυρκαγιές – Μόνο 2 πτητικά μέσα για ένα μήνα

Ανοχύρωτη στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα, θα παραμείνει η Δημοκρατία. Η καθήλωση των νεοαποκτηθέντων ελικοπτέρων από την Ουκρανία, λόγω ζητημάτων ασφάλειας, άφησε το Τμήμα Δασών με μόλις δύο πτητικά μέσα.

Κακόβουλα φαίνεται να τέθηκε η πυρκαγιά στην Άλασσα, η οποία σήμανε συναγερμό στις αρχές.
«Πέντε εστίες πυργκαγιάς την ίδια ώρα εκδηλωμένες και σε απόσταση 1 km περίπου η μία από την άλλη. Αυτό από μόνο του μας αφήνει υπόνοιες ότι κάτι δεν έγινε καλά. Δυνατοί άνεμοι, όχι ανθρώπινη δραστηριότητα..» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας

Κεττής.

Οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο αυτή την περίοδο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με την πυροσβεστική να τονίζει ότι εάν η πρόσφατη πυρκαγιά την Άλασσα ξεσπούσε τους θερινούς μήνες, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδηλωνόταν τους θερινούς μήνες προφανώς και θα μιλούσαμε για διαφορετικό αποτέλεσμα σήμερα» είπε ο κ. Κεττής.

Τα κενά ασφαλείας φαίνεται να είναι μεγάλα σε περίπτωση εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, μετά και την καθήλωση των ουκρανικών ελικοπτέρων και στον απόηχο των όσων ακούστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από την πολεμική αεροπορία, για την ασφάλεια των ελικοπτέρων.

Το Τμήμα Δασών καθησυχάζει πως από σήμερα μέχρι και την 1η Μαΐου, που αρχίζει η περίοδος υψηλού κινδύνου, θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

«Τώρα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε πυρκαγιές γιατί έχουμε τα οχήματά μας, τα πυροσβεστικά, έχουμε τους δασικούς υπαλλήλους και τους δασοπυροσβέστες έτσι ώστε εάν υπάρχει κάποιο επεισόδιο να το προλάβουν και να μην επεκταθεί» ανέφερε ό εκπρόσωπος τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου.
Σήμερα το Τμήμα Δασών διαθέτει μόνο δύο πτητικά μέσα. Εντός Μαίου, όπως διαβεβαιώνει, θα αποκτήσει άλλα έξι αεροπλάνα πυρόσβεσης, είτε με αγορά, είτε με εκμίσθωση.

«Την 1η Μάη θα υπάρχουν 2 ιδιόκτητα αεροπλάνα του Τμ Δασών τα οποία θα εδρεύουν στη Λάρνακα, θα υπάρχουν 2 πτητικά αεροπλάνα στο Ακρωτήρι και 2 εκμισθωμένα στο αεροδρομιο Πάφου.

Σε σχέση με τα ελικόπτερα, θα υπάρχει επιτροπή παραλαβής όπως εξήγγειλε ο Υπουργός μας, να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν να πετάξουν, έχουν τα πιστοποιητικά για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μαζί με αυτά είναι και τα ελικόπτερα της αστυνομίας και της ΕΦ ή ακόμη και των βρετανικών βάσεων» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές και το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα