Αννίτα: Έτοιμη η Κύπρος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ-Μαλίκι, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Τον κ. Αλ-Μαλίκι συνόδευε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην

Κύπρο, Αμπντάλα Ατάρι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Παλαιστίνης όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μέσω μιας συμφωνημένης λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Κύπρος, ανέφερε η κ. Δημητρίου, ως εκ της δικής της οδυνηρής εμπειρίας της συνεχιζόμενης για πενήντα χρόνια κατοχής εδάφους της από την Τουρκία, μπορεί να κατανοήσει πολύ καλά την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, η Κύπρος είναι πάντοτε έτοιμη να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους και στην αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία, όπως επισήμανε, καθίσταται άκρως ανησυχητική με ορατό τον κίνδυνο επέκτασής της στην ευρύτερη περιοχή, εξέλιξη που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Αναφερόμενη στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι καταδικαστέα. Έχει γίνει τοις πάσι αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις» και ότι πρέπει επιτέλους να επενδύσουμε στην ειρήνη, προάγοντας τον διάλογο στη βάση αρχών και παραμένοντας προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε εκτενώς την Πρόεδρο της Βουλής για την τραγική ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, εκφράζοντας αγωνία για τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

Προστίθεται ότι ο κ. Αλ-Μαλίκι προειδοποίησε για το ορατό ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης, με ανυπολόγιστο κόστος για ολόκληρη την περιοχή.

Κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων των κοινοβουλίων όλων των χωρών, να αναλογιστεί τη συλλογική της ευθύνη και να αξιώσει την επίτευξη εκεχειρίας, ώστε να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την επιστροφή στις συνομιλίες προς επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα