Ανησυχούν οι Κούρδοι της Σουηδίας ότι θα πληρώσουν τίμημα για ΝΑΤΟ σε Τουρκία

Οι Κούρδοι στη μεγάλη διασπορά της Σουηδίας ανησυχούν ότι θα γίνουν πιόνι στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόθεση της Στοκχόλμης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν η Δύση κάνει παραχωρήσεις για να κερδίσει την τουρκική υποστήριξ, αναφέρει το Reuters

 

Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις αιτήσεις τους να χαιρετίζονται θερμά ως «ιστορική στιγμή» από τους αρχηγούς της Βορειο-ατλαντικής συμμαχίας. 

 

Διαβάστε επίσης: Σε δείπνο για ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ωστόσο, αντιμετώπισαν την αντίθεση από την Τουρκία, η οποία έχει εξοργιστεί κάνοντας λόγο για στήριξη της Σουηδίας σε Κούρδους και αποστολές όπλων στους μαχητές της Συρίας 

 

«Δεν θέλουμε οι Κούρδοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Σιγιάρ Αλί, ο Σκανδιναβός εκπρόσωπος των κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας. 

 

Οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί υποστήριξη από καθένα από τα 30 μέλη του. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια. 

 

 Η κουρδική διασπορά των 100.000 ατόμων της Σουηδίας και η υποστήριξη της Στοκχόλμης για τα δικαιώματα των Κούρδων αποτελούν εδώ και καιρό σημεία τριβής στις σχέσεις με την Άγκυρα. 

 

«Η Σουηδία ήταν ένα αγκάθι στο πλευρό της Τουρκίας, επικρίνοντας τις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μια ισχυρή και ζωντανή κουρδική διασπορά στη Σουηδία, μέρη της οποίας είναι συμπαθητικά προς το PKK», ισχυρίζεται ο Πολ Λέβιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. 

 

«Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την τουρκική προοπτική σε αυτά τα ζητήματα ότι το PKK και οι θυγατρικές του αποτελούν ουσιαστική απειλή εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», προσθέτει. 

 

Το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) διεξάγει εξέγερση στην Τουρκία από το 1984 κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. 

 

Η Σουηδία έχει από καιρό θέσει εκτός νόμου το PKK και λέει ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο στη Συρία και τους πρόσφυγες στην περιοχή, κυρίως μέσω διεθνών οργανισμών. 

 

Ταυτόχρονα με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για να ανακαταλάβει πόλεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον.   

 

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι βασικό τμήμα των SDF που ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας και θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως σημαντικός σύμμαχος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα το βλέπει ως προέκταση του PKK, χαρακτηρίζοντάς το τρομοκρατική ομάδα, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις όχι. 

 

Εκτός από την οργή της με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, η Τουρκία έχει εξοργιστεί εδώ και καιρό από άλλη υποστήριξη προς το YPG, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

 

 Όλα αυτά έχουν ανησυχήσει ορισμένους Κούρδους, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί να πληρώσουν το τίμημα για να κατευνάσουν την Τουρκία και να εξασφαλίσουν τη θέση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  

 

«Οι Κούρδοι έχουν προδοθεί πολλές φορές στην ιστορία», λέει ο Aytar, ένας 62χρονος αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Malardalen στην ανατολική Σουηδία. 

 

 «Ίσως ο Ερντογάν στοιχηματίζει ότι μπορεί να εισβάλει σε νέα μέρη της Ροζάβα (τις κυρίως κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας) και η Δύση θα είναι ήσυχη μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του ζητήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εάν η Δύση κλείσει τα μάτια της, θα είναι ευτυχισμένη», αναφέρει 

 

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την Τουρκία. Η πρεσβεία της Άγκυρας στη Στοκχόλμη αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει στο Reuters. Το ΝΑΤΟ είπε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία είναι θεμιτές.  

 

Ο πολύπλοκος ιστός των θεμάτων έχει φέρει τη σουηδική κυβέρνηση - που θαυμάζεται σε όλο τον κόσμο για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη των μειονοτήτων - σε δύσκολη θέση. 

 

Μόνο αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση επέζησε από μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης με τη βοήθεια μιας Κούρδισσας βουλευτίνας η  οποία ζήτησε συνεχή υποστήριξη για τους Κούρδους, εξοργίζοντας περαιτέρω την Άγκυρα.  

 

Ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα υπονόμευε τη σκανδιναβική ασφάλεια και θα αποδυναμώσει το χέρι της συμμαχίας στη Βαλτική.  

 

Αλλά η ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας - που παραμένουν ασαφείς - θα έβλαπτε τη φήμη της Σουηδίας και θα μπορούσε να περιπλέξει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

 

«Ανησυχούμε ότι οι Κούρδοι γίνονται θύματα της πολιτικής», είπε ο Αχμέντ Καραμούς, ο Σουηδός συμπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, μιας κουρδικής ομάδας. 

 

Ενώ οι Σουηδοί Κούρδοι με τους οποίους μίλησε το Reuters είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι στην Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μια άβολη υπενθύμιση ότι η ασφάλεια της αυτόνομης περιοχής εξαρτάται από την καλή θέληση άλλων. 

 

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η Σουηδία δεν θα κάνει παραχωρήσεις για τις οποίες θα ντρεπόμαστε αργότερα», είπε ο Aytar. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχούν, Κούρδοι, Σουηδίας, ΝΑΤΟ, Τουρκία,anisychoun, kourdoi, souidias, nato, tourkia