Ανησυχητική εισβολή από μέδουσες στην Ανατολική Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα χωροκατακτητικό είδος μέδουσας που ονομάζεται «Rhopilema Nomadica» έχει γίνει απειλή για το οικοσύστημα της Μεσογείου, την αλιεία, τον τουρισμό αλλά και την ανθρώπινη υγεία, προειδοποίησε το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (TÜDAV).

Σμήνη από επεμβατικές μέδουσες εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και φάνηκαν στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, ιδίως στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Κύπρο

και την Τουρκία, σύμφωνα με το TÜDAV.

Σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού αυτού του είδους μεδουσών τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο τα τελευταία χρόνια, το ίδρυμα δήλωσε ότι αυτό το είδος πολλαπλασιάστηκε υπερβολικά στα ύδατα κατά μήκος της ακτής της Αττάλειας το 2009 και το 2010 και είχε αρνητικές επιπτώσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, που ξεκίνησε στα τέλη του χειμώνα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού, είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, το ίδρυμα προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν την επαφή μαζί τους.

Επιδράσεις όπως φλεγμονή, κνησμός, ερυθρότητα του δέρματος και φουσκάλες μπορούν να φανούν όταν έρθει σε επαφή με αυτό το είδος λόγω των καυστικών καψουλών του, ανέφερε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον οργανισμό.

«Επιπλέον, πιο σοβαρές κλινικές περιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε αλλεργικά σώματα. Ειδικά τα παιδιά δεν πρέπει να αγγίζουν μέδουσες που έχουν ξεβραστεί στις ακτές και, αν το κάνουν, δεν πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους στο σώμα και τα μάτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη δήλωσή της η οργάνωση περιέλαβε και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση πιθανής επαφής.

«Συνιστάται να πλένετε μόνο την περιοχή που έχει έρθει σε επαφή με αλμυρό νερό, αμμωνία ή ξύδι. Σε σοβαρούς τραυματισμούς, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό», ανέφερε.

Τον περασμένο μήνα, ένας μεγάλος αριθμός μεδουσών πιάστηκε στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοικτά των ακτών Samandag του Hatay, σημειώνει Χουριέτ.

Παλαιότερα βίντεο από τις συγκεκριμένες μέδουσες στα ύδατα της Κύπρου - ελεύθερες περιοχές και θάλασσια περιοχή κατεχόμενα, Ισραήλ και Λίβανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα