Ανησυχίες για την πανδημία στο δήμο Νέας Υόρκης-"Δεν τηρούνται τα μέτρα"

Οι ΗΠΑ με σχεδόν 41.000 κρούσματα και 483 θανάτους έχουν πλέον περάσει στην τρίτη θέση του παγκόσμιου καταλόγου των κρουσμάτων της πανδημίας, αν και το ποσοστό ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους είναι πολύ χαμηλό – 123 κρούσματα – όπως και το ποσοστό θνητότητας. Τα στοιχεία ανά πολιτεία δείχνουν ότι η μεγάλη συγκέντρωση και αύξηση των κρουσμάτων εστιάζεται στη πολιτεία Νέας Υόρκης (με 20.875 κρούσματα και 157 θανάτους), αλλά και στις γειτονικές Νέα Ιερσέη – που με 2.844 κρούσματα

βρίσκεται δεύτερη στον κατάλογο – Κονέκτικατ και μετά την Πενσιλβανία.

Ο Δήμος Νέας Υόρκης με 12.305 κρούσματα και πάνω από 100 θανάτους θεωρείται πλέον ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα κέντρα της πανδημίας παγκοσμίως και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπάρχει σοβαρό θέμα με την εφαρμογή των μέτρων για τήρηση αποστάσεων, ιδίως στη νεολαία. Τα μέτρα περιορισμού στην πολιτεία τέθηκαν σε εφαρμογή χθες βράδυ, ενώ ανάλογα μέτρα ισχύουν σε Νέα Ιερσέη και Κονέκτικατ. Πάνω από 78.000 άτομα έχουν υποβληθεί σε τεστ στη Νέα Υόρκη , περίπου το ¼ όσων έχουν γίνει σε όλη τη χώρα.

Ο κυβερνήτης Κουόμο ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά για ομοσπονδιακή βοήθεια, τόσο σε χρήματα, όσο και σε υλικό όπως μάσκες, φόρμες και αναπνευστήρες, φάρμακα και διάθεση των μηχανικών του στρατού για δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων. Ο κυβερνήτης με διάταγμα κάλεσε τα νοσοκομεία να αυξήσουν κατά 50% τη δυναμικότητα σε κρεβάτια.

Σε έντεκα πολιτείες έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού ανακοίνωσαν σήμερα ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και η Δυτική Βιρτζίνια.

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπέικερ διέταξε το κλείσιμο των μη ζωτικών επιχειρήσεων σε όλη την πολιτεία, ωστόσο το διάταγμα απλά εισηγείται χωρίς να επιβάλλει τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Στη Γουόλ Στριτ συνεχίζεται η πτωτική πορεία, παρά την υπόσχεση της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα κατά 300 δισεκατομμύρια,, να αγοράσει αμερικανικά ομόλογα και να κάνει ο,τιδήποτε αναγκαίο για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία την ύφεση. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη Γερουσία όπου γίνονται προσπάθειες να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο πακέτο στήριξης ύψους 1,6 δις.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο Ντάου Τζόουνς σημείωνε απώλειες 308 μονάδων (-1.61%) στις 18,865.55 μονάδες, ο NASDAQ ( -32, 52 ή -0.47%) στις  6,847.00 μονάδες και ο S&P (55,07 ή -2.39%) στις 2,249.85 μονάδες.

Αλλά και για την παγκόσμια οικονομία οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίονα Γκεοργίεβα προέβλεψε η ύφεση να είναι το ίδιο άσχημη με το 2009 ή χειρότερη, όμως το «ταμείο» βλέπει ανάκαμψη μέσα στο 2021.

 «Όσο γρηγορότερα σταματήσει η πανδημία, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα