Ανησυχίες για αύξηση κυβερνοεπιθέσεων σε εταιρείες

Τα εταιρικά δεδομένα και η πνευματική ιδιοκτησία θα συνεχίσουν να αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο των κυβερνοεπιθέσεων κατά το 2017, σύμφωνα με τον Αλβάρο Ορτιγκόσα, Διευθυντή του Ισπανικού Κέντρου Αριστείας στην Κυβερνοασφάλεια (CNEC), που αναμένει παράλληλα «εκθετική αύξηση των επιθέσεων» σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων».

Σύμφωνα με τον ειδικό, ωστόσο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο ο κίνδυνος να πέσουν θύματα του "ransomware", ενός κακόβουλου δηλαδή λογισμικό που στοχεύει τα ηλεκτρονικά συστήματα και ζητά λύτρα

για να τα ξεκλειδώσει. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει να είναι ήδη σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο, προσθέτει.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ορτιγκόσα λέει ότι κανένα σύστημα δεν είναι 100% ασφαλές από τέτοιες επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, εκτεθειμένες λέει ότι είναι και οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανή μια επανάληψη του σεναρίου στις ΗΠΑ, όπου οι μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι Ρώσοι χάκερς αποπειράθηκαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο ειδικός απαντά πως μπορεί να συμβεί.

Σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν αναμένεται ανάλογη επίθεση σε κάποια από τις εκλογικές διαδικασίες που είναι προγραμματισμένες στους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Αν και η πραγματική εμπλοκή των χάκερς στις αμερικανικές εκλογές δεν έχει αποδειχθεί «θα μπορούσε να συμβεί και θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή σύντομα» και στην Ευρώπη, ανέφερε.

Οι «ψεύτικες ειδήσεις» ήταν ένα ακόμη από τα θέματα που κυριάρχησαν στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, το Facebook ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες στη Γερμανία να υποδεικνύουν τα άρθρα που περιέχουν ψευδείς αναφορές, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η παραπληροφόρηση. «Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό» είπε ο κ. Ορτιγκόσα, προσθέτοντας ότι η μάχη κατά των «ψεύτικων ειδήσεων» απαιτεί συνδυασμένες προσπάθειας ανθρώπων και αλγορίθμων.

Συνέχισε λέγοντας ότι προς τούτο απαιτείται ένας μεγάλος όγκος ειδησεογραφικών κειμένων που έχουν ταξινομηθεί από ανθρώπους ως αληθή ή αναληθή, ώστε να «εκπαιδευτούν» στη συνέχεια οι αλγόριθμοι για να ξεχωρίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις. Όμως για να συνεχίσει η τεχνολογία να κάνει αυτή τη δουλειά, απαιτείται να υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση και για τον λόγο αυτό «η ανθρώπινη παρέμβαση θα είναι πάντα αναγκαία» για να επιτηρεί το αποτέλεσμα, λέει.

Σε άλλη ερώτηση, αν είναι δυνατό να υπάρξει ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και διαφύλαξης της ιδιωτικότητας όταν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια λέει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν πηγάζει τόσο από τον τρόπο που συλλέγουν τα δεδομένα οι κυβερνήσεις, όσο οι ιδιωτικές εταιρείες κυρίως.

Εξηγεί ότι οι άνθρωποι καταχωρούν πρόθυμα τα προσωπικά δεδομένα σε μεγάλες εταιρείες «με αντάλλαγμα τις υπέροχες, δωρεάν υπηρεσίες τους». Οι υπηρεσίες αυτές, όμως, παρέχονται δωρεάν διότι συνήθως «το πραγματικό προϊόν είσαι εσύ και τα δεδομένα σου» προσθέτει.

Ο κ. Ορτιγκόσα συμπληρώνει ότι η ανησυχία για τη συλλογή προσωπικών στοιχείων από τις Αρχές είναι δευτερεύουσα, σε σχέση με τα δεδομένα που είναι ήδη διαθέσιμα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ο Διευθυντής του CNEC βρέθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ένα συνέδριο για την διαδικτυακή ασφάλεια, που διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα