Ανησυχία στον Δήμο Ιδαλίου για την ποιότητα αέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Έρμαιοι σκοπιμοτήτων και ανεπάρκειας κρατικών υπηρεσιών 6.000 και πλέον κάτοικοι στο Δάλι, όπου καθυστερούν το κλείσιμο και μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου.

Οι  δημότες Ιδαλίου ζουν στην σκιά του καρκίνου και του πανικού μετά από νέους τρεις θανάτους κατοίκων της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μέσα σε μια εβδομάδα.

«Έπρεπε οι σχεδιασμοί να φροντίσουν αν υπήρχαν βιομηχανικές οχληρίας εκεί τότε να μην δοθούν άδειες για οικιστικές, όμως για να το κάνουμε ξεκάθαρο προϋπήρχε η οικιστική από το 1978, υπήρχαν αιτήσεις για διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή το 80-81 είχαν αρχίσει

να κτίζουν σπίτια και τα ασφαλτικά ήρθαν σε μεταγενέστερο στάδιο", δήλωσε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Μετά από διαμαρτυρία σε διαμαρτυρία και την πολύχρονη μάχη που στρέφεται σε όλες τις κατευθύνσεις για την μετακίνηση των εργοστασίων που βρίσκεται στην περιοχή, οι κάτοικοι της ανατολικής Λευκωσίας φαίνεται να κτυπούν πόρτες ακουόντων.

«Πιστεύουμε ότι και με βάση την βιβλιογραφία αλλά μιλώντας και με γιατρούς ότι οι ρύποι από την καύση μαζούτ προκαλούν καρκινογενέσεις, που δεν μπορούμε να το αποδείξουμε διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες μετρήσεις και δεν μπορούμε να το σταματήσουμε διότι υπάρχουν κενά στην νομοθεσία», εξήγησε ο δήμαρχος.
Τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου δεν εξακριβώθηκε εάν οφείλονται στο εργοστάσιο, ωστόσο οι δημότες είναι θορυβημένοι με το γεγονός και για τον λόγο αυτό κινήθηκαν τα νήματα για την διεκπεραίωση περιβαλλοντικής μελέτης.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον Φεβρουάριο από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτά δεν έχουν δοθεί. 

Το γεγονός θορύβησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος.
 

Δείτε σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα