Ανησυχία Μπένετ-Γκαντς ενόψει επικείμενης συμφωνίας Ιράν-ΗΠΑ για πυρηνικά

Να μην υπογράψει νέα συμφωνία με το Ιράν κάλεσε την Τρίτη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τέως Πρωθυπουργός και νυν αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Ύστερα από μία σχετικά μεγάλη απουσία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του, ο Ναφτάλι Μπένετ, προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Ο

κ. Μπένετ εκφράζει την ανησυχία του ότι η υπογραφή της συμφωνίας επίκειται άμεσα και αποστέλλει μηνύματα προς την αμερικανική προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο Μπένετ, καλώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην υπογράψει νέα συμφωνία με το Ιράν, δήλωσε ότι «ακόμα και κατά το παρελθόν, όταν η υπογραφή της συμφωνίας φερόταν να επίκειται, είχαμε καταφέρει να μεταπείσουμε τους φίλους μας στον Λευκό Οίκο να μην υποχωρήσουν στις ιρανικές απαιτήσεις και ελπίζω ότι και τώρα θα συμβεί το ίδιο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μέσω αυτής της συμφωνίας θα συσσωρευθούν τρισεκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία του τρομοκρατικού ιρανικού καθεστώτος και των περιφερειακών του συμμάχων και θα βοηθήσουν το Ιράν να αναπτύξει, να εκσυγχρονίσει και να λειτουργήσει τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό μέσα σε μόνο δύο χρόνια από τώρα».

«Ούτως ή άλλως, το Ισραήλ δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, δεν θα δεσμεύεται από κανέναν όρο της και έχει στην διάθεσή του κάθε μέσο με σκοπό να αποτρέψει κάθε πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», κατέληξε.

Παράλληλα, και ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σχολίασε την πιθανότητα μίας επικείμενης υπογραφής συμφωνίας Ιράν-ΗΠΑ δηλώνοντας στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους Αμερικανούς μας εταίρους, ως επίσης και με κράτη της περιοχής που και εκείνα απειλούνται από το Ιράν, όπως ακριβώς απειλείται και το Ισραήλ».

«Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να επηρεάσουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο Μπένι Γκαντς πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ την ερχόμενη Κυριακή, και θα συναντηθεί στην έδρα του επιτελείου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο ( CENTCOM), με τον διοικητή Στρατηγό Έρικ Καρίλα, στην αεροπορική βάση ΜακΝτιλ της Φλόριντα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, την επομένη ημέρα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση εργασίας με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζακ Σάλιβαν.

Πριν την επιστροφή του στο Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία Μπένετ#45Γκαντς, Ιράν#45ΗΠΑ,anisychia benet#45gkants, iran#45ipa