Ανικανοποίητοι οι Λευκωσιάτες για πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Η ικανοποίηση των πολιτών για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις έπεσε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2015 σε σύγκριση με το 2012 στη Λευκωσία, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για την αστική ζωή, με την πόλη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από το τέλος στον σχετικό πίνακα.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν αν σε γενικές γραμμές είναι "ικανοποιημένοι, σχετικά ικανοποιημένοι, σχετικά δυσαρεστημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι" με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις, όπως αίθουσες συναυλιών, θέατρα, μουσεία και βιβλιοθήκες στην πόλη τους στην ΕΕ.

Την

ερώτηση απάντησαν κάτοικοι από 83 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα επίπεδα της ικανοποίησης να κυμαίνονται από 34% έως 97%. Παρ' όλα αυτά, στις περισσότερες πρωτεύουσες, οι κάτοικοι είναι γενικά ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Η Βιέννη, το Ελσίνκι, η Πράγα και η Στοκχόλμη ήταν οι πρωτεύουσες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης, σε αντίθεση κυρίως με τους κατοίκους της Βαλέτα, τη μοναδική πρωτεύουσα της ΕΕ όπου λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές τους εγκαταστάσεις.

Μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ το 2015, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των κατοίκων ήταν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις της πόλης τους σε 18 από τις 28 πρωτεύουσες της ΕΕ, με τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης να καταγράφονται στη Βιέννη (97%), το Ελσίνκι (94%), την Πράγα και τη Στοκχόλμη (και οι δύο 90%), την Κοπεγχάγη (89%), το Ταλίν και το Άμστερνταμ (και οι δύο 88%), το Βερολίνο, τη Ρίγα και το Λουξεμβούργο (παντού 87%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που είναι ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις παρατηρήθηκε στη Βαλέτα (34%), ακολουθούμενη σε απόσταση από τη Λευκωσία (58%), τη Λισσαβώνα (59%), την Αθήνα (62%), τη Μαδρίτη (64%) και τη Ρώμη (65%). Συνολικά, η πλειονότητα των κατοίκων ήταν ικανοποιημένη με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις σε 27 από τις 28 πρωτεύουσες της ΕΕ.

Σε σύγκριση με το 2012, οι μεγαλύτερες θετικές τάσεις μεταξύ 2012 και 2015 παρατηρήθηκαν στην Αθήνα (από ένα ποσοστό ικανοποίησης 54% το 2012 σε 62% το 2015, ή +8 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σόφια (+7 π.μ. ), στις Βρυξέλλες και στο Ζάγκρεμπ (και τα δύο + 5 π.μ.). Αντιθέτως, η ικανοποίηση μειώθηκε περισσότερο στη Λευκωσία (-9 π.μ.), τη Μαδρίτη και τη Λιουμπλιάνα (-6 π.μ.), το Άμστερνταμ και το Λονδίνο (-4 π.μ.).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα