Αγγελίδης: Να αυξηθούν οι ποινές για τα τροχαία αδικήματα

Στην παραδοχή ότι οι ποινές στα τροχαία αδικήματα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι παράλληλα οι καταγγελίες θα πρέπει να οδηγούνται τάχιστα στο δικαστήριο ώστε να επιβάλλονται ποινές, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει, με τα νομοσχέδια να είναι έτοιμα.

«Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, τόσο από τον Αρχηγό της Αστυνομίας όσο και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και

για τις ποινές αλλά και για άλλα θέματα. Τα δικαστήρια εφαρμόζουν τον νόμο που υπάρχει. Θα πρέπει η νομοθεσία να εκσυγχρονιστεί, να αυξηθούν οι ποινές για τις καταγγελίες που πρέπει, αλλά και να υπάρξουν και άλλες δράσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης: Γελοίες οι ποινές για τα τροχαία αδικήματα, λέει η Reaction

Όπως σημείωσε, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Αστυνομίας μέσω συγκεκριμένων δράσεων είναι μεγάλη, προκειμένου ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να προβληματιστεί.

«Κάθε ημέρα και κάθε νύχτα, και ιδιαιτέρως τα Σαββατοκύριακα, γίνονται έλεγχοι σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι όποιες δυσάρεστες καταστάσεις, με έμφαση την κατανάλωση αλκοόλ, την ταχύτητα, τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος για τους μοτοσικλετιστές», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέγνωσε και κάποια στατιστικά στοιχεία για το εννεάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, για την κατανάλωση αλκοόλ έχουν γίνει 5.728 καταγγελίες, για παραβίαση του ορίου ταχύτητας 76.000 καταγγελίες, για τη ζώνη ασφαλείας 12.892 καταγγελίες και για κράνος 1.929, καθώς και 11.000 καταγγελίες για χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης.

Εκείνο που προσπαθεί η Αστυνομία, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου, είναι να έχει αυξημένη παρουσία στους δρόμους, αλλά να πραγματοποιούνται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους πολίτες: η Αστυνομία κατά την περίοδο των γιορτών θα βρίσκεται στους δρόμους για να παρέχει ασφάλεια, για να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει τους οδηγούς», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών όσον αφορά στα τροχαία αδικήματα, προτείνει ο Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την οδική ασφάλεια Reaction Μάριος Σταύρου, καλώντας την Πολιτεία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Χαρακτήρισε, δε, τις ποινές που ισχύουν ως «γελοίες».

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Σταύρου τόνισε ότι αν και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί, δεδομένων των εργαλείων που διαθέτει, το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι ποινές δεν είναι αρκετά αυστηρές.

«Έχουμε τις χαμηλότερες ποινές για τα τροχαία αδικήματα, όχι στην Ευρώπη, αλλά πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Γίνεται ο οδηγός που κινείται με ταχύτητα άνω των 200 χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο, να δικαιούται να πάρει το αυτοκίνητό του μετά το πρόστιμο και να συνεχίσει τον δρόμο του; Σε ορισμένες χώρες τα αυτοκίνητα κατάσχονται, ο οδηγός προσάγεται την ίδια ώρα ενώπιον δικαστηρίου και στερείται ακόμα και την άδεια οδηγού. Εμείς τους επιτρέπουμε να οδηγούν μέχρι να τους καλέσει το δικαστήριο, σε δυο χρόνια», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα