Αγγελίδης για Αμμόχωστο: Ο λόγος που δεν πρέπει να πάμε σε ομαδικές προσφυγές

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος μίλησε για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν οι Αμμοχωστιανοί σπεύσουν στην λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν-Τατάρ:Το περιουσιακό θα λυθεί από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Αρχικά ανέφερε ότι ως νομικός και τέως βουλευτής έδρασε διαφορετικά στο περιουσιακό παρά από τον Αχιλλέα Δημητριάδη. «Προτιμήσαμε να εγείρουμε αγωγές στο επαρχιακό δικαστήριο της Κερύνειας για τις περιουσίες της Κερύνειας και να κερδίσουμε μεγάλα ποσά

κατά της Τουρκίας».

Δείτε εδώ: Αχιλλέας Δημητριάδης: Χτυπά το καμπανάκι του τελευταίου γύρου για Βαρώσι (VID)

Συμπλήρωσε ότι οι ιδιοκτησίες παραμένουν στους νόμιμους κάτοικους τους και αξιώνουν και αποζημίωση. «Δύο οικογένειες έχουν εξασφαλίσει δικαστικά, 70 εκατομμύρια η κάθε μια εις βάρος της Τουρκίας».

Δείτε εδώ: Ηχηρό χαστούκι&καμπάνα δεκάδων εκατ. στην Τουρκία από Επ.Δικαστήριο Κερύνειας

Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να εκτελεστούν αυτές οι αποφάσεις, αλλά είναι πιο έντονο και χειροπιαστό παρά να απευθυνθεί κανείς στο όργανο που δημιούργησε ο θύτης με στόχο να εμφανιστεί ως δίκαιος κριτής.

Τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει τέτοια επιτροπή, όπου θα εξετάζει θέματα αποζημίωσης και αποκατάστασης της περιουσίας προς τον ιδιοκτήτη.

Εξήγησε ότι υπάρχουν αλλαγές τις οποίες δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. «Με την εκλογή του Μπάιντεν δεν θα υπάρχει αυτή η διαπροσωπική σχέση που είχε ο Ερντογάν με τον Τραμπ». Συμπλήρωσε ότι η έξαρση της κατοχικής δύναμης επιδιώκει να αποκτήσει παράνομα και αντίθετα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δικαιώματα στην Αμμόχωστο. «Πρέπει να διεκδικήσουμε νομικοπολιτικά μέσα από την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη».

Πρόσθεσε ότι οι ομαδικές προσφυγές θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις σε χρόνο, δεν θα αποδώσουν δικαιοσύνη και ουσιαστικά θα το εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν πανηγυρίζοντας καθώς οι Ελληνοκύπριοι θα αναγνωρίσουν όργανο της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Με αυτό τον τρόπο θα συντελέσουν στην αποδοχή των κατεχομένων ως ξεχωριστό κράτος».

Διευκρίνισε ότι αυτό οδηγεί στο να θυμηθούμε από που ξεκίνησε το Κυπριακό και πως φτάσαμε σήμερα σε τέτοια δυσμενέστατη κατάσταση. «Ας θυμηθούμε ότι η Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία έχουν εγγυηθεί το σύνταγμα του 1960», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το ατομικό δικαίωμα του καθενός δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανένας για τον τρόπο που θα το διεκδικήσει. «Ο κάθε Αμμοχωστιανός θα πρέπει να σκεφτεί. Το κράτος οφείλει να μιλήσει πιο ξεκάθαρα, έντονα και να πει ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ως κράτος που έχει δικαιώματα μέσα στην Ευρώπη».

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη ομάδα επιστημόνων και πρώην δικαστών του Ευρωπαϊκού και Ανώτατου δικαστηρίου με στόχο τις διεκδικήσεις.
 

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες μαθητές έστειλαν μηνύματα καταδίκης του ψευδοκράτους

Keywords
Τυχαία Θέματα