Ανεβαίνει δραματικά το θερμόμετρο

Μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων Κούρδων προκαλώντας ανησυχία παγκοσμίως
Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, ενώ μέχρι στιγμής από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 29 Κούρδοι μαχητές

Στα ύψη έχει ανέβει και πάλι το θερμόμετρο στη Συρία, λίγες, μόνο, ώρες μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, για

προώθηση της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα. Αιτία αποτέλεσαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εναντίον θέσεων Κούρδων της Συρίας. Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, ενώ μέχρι στιγμής από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 29 Κούρδοι μαχητές. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα και η Λευκωσία, ανησυχώντας ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που αυτές μπορεί να έχουν στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Το χρονικό
Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησαν το Σάββατο, στρέφονται εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις. Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Οι ΗΠΑ, όμως, αρνούνται να χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Αποχωρήστε…
Την ίδια ώρα, η Τουρκία ζήτησε από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απειλήσει ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας. Από την πλευρά του, το PYD απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις και προειδοποίησε πως οι Σύροι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση στη χώρα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, Συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, προσθέτοντας πως η αεροπορική βάση που βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό προχθές τελούσε υπό τον έλεγχο του Μετώπου Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι την κατάληψή του από τις δυνάμεις του PYD την περασμένη εβδομάδα. «Θέλουν το Μέτωπο Νόσρα να παραμείνει εκεί ή να έρθει το καθεστώς και να την καταλάβει;», διερωτήθηκε. Προειδοποίησε ακόμη την Τουρκία πως εάν επέμβει στη Συρία, θα βρει «απέναντί της ολόκληρο τον συριακό λαό».

Η Συρία ζητεί δράση των Η.Ε.
Τις επιθέσεις κατά των θέσεων Κούρδων καταδίκασε χθες και η συριακή κυβέρνηση, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν. Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών. «Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με το Πρακτορείο, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος». Σύμφωνα δε με το Υπουργείο, 12 ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. «Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι Τούρκοι μισθοφόροι», προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το Υπουργείο.

Διεθνείς αντιδράσεις και παρεμβάσεις Αμερικής
Πάντως, η νέα κλιμάκωση ανάμεσα στις σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μάλιστα, χθες και προχθές καταγράφηκαν σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε Τούρκους, Γερμανούς, Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, ενώ έγιναν δηλώσεις κι από πολλές άλλες χώρες. Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε προχθές με παρέμβασή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να σταματήσει τους τουρκικούς βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων της Συρίας, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία

. Όπως αναφέρει χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, με θέμα την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

«Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες και να αποσπάσουν επιπλέον έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα και κάλεσε την Τουρκία να δείξει ανάλογη αυτοσυγκράτηση διακόπτοντας τα πλήγματα πυροβολικού στην περιοχή», αναφέρεται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν, τονίζοντας την ανάγκη για την προστασία των εκτοπισμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία και να εξασφαλίσουν ότι οι δίοδοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα παραμείνουν ανοικτές».

Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε υποστήριξη προς τον αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο της νίκης επί του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, όπως και το να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης των εχθροπραξιών, όπως συμφωνήθηκε στο Μόναχο.

Το Αμερικανικό ΥΠΑΜ
Επίσης, το Σάββατο το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, καθώς και τις δυο πλευρές σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση βόρεια του Χαλεπίου και εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές», ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση του Υπουργείου, λέγοντας πως «καλέσαμε τις κουρδικές δυνάμεις μαζί με το YPG να μην εκμεταλλεύονται τη συγκεχυμένη κατάσταση, ώστε να επεκτείνουν τον έλεγχό τους. Έχουμε επίσης αναφορές για χρήση μέσων του πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει αυτά τα πυρά», τόνισε επίσης το Πεντάγωνο.

Η αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις έχουν ως κοινό εχθρό την ISIS, κάλεσε όλες τις πλευρές να μείνουν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Μόναχο (τα ξημερώματα της Παρασκευής) για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ανάλογη ήταν και η έκκληση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια.

Έκκληση ΗΠΑ και προς Ρωσία
Η αμερικανική παρέμβαση, όμως, δεν εστιάστηκε μόνο στην πλευρά της Τουρκίας, αφού χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε αρχικά στην επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Το κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων ήταν η διευθέτηση της κρίσης στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών για τη Συρία που διεξήχθησαν στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας.

Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη διπλωματική τους συνεργασία και τις επαφές τους σε άλλους τομείς για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε μια εβδομάδα και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπως προβλέπει η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας. Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία».

Μεντβέντεφ: «Χερσαία επιχείρηση = μακροχρόνιος πόλεμος»
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στο Euronews, προειδοποίησε πως μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο. Ειδικότερα και σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση, ο Μεντβέντεφ τόνισε: «Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν». Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος», είπε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία», πρόσθεσε.

Έτοιμη να συμβάλει η Σαουδική Αραβία
Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις και το ενδεχόμενο επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση της χώρας να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στη Συρία συνδέεται με μιαν απόφαση του υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. «Η ανάπτυξη από το βασίλειο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία είναι μέρος αυτής της εκστρατείας.

Η ετοιμότητα του βασιλείου να παράσχει ειδικές δυνάμεις σε οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία συνδέεται με μιαν απόφαση να έχουμε μία χερσαία συνιστώσα σε αυτόν τον συνασπισμό εναντίον του Ντάες στη Συρία -αυτόν τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ- άρα η επιλογή του κατάλληλου χρόνου δεν εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο Ριάντ. Ο Τζουμπέιρ εκτίμησε επίσης πως η Ρωσία, που έχει επέμβει στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων, θα «αποτύχει να σώσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Ανησυχία Γαλλίας
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο. «Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές», αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί
Παρά το διεθνές κάλεσμα για τερματισμό των βομβαρδισμών στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με πηγές του Πρωθυπουργικού γραφείου. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχίσουν να το κάνουν», φέρεται να είπε ο Νταβούτογλου στη Μέρκελ.

Ανταπέδωσε η Ρωσία;
Πέραν των πιο πάνω, χθες κάποια ειδησεογραφικά site έκαναν λόγο για βομβαρδισμό τουρκικών θέσεων από ρωσικές πυροβολαρχίες από το έδαφος της Συρίας. Οι σχετικές πληροφορίες είχαν διαδοθεί από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας πανικό. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και ούτε διαψεύσθηκε, ενώ ανταποκριτές από την Άγκυρα δεν αναφέρθηκαν σε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως κανένα μέσο της Τουρκίας δεν μετέδωσε μια τέτοια είδηση. Σύμφωνα, πάντως, με τα δημοσιεύματα, μία ρωσική πυροβολαρχία με αυτοκινούμενα πυροβόλα των 152 χιλιοστών μαζί με μία μοίρα συριακού πυροβολικού κτύπησε συγκεντρώσεις τουρκικών στρατευμάτων μέσα στο τουρκικό έδαφος, ενώ κοινοποιήθηκε ότι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Scud B και C στοχοποίησαν τουρκικές βάσεις και θα εξαπολυθούν από τη στιγμή που υπάρξει μείζων τουρκική επιθετική κίνηση στο συριακό έδαφος.

ΕΜΜΕΣΑ Ή ΑΜΕΣΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ανησυχία Κυβέρνησης και κομμάτων για τις εξελίξεις
Η κατάσταση στη Συρία δεν προκαλεί ανησυχία μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην Κύπρο, αφού εκφράζονται φόβοι πως θα επηρεαστούν οι συνομιλίες. Ειδικότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ότι «παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως κράτους μέλους της Ε.Ε. τόσο κοντά στην περιοχή, είμαστε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην περιοχή, ο μηχανισμός διαβούλευσης με τα γειτονικά κράτη, αλλά και λόγω των εμπλεκόμενων στην συγκεκριμένη κρίση (οι εξελίξεις) είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε συνεχώς, αξιολογούμε και είναι ένα από τα θέματα, τα οποία στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τους ομολόγους του. Επαναλαμβάνω, είναι έκρυθμη κατάσταση, είναι κάτι που επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα και το Κυπριακό και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αξιολογούμε καθημερινώς τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Διεύρυνση τριμερών συνεργασιών
Σε ερώτηση για τα θέματα των τριμερών συνεργασιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μετά τις τριμερείς συναντήσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, γίνεται αύριο (σ.σ. σήμερα) στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου. Είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι μέσα από τέτοιους τριμερείς μηχανισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις και τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία είναι κοινά, και θεωρούμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για να δούμε πώς προχωρεί και η συνεργασία με τον Λίβανο. Θα πρέπει να αναμένονται και άλλες συνεργασίες, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και με κράτη-μέλη της Ε.Ε., αφού βλέπουμε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία, μιας και μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπορούν να βρεθούν και εκείνες οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε, μεταξύ άλλων.

Τα κόμματα
Από πλευράς κομμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Συρία, εξέφρασε την ανησυχία του «διότι όσο γίνεται εντονότερη η κατάσταση στην περιοχή μας, τόσο θα δυσχεραίνει η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό». Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως, από τη στιγμή που η Τουρκία θα είναι απορροφημένη από τις εξελίξεις αυτές, θα επηρεάζεται αρνητικά το Κυπριακό, ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι πως οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Έκανε επίσης έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις «να γίνουν σεβαστά αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν πριν από δυο μέρες, να υπάρξει εκεχειρία και να επικεντρωθεί η προσοχή των πάντων στην καταπολέμηση του ISIS, που είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ο Β' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου είπε ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα θέματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και κυρίως η στάση της στο Συριακό και στο Κουρδικό, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να προχωρήσουμε σε διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό προκειμένου να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος, ώστε αφενός να ξεκαθαρίσουν οι τουρκικές προθέσεις και αφετέρου να ενισχυθεί η διαδικασία των συνομιλιών».

Η Β' Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, είπε πως «η κλιμάκωση της εμπλοκής της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο, με τους βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων και του συριακού στρατού στη Συρία, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. (…) Η Κύπρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Χαλέπι. Η Τουρκία κατέχει την Κύπρο και διατηρεί στη χώρα μας παράνομα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Αποδεικνύεται μια χώρα, της οποίας η σημερινή ηγεσία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επικίνδυνα. Δεδομένων αυτών των διαπιστώσεων, είναι πολύ αμφίβολο αν αυτή η χώρα έχει ειλικρινή διάθεση για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που να καθιστά τη χώρα μας ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη», κατέληξε.

«Αλληλέγγυες» επικρίσεις
Εξάλλου, η Επικεφαλής του Κινήματος «Αλληλεγγύη», μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που την στηρίζουν στο Κυπριακό ότι δεν καταλαβαίνουν με ποιους συνομιλούν. «Διερωτάται κανείς, όταν η Ευρώπη δεν βλέπει καμία πρόοδο στον εκδημοκρατισμό και στη σωστή συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα τις γειτονικές χώρες, γιατί μόνο το Κυπριακό να πηγαίνει καλά και οι συνομιλίες;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως πρέπει να κατανοήσουμε πως αυτή η διαδικασία των συνομιλιών είναι πέρα για πέρα ενάντια στη σωστή επίλυση του Κυπριακού.

Keywords
θερμομετρο, ρωσία, ηπα, pkk, δραση, οηε, νέα, ρκκ, isis, λύση, γαλλια, μερκελ, site, βασεις, εμμεσα, κυπρος, βρυξέλλες, επηρεάζει, αιγυπτος, ακελ, εδεκ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, ελλαδα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιορδανια, ισραηλ, κυπρου, οηε, πλαισιο, ρκκ, σημερινη, ωρα, αγκυρα, ακελ, αχμετ, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, δαμασκος, δηλωση, δηλωσεις, εγκληματα, εδαφος, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, εβδομαδα, εμμεσα, εξελιξη, επικοινωνια, επηρεάζει, επρεπε, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λευκωσια, λύση, λογια, λογο, μοιρα, μοναχο, ξημερωματα, πουτιν, προβληματα, ριαντ, ρολο, σαουδικη αραβια, σαββατο, σελιδες, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συρια, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ωρες, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδικες δυναμεις, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, isis, πηγες, πληροφοριες, site, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα