Ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στην Κρήτη

Ανεπίσημη συνάντηση θα έχουν σήμερα στην Κρήτη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα,

με την Άγκυρα να έχει ήδη καταθέσει επίσημο αίτημα για την έκδοσή τους.

Άσυλο στην Ελλάδα έχουν ζητήσει κι άλλοι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Μεταξύ των θεμάτων, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Τσαβούσογλου θα είναι και το Κυπριακό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται, εξάλλου, τις επόμενες μέρες και στα κατεχόμενα, όπως ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στην Αθήνα, θα μεταβεί στις 9 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο αρχηγών των μεσογειακών κρατών της Ε.Ε., με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης» και τις διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι πολύ σημαντικοί για το Κυπριακό δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη στην

τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί.

Συνεχώς λέμε πως αν το 2016 περάσει χωρίς λύση, καραδοκούν πιθανοί κίνδυνοι για το 2017. Ασφαλώς δεν υπάρχει εγγύηση 100% γι’ αυτό. Αλλά βλέπουμε πολύ καθαρά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δήλωσε ο ηγέτης των Τ/κ.

Στα τέσσερα κεφάλαια: διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ και περιουσιακό υπήρξε, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, μεγάλη ή μικρή πρόοδος.

Στα κεφάλαια εγγυήσεων-ασφάλειας και εδαφικού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Αυτά θα συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο του πάρε δώσε. Στόχος των τελευταίων έξι συναντήσεων, δήλωσε, είναι να υπάρξει συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια ή να μειωθούν στο μίνιμουμ οι διαφορές.

Τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων-ασφάλειας θα συνεχίσουμε, είπε, να τα συζητούμε σε επίπεδο αρχών.

Αν στις επόμενες έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε, υπάρξουν συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια και φτάσουμε σε σημείο, που οι δύο πλευρές να αντιλαμβάνονται η μία την άλλη στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια πενταμερή σύνοδο.

Τελικός στόχος, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι στη Νέα Υόρκη είναι να πραγματοποιηθεί πενταμερής σύνοδος.

Για τις εγγυήσεις ο Τ/κξ ηγέτης είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ αισθάνονται την ανάγκη για εγγυήσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στη δυναμική της ενέργειας.

Η συμμετοχή των Τ/κ και της Τουρκίας στην εξίσωση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται, δήλωσε, από αυτά, που θα γίνουν σήμερα.

Πιστεύω, είπε, ότι και για την ε/κ πλευρά είναι σημαντικό αυτό, καθώς, ιδιαίτερα μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι Ε/κ μπορεί να μείνουν εκτός της εξίσωσης. Γι αυτό λέω οι πλευρές να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αξιολογήσουν την ευκαιρία, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα