Ανεπίσημα συμφωνία για νέους κανόνες ευρωπαϊκών κόμματων

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την οριοθέτηση της επίσημης διαπραγματευτικής θέσης του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ για τον νέο κανονισμό δημιουργίας και χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα συμφωνία επί των νέων κανόνων.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα, ανεπίσημα, με τη διαπραγματευτική ομάδα του Συμβουλίου πως μεμονωμένα άτομα πλέον δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό κόμμα, προνόμιο που θα διαθέτουν μόνο τα εθνικά κόμματα. Επιπλέον ο αναθεωρημένος κανονισμός θα μειώσει το ποσοστό χρηματοδότησης που

κατανέμεται επί του παρόντος σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα από 15 σε 10%. Το υπόλοιπο 90% πρέπει να κατανεμηθεί ανάλογα με το μερίδιο των εκλεγμένων βουλευτών του κάθε κόμματος. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης ότι τα εθνικά κόμματα θα έπρεπε να εμφανίζουν το λογότυπο και το πολιτικό μανιφέστο του συνδεδεμένου ευρωπαϊκού κόμματος στους ιστοτόπους τους ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε κεφάλαια. Αυτό πρέπει να γίνει από τα μέλη μέλη τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι σε θέση να ανακτά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και τα άτομα που είναι ένοχοι απάτης θα είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα κεφάλαια. Η υπό ίδρυση ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα κληθεί να διερευνήσει εικαζόμενες καταχρήσεις στο μέλλον.

Σε περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κόμμα και τα συνδεδεμένα ιδρύματά του δεν ανταποκριθούν στις απαραίτητες προϋποθέσεις χρηματοδότησης ή παρέχουν ψευδή στοιχεία κατά την εγγραφή τους, η ανεξάρτητη Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα πρέπει να τα καταργήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα