Α.Νεοφύτου:"Να κρατηθεί το κυπριακό μακριά από λαϊκισμούς"

Το Κυπριακό πρέπει να κρατηθεί μακριά από το λαϊκισμό των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών.

“Αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις υποσχέσεις και τα νομοθετήματα έδωσαν 20 δισεκατομμύρια και έλυσαν, στη θεωρία, όλα τα συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες προβλήματα της κοινωνίας, έμεινε και το Κυπριακό. Να επικεντρωθούμε και στο Κυπριακό, να σκοτώσουμε την κάθε ελπίδα και την κάθε προοπτική» είπε και διερωτήθηκε «ποιοι ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου».

Διερωτήθηκε παράλληλα «πού καταντήσαμε» το Εθνικό Συμβούλιο, «ένα χρήσιμο θεσμό» οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτό. Ανέφερε ακόμα πως «όταν συμμετέχεις σε ένα θεσμό, υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Δεν μπορεί αυτοί που παραβιάζουν τους κανόνες να είναι αυτοί που ζητούν και πάλι τα ρέστα. Ο καθένας στη Δημοκρατία δικαιούται να λέει ό,τι θέλει, οι πολίτες θα κρίνουν».

Θεωρώ, συνέχισε, “σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών. Θα τινάζαμε στον αέρα και την προσπάθεια επανένωσης του τόπου μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «συμφωνώ απόλυτα με τη θέση ότι ο λαός δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι» και διερωτήθηκε κατά πόσον «εκτιμά κανένας ότι μέχρι τις 22 Μαΐου θα έχουμε λύση του Κυπριακού και θα κρατήσουμε το λαό μακριά και στο σκοτάδι. Απλώς να κρατήσουμε το Κυπριακό μακριά από το λαϊκισμό των βουλευτικών εκλογών»

Σε ερωτήσεις κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς έγγραφα ή σημειώματα και κατά πόσον μετά τις βουλευτικές εκλογές θα γίνεται κανονικά η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «δεν είμαι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εκφράζω τις θέσεις μου» κατέληξε.

Βουλή – αντισυνταγματικότητα νομοθετημάτων

Ερωτηθείς για την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 12 νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «στην τελευταία συνεδρία της Βουλής στάληκε μια πάρα πολύ κακή εικόνα και κακά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν την τελευταία συνεδρία της Βουλής ως τη συνεδρία που έπρεπε να δώσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, να παίξουν τα ρέστα τους, ικανοποιώντας όλους όσοι έθεσαν αιτήματα, εν γνώσει τους ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις ήταν άκρως αντισυνταγματικές και στην ουσία ήταν κοροϊδία σε αυτούς που πράγματι έχουν προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη επιλογή, ορκίστηκε νομιμότητα στο Σύνταγμα και οποιαδήποτε νομοθεσία κριθεί από τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα ως αντισυνταγματική έχει δύο επιλογές: είτε αναπομπή στη Βουλή, είτε αναφορά. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας πράττει το ορθόν, το οφειλόμενο και το πηγάζον εκ του Συντάγματος», εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «υπάρχουν ακόμα 2-3 νομοθετήματα που είναι αντισυνταγματικά».

Εμείς στο ΔΗΣΥ, συνέχισε, «έχουμε ευθύνη να κρατηθούμε μακριά από πυροτεχνήματα, με την ίδια ευθύνη και σοβαρότητα να κρατήσουμε τη χώρα στη σωστή πορεία. Το τι παρακολουθεί ο πολίτης τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένας πλειστηριασμός ποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δώσει περισσότερα. Ποιο από τα κόμματα θα λύσει όλα τα προβλήματα και αν κάποιος προσθέσει όλες αυτές τις υποσχέσεις που δόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τα αντισυνταγματικά νομοθετήματα που ψήφισαν, θέλουμε καμιά 20αριά δισεκατομμύρια».

Ανέφερε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης «υποσχέθηκαν και στους κατόχους αξιογράφων και στους κουρεμένους καταθέτες και στους μετόχους και σε αυτούς που χρωστούν ότι θα τους χαρίσουν δάνεια, υποσχέθηκαν ότι οποιεσδήποτε περικοπές που εκ των πραγμάτων είχαν επιβληθεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να έρθουν προ της κρίσης. Όλα αυτά όταν τα προσθέσεις είναι 20 δισεκατομμύρια» είπε και πρόσθεσε: «θεωρώ πως οι πολίτες έχουν κρίση και δεν θα επιτρέψουν να πάνε χαμένες οι θυσίες τους στο βωμό ενός ανέξοδου λαϊκισμού ενόψει βουλευτικών εκλογών».

Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόσκληση προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για ανοικτή συζήτηση, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «η συζήτηση και η πρόσκληση είναι σε όλους αυτούς που είτε με τις εξαγγελίες, είτε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θεωρούν ότι έλυσαν τα προβλήματα της κοινωνίας. Για να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας» συνέχισε « πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Φύγαμε από το μνημόνιο, εμείς αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα και έχουμε ακόμα δρόμο, αλλά πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, όχι πάλι πισωγύρισμα στις παλιές πρακτικές που έπρεπε να ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα όλων των τάξεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords