Αναζητούν ευθύνες μετά την πυρκαγιά στο Γέρι -Αμείλικτα τα ερωτήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις αγκυλώσεις, τις αδυναμίες και τα τρύπια σημεία του συστήματος ως προς την χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών που γειτνιάζουν με οικιστικές, έφερε στην επιφάνεια η χθεσινοβραδινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στο Γέρι.

Στον απόηχο του πανικού που επικράτησε, ξεπροβάλλει η αναζήτηση ευθυνών, που τυχόν υπάρχουν, εκ μέρους των αρμοδίων.

«Η μονάδα είναι αδειοδοτημένη και νόμιμη. Μικρές παρεκτροπές ή παρατυπίες δεν ήταν η αιτία για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Το γεγονός μάλιστα πως πέρσι, τέτοιο καιρό, στην συγκεκριμένη

βιομηχανική μονάδα ξέσπασε και πάλι πυρκαγιά εντείνει τις ανησυχίες των τοπικών αρχών και ακόμη περισσότερο των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Απαγόρευση παραλαβής αποβλήτων από εγκαταστάσεις εταιρείας λόγω της πυρκαγιάς

«Πέρσι στις 16/8, η ίδια εταιρεία είχε πυρκαγιά. Εκεί, ήταν καθαρά παράνομος ο χώρος», σχολίασε ο κος Χατζηπαναγιώτου.

Η επόμενη ημέρα της πύρινης λαίλαπας βρίσκει την τοπική κοινωνία να απαιτεί απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

-Τι γίνεται σε περιπτώσεις όπου βιομηχανικές ζώνες γειτνιάζουν με οικιστική;

-Λαμβάνονται ή όχι τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα; -Γιατί δεν εισακούγεται η κραυγή αγωνίας των τοπικών αρχών;

«Απαιτούσαμε και απαιτούμε οι μονάδες να λειτουργούν νόμιμα και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων», ανέφερε σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Άπαντες θορυβημένοι, καθώς από θαύμα η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανά εργοστάσια, με τον Υπουργό Γεωργίας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη και το Τμήμα Περιβάλλοντος να προχωρεί στον τερματισμό της παραλαβής νέων υλικών σε όλες της εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.

«Έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, αποφάσισε, όπως ομάδα  από τεχνοκράτες των αρμόδιων υπηρεσιών και εκπροσώπους των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης επισκεφθεί την περιοχή για την εξέταση της λήψης άμεσων μέτρων περιορισμού της οχληρίας αλλά και την αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από την λειτουργία συγκεκριμένων οχληρών βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στην περίπλοκη εξίσωση και το εργοστάσιο ασφάλτου, το οποίο από τύχη δεν τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν επεκτεινόταν η φωτιά στο ασφαλτικό», ανέφερε με την σειρά ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά Γέρι: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα αίτια - Γιγαντιαία επιχείρηση

Περιοχή Βασιλικού

  Οι ανησυχίες όλων στο κόκκινο και ιδιαίτερα του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιοχή Βασιλικού. Εκεί, όπου το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις νόμιμες μεν, πλησίον σε δεξαμενές καυσίμων δε. Ο κίνδυνος σε ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα πυρκαγιάς μεγάλος.

«Εκεί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος θα μπορούσα να πω, γιατί πλησίον της έχει δεξαμενές καυσίμων των ελληνικών πετρελαίων που μετακόμισαν από την Δεκέλεια», είπε σχετικά ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Πολεοδομικές άδειες

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς το ποια διαχείριση ασκεί η Πολιτεία, όταν περιοχές βαριάς βιομηχανίας βρίσκονται πλησίον οικιστικών ζωνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ''ΣΙΓΜΑ'', η Πολεοδομία δεν είναι σε θέση να απορρίψει εύκολα αίτηση για ανέγερση κατοικίας σε παραπλήσια περιοχή, όπου υπάρχουν εργοστάσια.

Σε καθορισμένες βιομηχανικές ζώνες δεν επιτρέπεται ωστόσο η ανέγερση κατοικίας, εκτός εάν ακολουθηθεί η διαδικασία παρέκκλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα