Αναζητώντας το «υπερεμβόλιο» για τους κορωνοϊούς

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα γενικό εμβόλιο COVID-19 που μπορεί τελικά να είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των παραλλαγών COVID-19, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, έχει επίσης τη δυνατότητα πρόληψης μελλοντικών πανδημιών από κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες που ηγήθηκαν της μελέτης κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα εμβόλιο ικανό να προστατεύσει τα ποντίκια από το SARS-CoV-2. Το υβριδικό εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να

προσφέρει προστασία έναντι άλλων κορωνοϊών που μπορούν να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους.
«Τα ευρήματα μας φαίνονται φωτεινά για το μέλλον, επειδή προτείνουν ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε πιο καθολικά εμβόλια κορωνοϊού για να προφυλαχτούμε προληπτικά από ιούς που γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν να εμφανιστούν στον άνθρωπο», δήλωσε ο David R. Martinez, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο είπε. «Με αυτήν τη στρατηγική, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε ένα SARS-CoV-3».

Ο κορωνοϊός δεν είναι μόνο ένας ιός, αλλά μια μεγάλη οικογένεια ιών. Είναι υπεύθυνη για πολλά θανατηφόρα κρούσματα ιογενών παθήσεων όπως το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) και το COVID-19. Συγκεκριμένα, το υπογονίδιο του σαρκοκοϊού των κορωνοϊών είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς έχουν την ικανότητα να πηδούν από ζώα σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA, σαν το Pfizer και το Moderna, αλλά αντίθετα επέλεξαν να ενσωματώσουν πολλαπλή κωδικοποίηση mRNA κορωνοϊού. Η παρουσία αυτού του υβριδικού mRNA επέτρεψε σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο να αναπτύξουν αποτελεσματικά αντισώματα έναντι πολλαπλών παραλλαγών του SARS CoV-2. Η αποτελεσματικότητα επεκτάθηκε ακόμη και στην γενεαλογία Β.1.351 του COVID-19, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η οποία ήταν γνωστό ότι αποφεύγει τις ανοσολογικές αντιδράσεις λόγω μιας βασικής μετάλλαξης στην ακίδα της πρωτεΐνης.

«Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει εστίες όταν χρησιμοποιείται ως ανίχνευση παραλλαγής», δήλωσε ο Ralph Baric, επικεφαλής συγγραφέας, επιδημιολόγος και καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο UNC.

Περαιτέρω μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο για δοκιμές σε ανθρώπους ήδη από το επόμενο έτος.

Ανάλογο δημοσίευμα έχουν και οι Financial Times 

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα αύξηση κρουσμάτων στην Κύπρο: 827 νέα περιστατικά

Πατριαρχείο Μόσχας: Αμαρτωλοί όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν

Keywords
Τυχαία Θέματα