Αναβρασμός για τη νέα τουρκική πρόκληση

Αναβρασμός επικρατεί για την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Τούρκος διπλωμάτης στο Reuters, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοκρατίας

και Υπουργών, με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αποφασίστηκε όπως τεθεί προς συζήτηση η νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Την δυνατότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων εναντίον της Τουρκίας, συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση στην συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου. 

Για την νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη. 

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα και των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Η τριμερής, θα είναι στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ειρήνη. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το γραφείο του ΓΓ έχει ήδη βολιδοσκοπήσει την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Νέα Υόρκη και έχει πάρει το πράσινο φως. Εντός της μέρας αναμένεται να απευθυνθεί η ίδια πρόσκληση και στον Μουσταφά Ακκιντζί.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του σε ελλαδικό μέσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθού με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Αθήνα, θα περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα, με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους», είπε. 

Την ίδια ώρα, ο Κουντρέτ Οζερσάι,  προμηνύει εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα στο θέμα του φυσικού αερίου, «επειδή δεν θα παραχωρήσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» στην ανατολική Μεσόγειο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Την ώρα που η Τουρκία προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παραβιάσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο Γιαβούζ να βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7, το Εθνικό Συμβούλιο, δεν κατόρθωσε να βρει κοινή γλώσσα και να εκδώσει Κοινό Ανακοινωθέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα