Αναβολή των βουλευτικών εκλογών της ΚΔ προωθεί η Τουρκία

Την αναβολή των βουλευτικών εκλογών επιδιώκουν οι Τούρκοι ως ύστατη υποχώρηση, εάν ώς τον Μάρτιο δεν εξευρεθεί κοινή φόρμουλα για λύση και δημοψηφίσματα. Αυτά τονίζουν διπλωματικώς οι Τούρκοι και προς τις Βρυξέλλες και προς το Λονδίνο.

Άλλωστε σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένει δημοψήφισμα

για λύση του κυπριακού.

Η λογική τους έχει ως εξής:

1. Εάν είναι οι δύο πλευρές κοντά σε λύση, δεν θα ήταν δυνατό να διεξαχθούν οι εκλογές, διότι δεν θα έχει σημασία και διότι θα πολωθεί το κλίμα και είναι δυνατό να τιναχθεί η διαδικασία εν μέσω προεκλογικού.

2. Η αναβολή θα ήταν δυνατή, εάν οι δύο πλευρές είναι κοντά σε λύση και, ως εκ τούτου, θα ήταν δυνατή η αναβολή είτε ώς το Σεπτέμβριο είτε ώς στο τέλος του έτους, εάν θα συζητηθούν για παράδειγμα οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Οι συνθήκες της λύσης και οι ευθύνες

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι, εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και αν δεν ληφθεί υπ' όψιν η ελαστική στάση της, που αφορούν στην αναβολή των βουλευτικών εκλογών για να δοθεί η τελευταία ευκαιρία στη λύση, θα περάσει στο σχέδιο Β', και την ευθύνη θα τη φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι οι συνθήκες είναι καλές, λόγω του ότι στο πηδάλιο της ελληνοκυπριακής πλευράς βρίσκεται ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος ήταν υπέρ του ναι στο σχέδιο Ανάν, επί του οποίου, σύμφωνα με την Άγκυρα, οικοδομείται η λύση.

Συναφείς ήταν επί τούτου οι δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος στηρίζει, όπως είπε, πολλά στον Κύπριο Πρόεδρο ως προς τη λύση, αλλά και στην αλλαγή των συνθηκών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει τον αγωγό της ειρήνης, δηλαδή το νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, και το φυσικό αέριο. Ως προς το φυσικό αέριο, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θεωρεί δεδομένο ότι μετά τη λύση θα περάσει αγωγός από την Κύπρο στην Τουρκία.

Παιγνίδι σκοπιμοτήτων

Πάντως, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η αναβολή ή όχι των βουλευτικών εκλογών είναι θέμα που θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να απασχολήσει τους Ελληνοκύπριους και δη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα κόμματα. Το πρόβλημα για τη Λευκωσία είναι ότι η τουρκική φόρμουλα έχει τη δική της λογική, η οποία είναι ενταγμένη σε αυτήν της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια τέτοια αναβολή θα ενίσχυε την περί τούτου πολιτική θέση της Άγκυρας, η οποία ισχυρίζεται σε διπλωματικό επίπεδο ότι, εάν γίνουν εκλογές στην Κύπρο χωρίς λύση, τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, επειδή η διαδικασία και το πολιτικό κλίμα θα ενισχύσουν την κρατική συνείδηση και την αντίληψη για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προβάλλουν, μάλιστα, τον ισχυρισμό ότι, εάν θα δημιουργηθεί η «νέα τάξη πραγμάτων» το αργότερο ώς το τέλος του έτους, «δεν υπάρχει λόγος για εκλογές από πλευράς Ελληνοκυπρίων, αφού θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του νέου συνεταιρισμού». Υπάρχει, όμως, και η εκτίμηση ότι, ακόμη και αν αποφασιστεί αναβολή, θα οξυνθεί το κλίμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και θα βοηθήσει στην απόφαση για άλλο ένα "όχι", το οποίο, εάν προκύψει πάλι, όπως το 2014, θα βολέψει την τουρκική πλευρά να προχωρήσει στο σχέδιο Β'. Δηλαδή προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού οι Ελληνοκύπριοι θα φέρουν την ευθύνη της μη λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα