Ξαφνικός θάνατος τηλεοπτικού παραγωγού στα κατεχόμενα

Η αντίδραση και οι κατηγορίες του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμοδίου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα», ο ξαφνικός θάνατος τηλεοπτικής παραγωγού και οι «προεκλογικές» δηλώσεις «υποψηφίων» είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά πρωτοσέλιδά τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να καταδικαστούν», γράφει ότι ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου,

Ρετζέπ Ακντάγ με έντονο τρόπο κατηγόρησε την εφημερίδα για τη γελοιογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος, απειλώντας ότι ο ίδιος θα προβεί στις ενέργειες εκείνες ώστε να καταδικαστούν όσοι ευθύνονται για τη γελοιογραφία, αναφέροντας ακόμα ότι η εφημερίδα είναι η φωνή των Ε/κ αντί των Τ/κ. Γράφει, επίσης, ότι μόνο το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου και η συντεχνία των Τ/κ δημοσιογράφων εξέφρασαν στήριξη στην εφημερίδα. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Δεν θα πραγματοποιηθούν τα όνειρα των Ελληνοκυπρίων» και προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα το «Βήμα» ότι το όνειρο των Ε/κ για να γίνει το νησί ένα ελληνικό νησί δεν θα πραγματοποιηθεί. Αναφορά γίνεται και σε μήνυμα του «προέδρου» του «συμβουλίου τουρισμού» και υποψήφιου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας Αχμέτ Σαβασάν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο αναφέρεται στην ανάγκη για ενότητα της ανθρωπότητας εναντίον της αδικίας. Γράφει, ακόμα, ότι πενθεί ο παράνομος Μπαϊράκ λόγω του θανάτου της 47χρονης παραγωγού του Κατριγιέ Μπαϊρακτάρ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Απειλή για ανέγερση οικοδομής από Τουρκοκύπριους», αναφέρεται στην περίπτωση Ελληνοκύπριου, ο οποίος έχει κινηθεί νομικά εναντίον Τ/κ για την ανέγερση κτιρίου στην περιουσία του στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για επανάληψη της υπόθεση Όραμς. Αναφορά γίνεται και στον ξαφνικό θάνατο της παραγωγού στον παράνομο Μπαϊράκ, Κατριγιέ Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατρικαδικαστή, ο θάνατός της οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή, συνεπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Γράφει, ακόμα, ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος Αναγέννησης Ερχάν Αρικλί δεσμεύτηκε ότι αν καταφέρει να εκλεγεί και είναι μέλος της «διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα, θα χρειαστεί τρία χρόνια για να επιφέρει αλλαγές, διαφορετικά θα παραιτηθεί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), υπό τον τίτλο «Υφιστάμεθα βιασμό», αναφέρεται σε δηλώσεις της διευθύντριας του κέντρου μελετών για τη μετανάστευση και τα δικαιώματα, CMIRS, Μινέ Γιουκσέλ, σχετικά με την κακοποίηση που υφίστανται οι αλλοδαπές φοιτήτριες στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν σχετικά με τις «εκλογές» και στην πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν, στις οποίες αναφέρθηκε στις «εκλογές», λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για σχηματισμό «κυβέρνησης» ούτε με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αλλά ούτε με το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με κύριο τίτλο «Όλοι από κάπου τρώνε και (από κάπου) ωφελούνται», αναφέρεται σε συνέντευξη του επιχειρηματία Μεζμέτ Εζίτς στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τον κ. Εζίτς, όλοι παραπονιούνται για το σύστημα αλλά κανείς δεν θέλει να το αλλάξει, αφού όλοι τελικά επωφελούνται από την κατάσταση. Προβάλλει, ακόμα, την έντονη αντίδραση του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ακντάγ για την καρικατούρα στην έκδοση της εφημερίδας «Αφρίκα» του Σαββάτου σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αναφορά γίνεται και στον ξαφνικό θάνατο της παραγωγού Κατριγιέ Μπαϊρακτάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα