Αναβαθμίζεται ο θεσμός του Συστήματος Μαθητείας

Την Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του θεσμού του Συστήματος Μαθητείας, ώστε να αποτελεί μια ποιοτική και εξειδικευμένη εναλλακτική πρόταση προς τους μαθητές που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, προσφέροντας παράλληλα τις κατάλληλες δομές για διέξοδό τους ακόμη και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η νέα Πρόταση για το Σύστημα Μαθητείας αξιοποιεί τη θεωρία της «μάθησης μέσα από την πράξη». Η υλοποίηση

της θεωρίας αυτής προσφέρει τη δυνατότητα για ανάπτυξη εμπειριών, γνώσεων και ορθών στάσεων στον ίδιο τον χώρο εργασίας προσφέροντας στα παιδιά προοπτικές για εργοδότηση και προσωπική ανάπτυξη. Με την υλοποίηση της χθεσινής απόφασης, το Σύστημα Μαθητείας μετατρέπεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού περιλαμβάνονται μέτρα που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας των δύο επιπέδων του Συστήματος Μαθητείας: της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας που απευθύνεται σε παιδιά 14-16 χρόνων και του Κεντρικού Κορμού Μαθητείας που απευθύνεται σε νέους 15-21 χρόνων. Τα κύρια μέτρα για την αναβάθμιση της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

· Λειτουργία της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας σε όλες τις επαρχίες.

· Λειτουργία Α´ και Β´ τάξης για κάλυψη των αναγκών των μαθητών/τριών με διαφορετικό ακαδημαϊκό επίπεδο και ωριμότητα.

· Επιμόρφωση των εμπλεκόμενων Εκπαιδευτικών, Συμβούλων και Ψυχολόγων σε θέματα βιωματικής εκπαίδευσης και παιδαγωγικών μεθόδων .

· Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης των χαρακτηριστικών του κάθε παιδιού ξεχωριστά, έτσι ώστε να επιλέγονται εκείνα που θα μπορούν να επωφεληθούν από την Προπαρασκευαστική Μαθητεία.

· Δημιουργία Εναλλακτικού Προγράμματος, το οποίο θα προσφέρει διέξοδο στα παιδιά που δεν θα επιτυγχάνουν να γίνουν δεκτά ή να ολοκληρώσουν με επιτυχία την Προπαρασκευαστική Μαθητεία.

· Δυνατότητα επιστροφής των παιδιών κάτω των 15 ετών στην τάξη που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο, μετά από αίτημα των γονέων.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αναβαθμίζεται και ο Κεντρικός Κορμός Μαθητείας με τα ακόλουθα μέτρα, μεταξύ άλλων:

· Σύνδεση του Κεντρικού Κορμού Μαθητείας με τα Προγράμματα Εκπαίδευσης των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, κάτι που θα τερματίζει την «αδιέξοδο πορεία» των αποφοίτων του Κεντρικού Κορμού Μαθητείας.

· Κατάλληλη επιμόρφωση των Εκπαιδευτών, Καθηγητών, Συμβούλων και Ψυχολόγων που θα στελεχώνουν τον Κεντρικό Κορμό Μαθητείας στις Τεχνικές Σχολές.

· Ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ του Κεντρικού Κορμού Μαθητείας και των Κοινωνικών Εταίρων, ιδιαίτερα με τη Βιομηχανία.

· Δημιουργία και δυνατότητα προσφοράς μεγάλου αριθμού ειδικεύσεων, οι οποίες θα προσφέρονται εκ περιτροπής σύμφωνα με τη ζήτηση.

· Δυνατότητα προσθήκης νέων ειδικεύσεων, ανάλογα με τις εκάστοτε διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

· Σύνδεση των ειδικεύσεων με το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου.

Τα μέτρα θα υλοποιηθούν μεταξύ των σχολικών ετών 2015-2016 και 2018-2019. Οι πόροι για την υλοποίηση των μέτρων θα εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και από χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το Σύστημα Μαθητείας λειτούργησε στις Τεχνικές Σχολές από το 1963 μέχρι το 2013, ως ένα διετές πρόγραμμα αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο προσέφερε πρακτική και θεωρητική κατάρτιση σε νέους που δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε σχολεία του επίσημου συστήματος ανώτερης μέσης εκπαίδευσης μετά τη συμπλήρωση της τρίτης τάξης του Γυμνασίου, αλλά επιθυμούσαν να καταρτιστούν και να εργοδοτηθούν σε τεχνικά επαγγέλματα. Το Σύστημα Μαθητείας αντικαταστάθηκε από τη Νέα Σύγχρονη Μαθητεία τον Οκτώβριο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα