To ανατριχιαστικό μανιφέστο του Τραμπ

Το πολιτικό μανιφέστο του Ντόναλντ Τραμπ, ο τρόπος που θα κυβερνήσει τη χώρα του και θα διαχειριστεί τα παγκόσμια προβλήματα, ξεδιπλώνεται στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη.

Ο τίτλος και μόνο του βιβλίου προδιαθέτει για την ατζέντα του «σκληρού» πλανητάρχη, ο οποίος στις δύο πρώτες εβδομάδες της θητείας του έχει προκαλέσει παγκόσμια ανατριχίλα.

«Αμερική - Σπουδαία Ξανά», λέγεται το βιβλίο του, το οποίο βρίθει πατριωτικών αναφορών και οραμάτων

για το πώς οι ΗΠΑ θα καταστούν ξανά κυρίαρχες σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον όπως το οραματίζεται ο Τραμπ. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2015 δεν είχε γίνει τόσο γνωστό, μέχρι που ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και κροίσος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια έκανε μια άκρως επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία που τον έφερε στον κορυφαίο αμερικανικό θώκο.

Αν θα ήθελε κάποιος να δει πώς θα κινηθεί ο Τραμπ στη θητεία του, δεν έχει παρά να διαβάσει το μανιφέστο αυτό. Μιλά για τους μετανάστες και τα τείχη που θα χτίσει, αναφέρεται διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης με τα οποία έχει ανοίξει πόλεμο, προαναγγέλλει επέμβαση στη Μέση Ανατολή, καθώς τα πετρελαϊκά συμφέροντα είναι πολλά. Επίσης, προετοιμάζει τον κόσμο για ολική ρήξη με το Ιράν, ξεκάθαρη στήριξη του Ισραήλ, καθώς και άμεση προσέγγιση με τον Βλ. Πούτιν.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ο τρόπος που «κερδίζει» τους Αμερικανούς, ο τρόπος που κέρδισε και τις εκλογές. Με αναφορές διαρκώς στο πόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι, πόσο καλός άνθρωπος και πόσο μεγάλος γνώστης των προβλημάτων, χτίζει το νέο «αμερικανικό όνειρο». Ουσιαστικά συνδέει το κράτος και τις προκλήσεις της κοινωνίας των ΗΠΑ με τα «επιτυχημένα κτίρια και γήπεδα γκολφ» που είναι υψηλής ποιότητας, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Περιαυτολογεί διαρκώς δίνοντας στον μέσο Αμερικανό την αίσθηση ότι μπορεί κι εκείνος να γίνει... Τραμπ. Με εύπεπτα συνθήματα, ατάκες που αρέσουν στους πολίτες, επίθεση στο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, στην πολιτική ορθότητα και τον ξύλινο λόγο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει άδεια δίχτυα στον αμερικανικό λαό που διψά για το διαφορετικό, όπως και σε όλο τον κόσμο βεβαίως.

Η αίσθηση που σου μένει από το βιβλίο αυτό είναι ένα σφίξιμο στο στήθος για το αν τελικά θα εφαρμόσει το μανιφέστο του, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει αδιανόητο κι επικίνδυνο. Οι πρώτες ημέρες της θητείας του δείχνουν ότι το βιβλίο «Αμερική - Σπουδαία Ξανά» είναι το ευαγγέλιο που σκοπεύει να τηρήσει πιστά.

Ας δούμε μερικές από τις απόψεις του σε αμφιλεγόμενα ζητήματα:

Η επίκληση του νικητή

«Εγώ; Εγώ δίνω φωνή στον λαό. Επομένως το κατεστημένο μού επιτίθεται. Δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, δεν μπορούν να μου υπαγορεύσουν τι θα λέω». Με τα λόγια αυτά, ο Τραμπ απευθύνεται στους παραγκωνισμένους του αμερικανικού συστήματος και τους κερδίζει με την ευθύτητα και τον λαϊκισμό του. «Η Αμερική πρέπει να αρχίσει να νικά και πάλι. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι χαμένοι και σε κανέναν δεν αρέσει να πέφτει θύμα τραμπουκισμού», λέει στο πρώτο κεφάλαιο. Παραλληλίζει την κυβέρνηση με τις επιχειρήσεις του κι επιτίθεται στον Ομπάμα, λέγοντας: «Αν διοικούσα με τέτοιον τρόπο την εταιρεία μου, θα με απέλυα». Και συνεχίζει: «Είμαι πραγματικά καλός άνθρωπος, αλήθεια, και αισθάνομαι περήφανος γι’ αυτό... Μαζί ας καταστήσουμε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Η κόντρα με τα ΜΜΕ

Επιτίθεται διαρκώς στους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα των ΜΜΕ που, όμως, επειδή είναι έξυπνος, τα εκμεταλλεύεται και κερδίζει. «Ενδεχομένως να είμαι αμφιλεγόμενο άτομο. Λέω αυτό που σκέφτομαι. Δεν περιμένω να ακούσω τι έχουν να πουν οι δημοσκόποι». «Οι άνθρωποι καμιά φορά ξεχνούν ότι οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις - ή τουλάχιστον προσπαθούν να είναι. Αν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην έντιμη παρουσίαση μιας είδησης και το κέρδος, εσείς τι από τα δυο λέτε να προτιμήσουν;». Η απάντηση είναι εύκολη, καθώς ο τρόπος που την απευθύνει στον μέσο Αμερικανό (κι όχι μόνο) οδηγεί στο μίσος κατά των ΜΜΕ.

Εγώ, ο βασιλιάς

Σε όλο του το βιβλίο δεν σταματά να αναφέρεται στον εαυτό του και στις επιτυχίες του. Κάποιες από τις ατάκες του για το πρόσωπό του είναι: «Με απεχθάνονται επειδή γνωρίζουν πως δεν τους έχω ανάγκη». «Απέκτησα δύναμη και κέρδη, όμως, είναι η ώρα να βοηθήσω τον λαό να αποκτήσει φωνή». «Έχω μια θαυμάσια και πανέμορφη σύζυγο. Διαθέτω περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα παιδιά μου είναι ευφυέστατα και άκρως επιτυχημένα στελέχη». «Δεν καυχιέμαι όταν λέω ότι είμαι νικητής. Διαθέτω εμπειρία στις νίκες. Αυτό σημαίνει να είσαι ηγέτης».

Το όραμά του για τις ΗΠΑ

«Το ιδεώδες του αμερικανικού μεγαλείου, η θέση της χώρας μας ως ηγέτιδας δύναμης μεταξύ των χωρών του ελεύθερου και μη κόσμου, έχει εξαφανιστεί... Είναι καιρός να απομακρύνουμε την Αμερική από την απόγνωση και τον θυμό και να την οδηγήσουμε στη χαρά και τις επιτυχίες... Η Αμερική πρέπει να αρχίσει να νικά και πάλι». Ο Ντ. Τραμπ βάζει μπροστά το όραμά του για μια Αμερική ισχυρή που μπορεί να κυριαρχήσει με την πυγμή. «Πάρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το αμερικανικό όνειρο είναι νεκρό, μαζί μπορούμε να το επαναφέρουμε δυναμικότερο, καλύτερο και ισχυρότερο».

Ο λαϊκισμός

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για τους αληθινούς Αμερικανούς», τονίζει ο Τραμπ και χαϊδεύει τα αυτιά μεγάλης μερίδας του πληθυσμού που αρέσκεται σε συνθήματα και τσιτάτα όπως: «Οι παράνομοι μετανάστες έχουν πάρει δουλειές που έπρεπε να καταλήγουν σε Αμερικανούς». «Ζητάω από τον κόσμο να δει τι έχω καταφέρει σε ολόκληρη τη ζωή μου... Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός». «Οι Αμερικανοί θέλουν να εργαστούν». «Έχω μια κακιά συνήθεια. Λέω την αλήθεια και ο λαός εκτιμά αυτή την προσέγγιση». «Τη μέρα που γεννήθηκα είχα ήδη κερδίσει τον πρώτο λαχνό. Γεννήθηκα στις ΗΠΑ, έχοντας τις ίδιες έξοχες ευκαιρίες που έχει κάθε Αμερικανός πολίτης: Το δικαίωμα να γίνεις ό,τι καλύτερο μπορείς».

Οπλοκατοχή

«Έχουμε δικαίωμα να προστατεύουμε τον εαυτό μας με την οπλοκατοχή. Είναι ένα δικαίωμα τόσο θεμελιώδες όσο η επιλογή θρησκείας», λέει ο Τραμπ, κλείνοντας το μάτι στο λόμπι των εμπόρων όπλων που τον στήριξαν στις εκλογές. Παίζοντας με το συναίσθημα των πολιτών για την εγκληματικότητα, επιμένει στην κατοχή όπλων, αλλά τονίζει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από αυτά οι ψυχικά ασθενείς γιατί ευθύνονται για πολλές από τις μαζικές δολοφονίες. «Οι γιοι μου, Ντόναλντ και Ερικ είναι μέλη της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής, όπως κι εγώ, και είναι υπερήφανοι γι’ αυτό».

Εξωτερική πολιτική

Στο βιβλίο του προαναγγέλλει το χτίσιμο του τείχους με το Μεξικό, επίθεση στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS, αλλά με απώτερο στόχο την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ. «Φλερτάρει» με τα κοιτάσματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας που όμως είναι «έδρα τρομοκρατών» και τονίζει ότι η Αμερική δείχνει αδυναμία στην προσέγγιση της στρατιωτικής πολιτικής σε Μ. Ανατολή και αλλού. Μιλά για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για τους τζιχαντιστές λέει: «Δυστυχώς ενδέχεται να χρειαστεί η αποστολή στρατευμάτων προκειμένου να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος».

Τέλος, για το Ιράν προαναγγέλλει ρήξη αλλά και υπεράσπιση του Ισραήλ. Κατά την άποψή του η αμερικανική επέμβαση στο γειτονικό Ιράκ, εκτός από την τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τις ΗΠΑ, ενίσχυσε την ιρανική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι ο τερματισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επειδή η Τεχεράνη είτε θα έκανε χρήση του ατομικού της οπλοστασίου, είτε θα το έθετε στη διάθεση τρομοκρατών. Αλλά και για τον οικονομικό πόλεμο επισημαίνει την πρόκληση αντιμετώπισης της Κίνας, στέλνοντας μήνυμα στο Πεκίνο: «Να πάψει να υποτιμά το νόμισμά του». Δίνει το σύνθημα για τον προστατευτισμό, τονίζοντας ότι «η νέα αυγή της Αμερικής μόλις έχει ξεκινήσει». Τέλος, δεν παραλείπει να επιτεθεί στον Μπ. Ομπάμα, προαναγγέλλοντας την κατάργηση του Obamacare, αλλά και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, την κοινωνική πολιτική, τη δημιουργία υποδομών σε όλη τη χώρα.

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα