Ανατροπή από Ανώτατο για υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων και ενήλικα

Υπό κράτηση θα παραμείνει τελικά άνδρας ο οποίος αντιμετωπίζει ένα «βαρύ κατηγορητήριο» όπως λέει το Ανώτατο για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως εις βάρος δυο ανήλικων αγοριών και ενός ενήλικα άνδρα.

Ο Εφεσίβλητος με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερ. 8.6.2021, παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, όπου στις 8.7.2021 θα αντιμετωπίσει ένα βαρύ κατηγορητήριο στο οποίο περιλαμβάνονται 23 κατηγορίες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα που φέρεται να διέπραξε εις βάρος δύο ανήλικων αγοριών και εις βάρος ενός ενήλικα άνδρα.  Η κατ΄ ισχυρισμόν

εγκληματική συμπεριφορά του Εφεσίβλητου φέρεται να αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και να τελειώνει Απρίλη του 2021.  

Διαβάστε εδώ: Υποχρέωσε υπάλληλο σε συνουσία - Τρίτη καταγγελία για δημ.λειτουργό

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μαρτυρικού υλικού, και κατ΄ επέκταση των κατηγοριών που θα αντιμετωπίσει στις 8.7.2021, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και σε αρκετές περιπτώσεις, φέρεται να έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα εις βάρος των τριών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, φέρεται εντός Απριλίου του 2021 να κακοποίησε σεξουαλικά και να επιτέθηκε άσεμνα, αρκετές φορές, σε ανήλικο παιδί. Το άλλο κατ΄ ισχυρισμόν θύμα του Εφεσίβλητου, είναι άλλο ανήλικο παιδί.  Ο Εφεσίβλητος φέρεται εντός του Δεκεμβρίου του 2017 και εντός του Δεκεμβρίου του 2018, να κακοποίησε σεξουαλικά τον εν λόγω ανήλικο, ο οποίος ήταν ηλικίας κάτω των 13 ετών. Η κατ΄ ισχυρισμόν παράνομη συμπεριφορά του Εφεσίβλητου φέρεται να επεκτάθηκε και εις βάρος ενός ενήλικα άνδρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ο Εφεσίβλητος μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία (8.7.2021), παραμείνει υπό κράτηση γιατί, ως ανέφερε ενώπιον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου:

(α)   υπάρχει πιθανότητα μη προσέλευσης του Εφεσίβλητου στη δίκη,
(β)   υπάρχει πιθανότητα διάπραξης ίδιου ή άλλου αδικήματος, και
(γ)   υπάρχει η πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων.

Πρόκειται για τους τρεις γνωστούς παράγοντες σημειώνει το Ανώτατο,  για τους οποίους είναι δυνατό να διαταχθεί η κράτηση ενός υποδίκου. 
Το Πρωτόδικο Δικαστήριο για τους λόγους που καταγράφει στην απόφαση του, απέρριψε το αίτημα του Εφεσείοντα αφού βρήκε πως ουδείς εκ των τριών πιο πάνω παραγόντων ευσταθούσε.  Κατ΄ επέκταση, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές σε σχέση με τους όρους, διέταξε όπως ο Εφεσίβλητος παραμείνει ελεύθερος με συγκεκριμένους όρους που επέβαλε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με τρεις λόγους έφεσης προσβάλλει την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης να αφήσει ελεύθερο τον Εφεσίβλητο.   Ο πρώτος λόγος έφεσης αφορά στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας.   Ο δεύτερος λόγος έφεσης αφορά στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν είχαν τεθεί ενώπιον του τέτοια στοιχεία από τα οποία να προέκυπταν ισχυρές και εύλογες ανησυχίες ότι σε περίπτωση που ο Εφεσίβλητος παραμείνει ελεύθερος, υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων.  Ο τρίτος λόγος έφεσης αφορά στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης άλλων αδικημάτων από τον Εφεσίβλητο.  

«Ενόψει όμως του γεγονότος ότι έχουμε αποφασίσει ότι η κράτηση του Εφεσίβλητου είναι δικαιολογημένη, επειδή υπάρχει πιθανότητα επανάληψης αδικημάτων και πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων, δεν θεωρούμε σκόπιμο να εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει και πιθανότητα φυγοδικίας», αναφέρει το Ανώτατο στην απόφασή του.

Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται και ο άνδρας θα κρατηθεί μέχρι τις  8.7.2021.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε σήμερα δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 8 Ιουνίου 2021, με την οποία διατάχθηκε η απόλυση κατηγορούμενου με όρους μέχρι την ημερομηνία που η υπόθεση του παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό κατηγοριών για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα που φέρεται να διέπραξε εις βάρος δυο ανήλικων αγοριών και εις βάρος ενός ενήλικα άνδρα.

Είχε υποβληθεί πρωτόδικα αίτημα από τη Νομική Υπηρεσία, ως η Κατηγορούσα Αρχή, όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του, αφού λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων που αντιμετωπίζει και της πιθανότητας καταδίκης του, υπήρχε κίνδυνος φυγοδικίας, αλλά και λόγω της πιθανότητας διάπραξης εκ μέρους του άλλων αδικημάτων. Ακόμη, επειδή με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία προέκυπτε προσπάθεια του κατηγορουμένου να επηρεάσει βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, το αίτημα για κράτηση στηρίχθηκε και στην πιθανότητα, εάν αφήνετο ελεύθερος να επηρεάσει μάρτυρες. Το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής απορρίφθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο.

Η πιο πάνω απόφαση εφεσιβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στην οποία παρουσιάστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης μαζί με δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας, το Εφετείο ανέτρεψε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας ήταν, υπό τις περιστάσεις, δικαιολογημένο. Προς τούτο και διέταξε την κράτηση του κατηγορουμένου μέχρι την ημερομηνία κατά την οποίαν η υπόθεση είναι ορισμένη ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Διαβάστε επίσης

Ανατροπή από Ανώτατο για το ρατσιστικό επεισόδιο σε πάρκινγκ στη Λάρνακα
Keywords
Τυχαία Θέματα