Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτιο ψήφισε η Βουλή

Νέα αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων μέχρι τις 2 Μαρτίου αποφάσισε η Ολομέλεια υπερψηφίζοντας την πρόταση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ. Η πολύωρη συνεδρία σημαδεύθηκε με αναφορές στη νέα Ελληνική κυβέρνηση και διαξιφισμούς μεταξύ αρχηγών των κομμάτων.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον. Εκ των τριών προτάσεων που υπήρχαν ενώπιον της Ολομέλειας για το θέμα των εκποιήσεων,

επικράτησε εκείνη της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν η πρόταση ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 1η Ιουλίου και των Οικολόγων για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τις εκποιήσεις μέχρι την 1η Ιουνίου του 2015.

Πρόταση που ετοίμασε ο ΔΗΣΥ για προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 2 Μαρτίου δεν κατατέθηκε την υστάτη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την κυβέρνηση που δεν έχει προσκομίσει μέχρι στιγμής το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θα πρέπει όπως επεσήμαναν να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με το νόμο των εκποιήσεων . Επί τούτου δεν απέκλεισαν την ψήφιση νέας αναβολής, με το ενδεχόμενο να δούμε εκ νέου το σήριαλ να επαναλαμβάνεται στην ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι για να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας μετά την ψήφιση του θα χρειαστούν κάποιοι μήνες.

Αναφορές στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

Από όλα σχεδόν τα κόμματα έγιναν έντονες αναφορές τόσο στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προσεγγίσεις της, με την ευχή όλων να πετύχει, με κάποιους όμως πολιτικούς Αρχηγούς να αφήνουν υπαινιγμούς αλλά και να διασταυρώνουν μεταξύ τους τα ξίφη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ νεοφύτου ευχήθηκε να πετύχει η νέα προσέγγιση της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως πάντοτε είπε ενδεικτικά συμβαίνουν και τα ατυχήματα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι το να πετύχει η Ελλάδα θα βοηθήσει και την Κύπρο αλλά και χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου.

Η συνεδρία στην Ολομέλεια με αφορμή τις εκποιήσεις εξελίχθηκε σε συζήτηση εφ όλης της ύλης κυρίως στην οικονομία και διήρκεσε πέραν των τριών ωρών.

Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να προειδοποιεί για επιπτώσεις στη δανειακή σύμβαση και να τονίζει ότι, η Βουλή συνειδητά επιλέγει να αφήσει τους πολίτες χωρίς δίχτυ προστασίας. Θα είμαστε είπε, όλοι υπεύθυνοι των πράξεων μας.

Οι Αρχηγοί της Αντιπολίτευσης αντέκρουσαν κατηγορώντας την κυβέρνηση, με τον Άντρο Κυπριανού να υποδεικνύει ότι δεν θα δεχθούν την τακτική των εκβιασμών και το Νικόλα Παπαδόπουλο να διατυπώνει τη δυσφορία του για την κινδυνολογία της κυβερνητικής πλευράς.

Χαρακτηριστική ήταν η αντιπαράθεση Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημήτρη Συλλούρη, όταν ο πρώτος υπαινίχθηκε ότι η προσέγγιση Τσίπρα έχει αυθεντικές φωνές και στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ να του να υποδεικνύει να σκέφτεται πριν ανοίξει το στόμα του ιδιωτικά ή δημόσια.

Αντεγκλήσεις υπήρξαν και με το Νικόλα Παπαδόπουλο τον οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωσε ότι παραμένει κινδυνολόγος και πραγματιστής κι ότι ο ίδιος ποτέ στην πολιτική σταδιοδρομία του δεν υπήρξε είρωνας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ο οποίος απευθύνθηκε στον Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας εμείς δεν θεωρούμε ότι είστε πραγματιστές και εμείς αιθεροβάμονες και προσθέτοντας ότι άλλο οι μεταρρυθμίσεις και άλλο οι κατεδαφίσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε νωρίτερα ότι όταν είσαι αντιπολίτευση έχεις την πολυτέλεια να κινείσαι στη σφαίρα του ιδεατού.

Ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Τραπεζών

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών διαβεβαιώνει ότι ο νόμος Περί Εκποιήσεων δεν εφαρμόζεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ούτε μπορεί να εφαρμοστεί στην απουσία των Κανονισμών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου.

Η αντιπολίτευση βέβαια από το βήμα της Ολομέλειας αντέκρουσε κάτι τέτοιο λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν προχωρούν ούτε σε αναδιαρθρώσεις και απλά περιμένουν το ρόπαλο των εκποιήσεων και δια νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα