Αναστολή εργασίας εργοστασίων μέχρι τη μετακίνηση ζητούν οι Μητέρες στο Δάλι

Ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υπογραφής συμβολαίων για την εκμίσθωση των τεμαχίων στα οποία θα μετακινηθούν οι μονάδες ασφάλτου ζητούν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μητέρων Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου &Ελένης στο Δάλι, προς διαφύλαξη της υγείας των παιδιών τους.



Η Ομάδα ζητά, επίσης, ενημέρωση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ολοκληρωτικής μετακίνησης των μονάδων ασφάλτου με βάση την απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, άμεση αναστολή εργασιών των δύο εργοστασίων ασφαλτικών σε Γέρι και Τσέρι μέχρι την ημερομηνία μετακίνησης τους κι άμεση εγκατάσταση

μόνιμης μονάδας μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο Γ΄ Δημοτικό σχολείο Ιδαλίου

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας καλούν «με την ιδιότητα της μάνας» όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλες  τις γυναίκες πολιτικούς που κι αυτές σαν μητέρες θα έπρατταν ομοίως, να ενεργήσουν για την διαφύλαξη της υγείας των παιδιών και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί, η Ομάδα στράφηκε στα ΜΜΕ προκειμένου να απαλλαγούν από τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά «λόγω των εκπομπών καρκινογόνων ουσιών από τα δύο εργοστάσια ασφαλτικών σε Γέρι και Τσέρι», ρύποι που επηρεάζουν την ενορία τους.

Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι το ένα εκ των 2 εργοστασίων δεν έχει άδεια λειτουργίας και πως η Ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης, Δάλι, η οποία αριθμεί περίπου 6.000 κατοίκους είναι η μοναδική οικιστική περιοχή της Κύπρου η οποία περικυκλώνεται από 5 βιομηχανικές ζώνες, εκ των οποίων οι 3 είναι οχληρές.
           
"Μέχρι πότε οι γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (Γ΄ Δημοτικό σχολείο Ιδαλίου) με τύψεις και ενοχές και θα μπαίνουν στην διαδικασία να σκέπτονται ή την υγεία τους ή τη μόρφωσή τους, μέχρι  πότε οι ενορίτες θα ξυπνούν τα βράδια στις τέσσερις η ώρα από το δηλητήριο που κατάφερε να περάσει από την χαραμάδα της πόρτας και θα χάνονται μανούλες από καρκίνο;", αναφέρουν.

Τα παιδιά, σημειώνουν, ήδη έχουν σοβαρά συμπτώματα, «ναυτία, τάση για εμετό, πονοκεφάλους, που μακροπρόθεσμα όλα αυτά θα προκαλέσουν καρκινογένεση, για αυτό και η ανησυχία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με πρόσφατη ανακοίνωση του». Προσθέτουν πως το ελάχιστο που θα μπορούσε να περιμένει μια μάνα ήταν να προστατευτούν τα παιδιά της, έστω και με διάταγμα λόγω πανδημίας, αφού τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο.

Αναφέρουν επίσης ότι μεγάλο θέμα αποτελούν και οι ευπαθείς ομάδες της κοινότητας με τα ήδη προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα.
                           
Η Πρωτοβουλία εκφράζει ανησυχία επειδή η μετακίνηση των ασφαλτικών φαίνεται να μην εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού αναφέρει ότι τα εργοστάσια βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία ακόμη και τις Κυριακές, εκφράζει την άποψη ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησής τους, απαιτεί την αναστολή των εργασιών τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε απευθείας δίκη οι δύο ύποπτοι για τον φόνο 20χρονου στην Πάφο

Keywords
Τυχαία Θέματα