«Ανάστατοι» οι καθηγητές με την εγκύκλιο για τα τετράμηνα

Ανάστατοι είναι οι εκπαιδευτικοί μετά την αποστολή της εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας, για το πρόγραμμα και τον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες θα εφαρμοστούν για την Α΄Λυκείου σε Μέση Εκπαίδευση και Τεχνικές Σχολές, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εγκύκλιος στάλθηκε στις σχολικές μονάδες μόλις χθες και έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις και πηγαδάκια στις τάξεις των εκπαιδευτικών.

Μιλώντας, στο SigmaLive,

ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, εξέφρασε την ανησυχία του, την οποία όπως ανέφερε εξέφρασαν μέλη της οργάνωση αλλά και εκπαιδευτικοί.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι τρομερά ανάστατοι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος που δόθηκε σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων. Τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν είναι πιεστικά, ενώ ενοχλήσεις και ανησυχίες μεταφέρθηκαν προς εμάς, αφορά τα ποσοστά στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των μαθητών», εξήγησε.

Ο κ. Χατζησάββας, ανέφερε τέλος πως η ηγεσία θα εξετάσει όλες τις ανησυχίες και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τοποθετηθούν.

Πάντως, ήδη η Προοδευτική Καθηγητών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «τόσο η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ με ημερ. 2/9/2019 και θέμα «Αξιολόγηση Τετραμήνων για μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών» όσο και τα σεμινάρια των Επιθεωρητών, που διεξάγονται αυτές τις μέρες, αποκάλυψαν αφενός τον πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, όπως επίσης και την ξεκάθαρη πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να επιβάλει με κάθε τρόπο την εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων».

Ανάμεσα στα προβλήματα που διαφαίνονται, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση είναι τα εξής. Ανάμεσα στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκαλέσει ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών, αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο τα πιο κάτω:

*Τα χρονοδιαγράμματα, όπως αναλύθηκαν τόσο στην εγκύκλιο όσο και στα σεμινάρια, θα προκαλέσουν σοβαρές διοικητικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες.

*Η ποσόστωση της προφορικής αξιολόγησης, όπως καθορίστηκε κεντρικά από το ΥΠΠΑΝ για τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, πέραν της αντιπαιδαγωγικής της διάστασης, καθίσταται μια περίπλοκη και αντιφατική διαδικασία.

*Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών ουσιαστικά μετατρέπει τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό σε στείρο αξιολογητή, ο οποίος από τη μια θα τρέχει να καλύψει την ύλη μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και από την άλλη θα πρέπει να έχει συνεχώς ανά χείρας το βαθμολόγιο για την ποσοτική αποτίμηση της κάθε ενέργειας των μαθητών/τριών.

*Η υπόσχεση που δόθηκε από το ΥΠΠΑΝ στους μαθητές/τριες, προφανώς για να τους δελεάσει, ότι η εξεταστέα ύλη για τις γραπτές εξετάσεις θα περιοριστεί στο 50% της διδακτέας ύλης κάθε τετραμήνου, αποδείχτηκε ένα τεράστιο ψέμα, αφού στα σεμινάρια των ΕΜΕ διευκρινίστηκε ότι το 50% δεν ισχύει. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να ανατρέξουν στα διαφημιστικά φιλμάκια, για να ακούσουν ποιες ήταν οι υποσχέσεις του ΥΠΠΑΝ που σήμερα δεν τηρούνται.

*Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών περιλαμβάνει σειρά αντιεπιστημονικών προνοιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ορισμένα μαθήματα το 45λεπτο γραπτό διαγώνισμα έχει την ίδια ή και μικρότερη βαρύτητα με την εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση.

*Οι διαδικασίες που αφορούν την κεντρική γραπτή αξιολόγηση φανερώνουν την εμμονή του ΥΠΠΑΝ να προσδώσει στον νέο τρόπο αξιολόγησης μαθητών/τριών χαρακτήρα εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη η συντεχνία της ΟΕΛΜΕΚ, από τον περασμένο Ιούνιο, στην Παγκύπρια Συνεδρία εξέφρασε για άλλη μια φορά   την έντονη διαφωνία της με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2019-2020, όπως προνοούν οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα διαβεβαίωσαν πως «το ΚΔΣ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή των εξετάσεων τετραμήνων από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2019-2020, σε συνεργασία και με άλλους Εκπαιδευτικούς Φορείς, τα οποία θα κορυφωθούν με τη λήψη απεργιακών μέτρων κατά την περίοδο των εξετάσεων των τετραμήνων τον Δεκέμβριο του 2019».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα