Αναστασιάδης-Νετανιάχου ενισχύουν τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

Σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ προδιαγράφει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Στόχος της επίσκεψης σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη είναι η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο. Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της ΕΕ στο Ισραήλ, ενώ

ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος που θα υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ, μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σημασία της επίσκεψης αυτής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Αντρη Αναστασιάδη, βρίσκεται απο το πρωί στο Ισραήλ. Θα έχει συνάντηση, στην Ιερουσαλήμ, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Τον Πρόεδρο συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πλούσια η ατζέντα των συνομιλιών

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Αναστασιάδη στη γειτονική χώρα θα περιλαμβάνει δυο δέσμες θεμάτων, τα διμερή θέματα και ζητήματα που καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος για το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το Ισραήλ αναγνωρίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της ΕΕ στα θέματα της περιοχής, αφού γνωρίζει τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν είναι και τα ενεργειακά, υπό το φως και του ενδιαφέροντος της ισραηλινής Delek για απόκτηση μεριδίου από τη Noble Energy στο κοίτασμα Αφροδίτη, και ενώ η εργασία που γίνεται για τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται επίσης να είναι θετικοί ως προς τις συζητήσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για την πώληση φυσικού αερίου, ενώ γενικά θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να σταλεί το μήνυμα πως η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, όπως και με άλλες χώρες της περιοχής, δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στόχος είναι η συνεργασία που υπάρχει να γίνει στρατηγική, δηλαδή να επεκταθεί πέραν των θεμάτων της ενέργειας και της άμυνας. `Οπως σημείωσαν οι Ισραηλινοί θεωρούν πως άλλοι τομείς στους οποίους μπορούν να ενισχυθούν οι σχέσεις των δυο χωρών είναι η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για εγκατάσταση στο Ισραήλ άλλων ξένων εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, η Κύπρος θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική λύση αφού μπορεί να γίνει κάλλιστα η βάση των εταιρειών αυτών, κάτι που ευνοείται και από το γεγονός πως υπάρχουν καθημερινά τρεις πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ.

Αυτό θα είναι κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία των δυο χωρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας παράλληλα πως σε ότι αφορά το θέμα του τουρισμού αυτό που θα εξεταστεί είναι η δυνατότητα για κοινά τουριστικά πακέτα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και στις δυο χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιθυμία των Ισραηλινών είναι η ενίσχυση των σχέσεων και των δραστηριοτήτων μεταξύ των δυο χωρών, ώστε αυτές να είναι σταθερές και να μην επηρεάζονται από την όποια αλλαγή στις κυβερνήσεις τους. Για αυτό και στο πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η οποία διευθετήθηκε ύστερα από σχετική εισήγηση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσημη υποδοχή

Τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρεουβέν Ρίβλιν, στην Προεδρική Κατοικία. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχουν αργότερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιτζάκ Χέρτζογκ. Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Θίοντορ Χερτζλ, στο Όρος Χέρτζλ.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ενέργειας θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ Δρ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κα Τζίπι Χοτοβέλι στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου , ενώ ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ κ. Γιαρίν Λεβίν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο στις 16 Ιουνίου, το πρωί.

Το SigmaLive με τον απεσταλμένο του Sigmatv θα καταγράφουν λεπτό προς λεπτό την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου στο Ισραήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα