Αναστασιάδης-Ακιντζί προχωρούν στα ακανθώδη ζητήματα

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ξεκινούν σήμερα από εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία συζητήσεις για εδαφικό, εγγυήσεις και ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν διεξοδικά και λεπτομερώς όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο από τη μια να επιτευχθούν περαιτέρω συναντιλήψεις και συγκλίσεις στα θέματα, για τα οποία μέχρι στιγμής, από τη συζήτηση,

προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης και για να συζητηθούν περαιτέρω και ουσιαστικά εκείνα τα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά.

Στόχος αυτής της φάσης συνομιλιών είναι να καταγραφούν όσον το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις, πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να ταξιδέψει και ο Τ/κ ηγέτης.

Την εκτίμηση ότι αν η ε/κ πλευρά "δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα", τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επιστροφή του το βράδυ του Σαββάτου από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο όπως είπε, συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό. Η προσέγγιση του «να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» δεν βοηθά, υποστήριξε, την όλη διαδικασία.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε να ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια της οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ασφάλειας και εγγυήσεων.Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων, ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο, το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα. Επανέλαβε ότι οι επόμενες συναντήσεις είναι κρίσιμες και ευχήθηκε όπως καταστεί τελικά εφικτό να εκδοθεί κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αν στις επόμενες έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε, υπάρξουν συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια και φτάσουμε σε σημείο, που οι δύο πλευρές να αντιλαμβάνονται η μία την άλλη στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια πενταμερή σύνοδο.

Τελικός στόχος, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί πενταμερής σύνοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα