Αναστασιάδης-Ακιντζί καθορίζουν τις συναντήσεις για το 2015

Την τελευταία συνάντηση για το 2015 θα έχουν το πρωί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού.

Νωρίτερα, στις 9.30 οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επισκέφθηκαν το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, συνοδευόμενοι από μέλη της Επιτροπής. Μετά τη συνάντηση ο ε/κ εκπρόσωπος της ΔΕΑ,

Νέστωρας Νέστωρος, δήλωσε ότι ουσιαστικά η επίσκεψη θέλει να ευαισθητοποιήσει όσους γνωρίζουν πληροφορίες για χώρους ταφής να συμβάλουν στο έργο της Επιτροπής.

Ζητήθηκε, επίσης, ενίσχυση των κλιμακίων της ΔΕΑ από πλευράς Τ/κ.

Aποφασίζουν για τις συναντήσεις του Ιανουαρίου

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν σήμερα και το πρόγραμμα των συναντήσεων για τον Ιανουάριο και θα υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, ο Ιανουάριος θα αξιοποιηθεί ενεργά.

Στο μεταξύ ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε φαινεται να εχει προσκαλεσει - όπως και πέρσι-τον Προεδρο Αναστασιαδη στο Παγκοσμιο Οικονομικο Φορουμ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι πολύ πιθανόν ανάλογες προσκλήσεις να σταλούν και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί σχετικά η Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί στις 4 Ιανουαρίου ο κ. Έιντε, για να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι είναι στα σχέδια του κ. Έιντε να φέρει κοντά τις εγγυήτριες δυνάμεις για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων. Αν μάλιστα στον περίγυρο βρίσκονται οι δύο ηγέτες, δημιουργούνται συνθήκες μιας «άτυπης πολυμερούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα