Αναστασιάδης καλεί Τουρκία να βοηθήσει έμπρακτα στο κυπριακό

Tα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να συμπίπτουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης μέσα στο τρέχον έτος, ανέφερε σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμή του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απεύθυνε παράλληλα νέο κάλεσμα προς την Τουρκία, όπως συμβάλει έμπρακτα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης,

συνέδεσε τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν μετά από μια λύση του κυπριακού, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζοντας ότι επείγει να βρούμε επιτέλους λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 από πλευράς Τουρκίας.

«Ήμασταν για τα τελευταία τόσα χρόνια μια χώρα λιλιπούτεια στο μέγεθος, μέλος της ΕΕ από το 2004 αλλά παραμένουσα διαιρεμένη. Με ένα πληθυσμό που δεν ξεπερνά το 1 εκ. 100 χιλ, ιάδες και που οπωσδήποτε αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας απαράδεκτης κατάστασης που δεν ωφελεί ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον εν εξελίξει διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην «προοδευτικότητα» του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε έχει ως όραμα την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως έχει κατά την έκφραση του, ορισμένα όρια.

«Όρια που περιορίζονται από τις παρεμβάσεις δυστυχώς της Άγκυρας. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης ότι, ενδιαφέρεται και επιδιώκει τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού θα βρει στην πράξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν και θα υποστηρίζουν τον κ. Ακκιντζί και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου μέσα από το διάλογο που διεξάγεται να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που, βεβαίως, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

Πρώτον, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, δεύτερον, την απαλλαγή από τις όποιες εγγυήσεις, εγγυήσεις που ανάγονται στο 1960 και μειώνουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παρουσία της όποιας στρατιωτικής δύναμης έτσι ώστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό την εποπτεία ή ότι ενεργεί ως προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας, ενώ την ίδια ώρα ως κράτος μέλος της ΕΕ αυτό που προσδοκούμε είναι την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από τον αλληλοσεβασμό κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας κοινότητας να φτάσουμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες παρά τις δυσκολίες, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα πλείστα κεφάλαια, ωστόσο αναφέρθηκε και σε προβλήματα.

«Είναι αυτά τα προβλήματα που θέλουν τη συμβολή και τη βοήθεια της Τουρκίας. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων δεν είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Η κατάργηση των εγγυήσεων του ’60 δεν είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, ή οι εδαφικές αναπροσαρμογές, κατά κύριο λόγο. Αλλά και τα τρία είναι θέμα της Τουρκίας. Συνεπώς, αν επιθυμούν πραγματικά το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει ένα ευρωπαϊκό κράτος και θα διασφαλίζει την προοπτική των μελλοντικών γενιών, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν συμβιώνοντας ειρηνικά, τότε αυτό θα είναι και το επιδιωκόμενο, αλλά και το προσδοκώμενο από μια λύση», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θέλουμε την εμπλοκή τρίτων στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή της ομόσπονδου Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα