Ανασχηματισμός: Ενημερωτικό σημείωμα ΠτΔ σε Αρχηγούς-«Δεν θα επαναδιεκδικήσω»

Σκοπός της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο αρχές του επομένου, να ανακοινωθούν οι αλλαγές στον κυβερνητικό σχηματισμό, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η οριστικοποίηση της περί το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Με συναντήσεις του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς, Δευτέρα και Τρίτη, παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια του για ανανέωση του κυβερνητικού οπλοστασίου. 

Έχει ήδη αποσταλεί μαζί με τις προσκλήσεις, ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει:  

-Εκκρεμότητες που υπάρχουν όπως νομοσχέδια, επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

-Έκκληση για την κατά το μέγιστο δυνατή ομοψυχία μέσω μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.  

-Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να μην επαναδιεκδικήσει.

Σκοπός δεν είναι τόσο η ενεργή συμμετοχή κομμάτων, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, αλλά η από κοινού εξεύρεση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών που θα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής.

Δεδομένη θεωρείται η αντικατάσταση του Υπουργού Υγείας, όπως και η πλήρωση της θέσης για το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και της κενωθείσας θέσης του Επίτροπου Εθελοντισμού. 

Πάντως, η κυβέρνηση σε πρώτο επίπεδο ποντάρει σε ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, τα οποία στήριξαν και την υποψηφιότητα ΔΗΣΥ για προεδρία της Βουλής, και σε δεύτερο επίπεδο στην ΕΔΕΚ.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σπεύδουν να δουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ιδίως προς το πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί η νέα κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, αλλά και ΕΔΕΚ σε ένα βαθμό, διαμηνύουν πως δύσκολα θα συμμετείχαν, ενώ ανοιχτά αυτιά και προθέσεις διατηρούν ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ.  

Το παζλ του υπό διαμόρφωση νέου πολιτικού τοπίου, καθορίζουν και διεργασίες καθορισμού των κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί επίσης η πρώτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα. 

 Η άνωθι συζήτηση θα καθορίσει και σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της νέας κυβέρνησης, με σκοπό την έγκριση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα