Ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι φορολογίες που καταργούνται κι αυτές που επανέρχονται από την 1η Ιανουαρίου
Τερματίζεται η έκτακτη εισφορά, καταργείται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, επανέρχεται ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών

Το 2017 φέρνει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, η οποία αγγίζει μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αυτοεργοδοτουμένους, αλλά και συνταξιούχους με

απολαβές άνω των 1.500 ευρώ.

Από μεθαύριο, λοιπόν, καταργείται το χαράτσι, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι συντάξεις Ιανουαρίου να επανέρχονται, τουλάχιστον όσον αφορά αυτήν την πτυχή, στην προ μνημονίου εποχή. Η έκτακτη εισφορά ήταν κλιμακωτή. Άγγιζε μισθούς άνω των 1.500 ευρώ, με ποσοστό αποκοπής που άρχιζε από το 2,5% έως και το 3,5% επί του μισθού.

Σε ετήσια βάση π.χ. ένας εργαζόμενος με μισθό €2.500 πλήρωνε €12,5. Το καθαρό ποσό που θα μείνει όμως είναι €10, διότι η έκτακτη εισφορά αφαιρείται για φορολογικούς σκοπούς. Τα ίδια ισχύουν και για μισθούς των €3.500 με έκτακτη εισφορά €55 ευρώ εξ ημισείας με τον εργοδότη, 27,5 ευρώ δηλαδή.

Επίσης, έχουμε ακόμη δύο σημαντικές φορολογίες που καταργούνται το 2017:
· Καταργείται ο φόρος ακινήτων από το 2017.
· Καταργούνται διά παντός τα μεταβιβαστικά τέλη για νέες οικοδομές, που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι το 2016 όλες οι αγορές ακινήτων απαλλάσσονται από φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, όποτε και αν πωληθούν. Αυτό τελειώνει από μεθαύριο.

Φόρος Ακίνητης
Η συμμόρφωση στην πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου προέρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι επωφελήθηκαν και το 75% της έκπτωσης στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα στοιχεία δείχνουν:
· Εισπράξεις Δεκεμβρίου 2016 €31,4 εκ.
· Ποσοστό συμμόρφωσης 89%

Θυμίζουμε ότι μέχρι και σήμερα ισχύει έκπτωση 72,5% στον φόρο, ενώ από βδομάδας αυτό ανατρέπεται για όσους συνεχίζουν να τον χρωστούν καθώς θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10% επί του ποσού που θα είχαν πληρώσει με την έκπτωση. Ωστόσο, 25 εκατομμυριούχοι χρωστούν πολύ περισσότερα από 20 χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.

Τι παραμένει και τι επανέρχεται
Στα μείον της νέας χρονιάς ότι επανέρχεται ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών από αγορές ακινήτων. Παράλληλα, παραμένουν μειωμένα στο 50% τα μεταβιβαστικά τέλη για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (γη, παλαιότερες οικοδομές).

Keywords
Τυχαία Θέματα