Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους ψηφίζει σήμερα η Βουλή

Με τη στήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων οδηγείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση νόμου για την ανακούφιση χιλιάδων οφειλετών από τις οφειλές τους έναντι του κράτους.

Η πρόταση περιλαμβάνει οφειλές που αφορούν στον φόρο εισοδήματος, οι καθυστερήσεις καταβολής ΦΠΑ, η έκτακτη εισφορά για την Άμυνα, η φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών,

ο φόρος κληρονομιάς και ακινήτων, η έκτακτη εισφορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα τέλη για τα χαρτόσημα.

Εκείνο που προβλέπει η πρόταση νόμου, όπως διαμορφώθηκε μετά τη σχετική διαβούλευση, είναι η καταβολή μέχρι και 54 δόσεων για οφειλές κάτω των €100.000, με ελάχιστη δόση τα €50, ενώ για οφειλές που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό, οι δόσεις αυξάνονται στις 60 με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται στα €1.852.

Όσον αφορά τους οφειλέτες που θα επιλέξουν να αποπληρώσουν εφάπαξ το χρέος τους, οι τόκοι επιβάρυνσης διαγράφονται, ενώ όταν οι οφειλέτες επιλέγουν να καταβάλλουν τα χρωστούμενα με δόσεις, οι τόκοι θα επιμερίζονται αναλογικά. Οι τελευταίοι, όπως προνοεί η πρόταση, υποχρεούνται να καταθέσουν σχετική αίτηση εντός τριών μηνών, από την ημέρα που ο νόμος θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ποιοι παίρνουν ανάσα

Από την εν λόγω πρόταση νόμου επηρεάζονται πάνω από 177.000 οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στο κράτος περίπου €1,6 δισ., ποσό που ανταποκρίνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Από αυτούς, μια μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και του κουρέματος του 2013, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι φορολογούμενοι που θα έχουν την ευκαιρία να ανακουφιστούν από το νέο νόμο, ανέρχονται σε πάνω από 10.621 οι οποίοι χρωστούν στο φόρο εισοδήματος περίπου €661 εκ, αλλά και πάνω από 23.627 φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν περί τα €349 εκ. στον ΦΠΑ.

Στο νέο νόμο εντάσσονται και 3.334 φορολογούμενοι που χρωστούν συνολικά €123,9 εκ από αποκοπές φόρου εργοδότη, άλλοι που χρωστούν 107 εκ. από την παρακράτηση στα ενοίκια, 44.363 φυσικά πρόσωπα με που χρωστούν λόγω καθυστερήσεως περί τα €90 εκ.

Επιπλέον, ο νόμος θα αφορά τους 20.989 πολίτες που χρωστούν συνολικά €81,7 εκ. την εισφορά για την Άμυνα, τους 2.464 που έχουν €60,6 εκ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για κεφαλαιουχικά κέρδη,, αλλά και 721 πολίτες που οφείλουν στον προσωρινό φόρο συνολικά €44,8 εκ.

Τέλος, με δόσεις θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους 651 πρόσωπα που χρωστούν στο κράτος ποσά που έχουν να κάνουν με παρακρατήσεις από μερίσματα, ύψους €30,9 εκ.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα