Ανάπτυξη τουριστικού τομέα και το Ευρωπαϊκό Έργο CultVET

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2018 στο Ευρωπαϊκό έργο CultVET - Joint Qualification in the field of Cultural Tourism”. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Βασική Δράση 3) και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας οργανισμών από τέσσερις μεσογειακές χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τι

είναι το έργο CultVET;

Το έργο CultVET έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού ώστε να αυξήσει την απασχολησιμότητα των νέων στο συγκεκριμένο τομέα και να παρέχει στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις κατάλληλα εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Σε ποιους απευθύνεται;

Φοιτητές στον τομέα του (πολιτιστικού) τουρισμούΕκπαιδευτικούς οργανισμούς και ιδρύματα στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμούΜικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο συγκεκριμένο τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου (ακαδημαϊκό έτος 2019-2020), θα δοθεί η δυνατότητα σε τουλάχιστον 8 φοιτητές από τις 4 χώρες εταίρους να συμμετάσχουν σε πρακτική άσκηση στο εξωτερικό (στις χώρες του έργου) για 3 μήνες σε κάποιο οργανισμό ή εταιρία που δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τουρισμό.

Τα παραδοτέα του έργου

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, θα αναπτυχθούν 3 κύρια παραδοτέα:

Προφίλ πιστοποίησης (Qualification Profile) το οποίο εντοπίζει τα χαρακτηριστικά, προσόντα και δεξιότητες που είναι απαραίτητα για εργασία στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.Κοινό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (Joint curriculum) το οποίο θα περιγράφει τις συγκεκριμένες ικανότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσής τους.Κριτήρια αξιολόγησης και Μηχανισμούς πιστοποίησης της ποιότητας του προγράμματος κατάρτισης, καθώς και της πρακτικής άσκησης που θα συμμετάσχουν οι μαθητευόμενοι.

Οι εταίροι του έργου

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 10 εξειδικευμένους οργανισμούς στον τομέα.  Εκτός από τη Eurosuccess Consulting και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας που εκπροσωπούν την Κύπρο, η κοινοπραξία αποτελείται από την  Action Synergy, EOAEN, ΚΕΚΑΠΕΛ. Α.Ε και ACTA (Ελλάδα), Camara de Sevilla και Nuevas Profesiones (Ισπανία), IIS Luigi Einaudi και Forma Camera (Ιταλία).

Δραστηριότητες και επόμενα βήματα

H εναρκτήρια συνάντηση του έργου CultVET έλαβε μέρος στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2019, όπου οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους στόχους, τις προσδοκίες, και τις ομάδες-στόχους του έργου, αλλά και να απολαύσουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας της περιοχής.

Επιπρόσθετα, ως πρώτο βήμα για τον εντοπισμό των σημαντικότερων χαρακτηριστικών, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, οι εταίροι διοργάνωσαν τοπικά Focus Groups με φορείς χάραξης πολιτικής, επιχειρηματίες από διάφορους τομείς του πολιτιστικού τουρισμού κι άλλους ειδικούς και ακαδημαϊκούς για να μοιραστούν τις απόψεις τους για τις υπάρχουσες ανάγκες.

Για την Κύπρο, η συνάντηση διοργανώθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη τον περασμένο Ιανουάριο με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Λεβέντειου Πινακοθήκης, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, καθώς και εκπροσώπων από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), την Ένωση Δήμων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξεναγών, ΜΚΟς και επιχειρηματίες από  τομείς γαστρονομίας, οινοποιίας, αγροτουρισμού, κ.ά.

Σ’ αυτό το στάδιο του έργου, οι εταίροι ετοιμάζουν το κοινό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών πάνω στο οποίο θα βασιστεί η εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα και για να ενημερωθείτε για την προκήρυξη θέσεων στο πρόγραμμα που θα οδηγήσουν στην πρακτική άσκηση στην Ευρώπη!

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CultVET, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22420110 όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του έργου www.cultvet.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα