Αναπτύξεις εντός των Βρετανικών Βάσεων

Μέχρι τις αρχές του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται ώστε έδαφος το οποίο βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις να μπορέσει να έχει οικιστική και άλλη ανάπτυξη, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ ΚΔ και ΒΒ τον Ιανουάριο του 2014.

Το θέμα συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων η οποία τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των τοπικών σχεδίων του Δήμου Λύσης και της Κοινότητας Κοντέας που έχουν έδαφος εντός των ΒΒ και επηρεάζονται μετά την αλλαγή πολιτικής για αναπτύξεις εντός των Βάσεων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι για το Δήμο Λύσης, η γη ανέρχεται στα τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα και για τη Κοινότητα Κοντέας, στις 59 σκάλες. Είπε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, χωρίστηκε σε φάσεις, τέθηκαν κάποια χρονοδιαγράμματα και αναμένεται ότι ως το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί.

Ήδη όπως ανέφερε, οι αρχές της Λύσης και της Κοντέας έχουν συγκαλέσει συσκέψεις και έχουν ενημερώσει τους δημότες τους για την εξέλιξη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι από την συμφωνία επηρεάζονται επίσης η Δερύνεια, η Αχερίτου και η `Αχνα και θα πρέπει να ετοιμαστούν τοπικά σχέδια ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των αναπτύξεων που θα προκύψουν.

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι οι Λυσιώτες κάτοικοι γης είχαν παρεμποδιστεί από το να καλλιεργούν την γη τους στην περιοχή των ΒΒ Δεκέλειας , σημειώνοντας ότι αυτή η αυθαίρετη νοοτροπία δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή θα απευθύνει επιστολή στον ΠτΔ για το ζήτημα ώστε να συζητηθεί στις συνομιλίες, με αφορμή και το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις επαφές του με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης Τ/κ από Κομισιόν

Η Επιτροπή ζήτησε εξάλλου λεπτομερή ενημέρωση από το ΥΠΕΞ για τα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα με ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του κανονισμού για παραχώρηση 259 εκ στην τ/κ κοινότητα για έργα ανάπτυξης την περίοδο 2006-2014.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά υπενθύμισε ότι ο κανονισμός που εγκρίθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, προνοούσε για ποσό 370 εκ το οποίο προσαρμόστηκε τελικά στα 259 εκ. Αναλογούν δηλαδή, όπως είπε η κ. Κουκουμά, γύρω στα 30-35 εκ το έτος.

Για την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών υπάρχει συνεργασία της Κομισιόν και της ΚΔ και ετοιμάζονται και σχετικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες που κατατίθεντο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων μόλις σήμερα πληροφορήθηκε ότι οι εκθέσεις κατατίθεντο στην Επιτροπή Εξωτερικών και ζήτησε από το ΥΠΕΞ κατάλογο με όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να γνωρίζουν οι Βουλευτές εάν επηρεάστηκε ε/κ γη και αν τίθεται θέμα επηρεασμού του ιδιοκτησιακού ή περιουσιακού.

Ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια σε σχέση με τα έργα στα κατεχόμενα και ότι ενδεχομένως να επηρεάστηκαν τα περιουσιακά ή ιδιοκτησιακά δικαιώματα των προσφύγων.

Εξέφρασε την άποψη ότι όταν ετοιμαζόταν ο κανονισμός αυτός υπήρξαν κενά και κάποιες εισηγήσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες προσθέτοντας ότι τώρα, με την πάροδο δέκα χρόνων, και εμπειρίες υπάρχουν και έλεγχος μπορεί να γίνει.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί στο θέμα των έργων για διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δόθηκε ποσό μόνο έξι εκατομμυρίων όταν εμείς στις ελεύθερες περιοχές δαπανάμε πολλαπλάσια για αναστήλωση τεμενών και άλλων χώρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι τα έργα καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανάπτυξης των κατεχομένων ( παιδεία, οικονομία, υποτροφίες, έργα ανάπτυξης, βιολογικές καλλιέργειες, σταθμοί λυμάτων κλπ) και ότι στην Επιτροπή Προσφύγων έφτασε έκθεση για τα έργα αυτά μόλις πρόσφατα , όταν έγινε αντιληπτό ότι θα συζητείτο το θέμα ύστερα από πρόταση του ιδίου και του Βουλευτή Αντώνη Αντωνίου.

Είπε ότι η Επιτροπή έλαβε απόφαση να ζητήσει και τις προηγούμενες εκθέσεις που ετοιμάστηκαν καθώς και ετοιμασία καταλόγου με όλες τις δραστηριότητες και έργα από το 2006 ως σήμερα.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει η Βουλή ποια έργα έγιναν ή απομένει να γίνουν, αν έγιναν σε ε/κ γη ή τ/κ.

Με βάση τοποθετήσεις στην Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Φυττής, γίνεται κάποιος έλεγχος από το Κτηματολόγιο ωστόσο ο Βουλευτής μίλησε για αδράνεια των αρμοδίων να γνωρίζουν λεπτομερώς για τα έργα αυτά.

Το θέμα είναι σοβαρό, θέλουμε την ανάπτυξη και πρόοδο της τ/κ κοινότητας όχι όμως εις βάρος των Ε/κ ιδιοκτητών γης, είπε ο κ. Φυττής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα