Ανανέωσαν τη συνεργασία Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και Φορέας Ελέγχου Διαφημίσεων

Τη συνέχιση της συνεργασίας τους επικύρωσαν σήμερα η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ), με την ανανέωση του μεταξύ τους Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια. Σε σύντομη τελετή στα γραφεία της ΑΡΚ, το Μνημόνιο υπέγραψαν η Πρόεδρος της Αρχής, Ρόνα Κασάπη, και η Πρόεδρος του

ΦΕΔ, Σωτηρούλλα Σωτηρίου.

Χαιρετίζοντας την ανανέωση του μνημονίου, η κ. Κασάπη σημείωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου «επιβεβαιώνει ότι τους δύο οργανισμούς συνδέουν κοινοί στόχοι, οι οποίοι «εξυπηρετούν τον πολίτη και την ίδια την κοινωνία», όπως είπε. «Ο ΦΕΔ έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα σημαντικό 'σύμμαχο' και συνεργάτη της Αρχής, και η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε ενισχύεται και εδραιώνεται με την υπογραφή του επικαιροποιημένου μνημονίου», πρόσθεσε.

Η κ. Κασάπη επεσήμανε ότι η ΑΡΚ, ως αρμόδια για την εποπτεία των προγραμμάτων και των διαφημίσεων που προβάλλονται στην Κύπρο, δίνει μεγάλη σημασία στο κομμάτι των διαφημίσεων, ελέγχοντας τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τον ΦΕΔ, τον οποίο ανέδειξε ως ένα «άριστο πρότυπο μοντέλο αυτορύθμισης». Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν σημαντική η συνεισφορά του ΦΕΔ στην τροποποίηση της νομοθεσίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αναφορικά με τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών, γραφείων στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών. Στόχος, όπως είπε η κ. Κασάπη, είναι να υπάρξουν περαιτέρω τροποποιήσεις της νομοθεσίας.

Εκ μέρους του ΦΕΔ, η κ. Σωτηρίου ανέφερε ότι από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα, οι δύο φορείς συνεργάστηκαν για την εξέταση παραπόνων, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από αυτά διευθετήθηκαν από τον ΦΕΔ σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα παιδικά παιχνίδια και τα στοιχήματα, ο ΦΕΔ προσβλέπει «σε μία ακόμη επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου προς όφελος του κλάδου και με σεβασμό προς τον καταναλωτή».

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου σχετικά με την ανανέωση της συνεργασίας των δύο φορέων, το μνημόνιο προβλέπει την εξέταση παραπόνων για το περιεχόμενο των διαφημίσεων και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση σε απόφαση του ΦΕΔ, να ενημερωθεί η Αρχή, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη διαδικασία. Εξάλλου, όπως αναφέρεται, οι δύο οργανισμοί ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους αναφορικά με παράπονα για το περιεχόμενο των διαφημίσεων σε ετήσια βάση.

Επίσης, στο πλαίσιο του μνημονίου, η Αρχή παροτρύνει τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στον ΦΕΔ για συμβουλευτικό προέλεγχο διαφημίσεων, ειδικά όταν έχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα μίας διαφήμισης.

Όσον αφορά τις προτάσεις νόμου ή άλλων κανονισμών για θέματα διαφημίσεων που προτείνει η Αρχή, ο ΦΕΔ συμμετέχει στη διαβούλευση. Επιπρόσθετα, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται για τη δημιουργία συνοπτικών και εύχρηστων κειμένων που θα κωδικοποιούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, καθώς και τις πρόνοιες σχετικών κωδίκων για θέματα διαφημίσεων.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για επεξήγηση του νομικού πλαισίου, της μεταξύ τους συνεργασίας για εξέταση παραπόνων κ.λπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα