Αναμένονται σοβαρές προσφορές για το λιμάνι Λάρνακας

Τρεις με τέσσερις σοβαρές προσφορές από επενδυτές που έχουν επιδείξει το ενδιαφέρον τους για τη διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας, αναμένονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, ο κ. Δημητριάδης οι φορείς που έχουν ζητήσει και έλαβαν στοιχεία αναφορικά με το λιμάνι, ανέρχονται στους 41. Όπως είπε, αυτό αποτελεί

ένδειξη ότι αναμένονται προσφορές κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιθυμία όλων των εμπλεκομένων, ώστε το έργο να προχωρήσει.

Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Επιτροπή δείχνει ότι υπάρχει θέληση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος του έργου στο λιμάνι.

Όπως είπε, το θέμα αφορά στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία όσον αφορά στις διαδικασίες της επένδυσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου, εισηγήθηκε όπως το κονδύλι που αφορά στο έργο, το οποίο κόπηκε από τον προϋπολογισμό του 2017, να επανέλθει με πρόταση νόμου από τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, εξέφρασε την εισήγηση όπως επαναφερθεί το κονδύλι με σχετική πρόταση νόμου, την οποία, όπως είπε, έχει ετοιμάσει ήδη ο ίδιος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να εξεταστούν και άλλες συναφείς εισηγήσεις.

Οι δύο προτάσεις

Δύο προτάσεις για επίλυση του αδιεξόδου στο θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας προέκυψαν από την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής μετά την ανάπαυλα των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει είτε να κατατεθεί πρόταση νόμου που να επαναφέρει το κονδύλι των €1,37 εκατομμυρίων για την αγορά των υπηρεσιών συμβούλων, είτε το κονδύλι αυτό να περιληφθεί στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα, διότι ήδη ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο και ρωτούν αν θα έχει τερματιστεί το όλο έργο. Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν 3-4 σοβαροί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ, Σταύρος Μιχαήλ, είπε ότι, εφόσον αποφασιστεί η λύση της πρότασης νόμου, αυτή θα πρέπει να κατατεθεί μετά τις 2 Ιανουαρίου, όταν θα δημοσιευτεί ο νόμος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Το όλο θέμα προέκυψε όταν κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού η πλειοψηφία της Βουλής απέκοψε τα κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις, υπό τα οποία ήταν και τα κονδύλια για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

«Υπήρξε συμφωνία να βρεθεί ο τρόπος να ξαναμπούν τα κονδύλια μέσα στον προϋπολογισμό ώστε να πληρώσουμε τους συμβούλους για να προχωρήσει το όλο έργο», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Δημητριάδης.

«Μέχρι τις 20 Γενάρη θα βρούμε τη λύση σε συνεργασία του ΥΠΟΙΚ και της Βουλής ώστε το κονδύλι αυτό να μπορεί να επανέλθει», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα