Αναμένοντας τα αποτελέσματα της διπλωματίας για την ΑΟΖ

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την παρεμπόδιση της γεώτρησης στο στόχο ''Σουπιά'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις .

Προβαίνουμε, είπε, σε όλα τα διαβήματα, προς κάθε φίλη χώρα, προς

τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ε.Ε., προκειμένου ν' αντιμετωπίσουμε μια απρόβλεπτη χώρα.

Αυτό που επιδιώκουμε, τόνισε, είναι μια αξιοπρεπής λύση, που να σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας, Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργηθεί μια σύγχρονη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη.

Καθώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από πλευράς Άγκυρας για τερματισμό του αποκλεισμού του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Γενική εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη στάση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα διαμηνύει με δηλώσεις αξιωματούχων της ότι απαιτεί τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν θα κάνουμε πίσω δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπέδειξε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού.

Σε ομιλία σε Σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να έχει πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ”, κατά την έκφρασή του.

Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, είπε και ζήτησε τη δημιουργία κατάστασης όπου ‘όλοι κερδίζουν’ αντί για αύξηση της έντασης.

Η Ιταλίδα ΥΠΑΜ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της, έκανε λόγο για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Συνάντηση στη Βάρνα θα έχει σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση ανανέωσης της τουρκικής NAVTEX, η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, η Λευκωσία είναι έτοιμη να διαχειριστεί την όποια κατάσταση, έχοντας στη φαρέτρα της εναλλακτικό σχέδιο δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο μεταξύ ακινητοποιημένο παραμένει για μια εβδομάδα το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο ''Σουπιά'' του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γεγονός που θέτει, εν αμφιβόλω, την πραγματοποίηση της γεώτρησης, με δεδομένο ότι το ''Saipem 12.000'', αρχές Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα