Αναλυτές: Διάλογος με Κίνα και πιο προσεκτική εμπλοκή στον πόλεμο Ουκρανίας

Την άποψη ότι η Δύση θα πρέπει να τηρήσει πιο προσεκτική στάση στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προβάλλουν οι δυτικοί αναλυτές. Σύμφωνα με την άποψη τους, η Δύση καλείται επίσης, να αναθεωρήσει την γραμμή της στις σχέσεις με την Κίνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κινεζικός και ρωσικός Τύπος εξακολούθησαν να ερμηνεύουν τις νέες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό από την ιδιαίτερη οπτική γωνία του Πεκίνου και της Μόσχας. Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, η Ιαπωνία δεν πρέπει να παρασυρθεί

πίσω από τους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ. Με παρόμοια οπτική γωνία, ο ρωσικός Τύπος ζητά από την Ευρώπη να αναλογιστεί τις επιπτώσεις της ενεργής εμπλοκής της στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η στρατηγική Μπάιντεν οδηγεί σε κλιμάκωση»

-----------------------

Ο Christopher Caldwell σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» στις 7 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κίνητρα για διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια», τονίζει τα εξής: «Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο. Όχι, από όσο μπορούμε να πούμε, επειδή οι στρατιώτες της πολεμούν άσχημα ή ο λαός της έχει αποθαρρυνθεί, αλλά επειδή ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε μια μάχη φθοράς τύπου Α ' Παγκοσμίου Πολέμου, με προσεκτικά σκαμμένα χαρακώματα και σχετικά σταθερά μέτωπα.  Τέτοιοι πόλεμοι τείνουν να κερδίζονται — όπως άλλωστε και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος — από τους δημογραφικούς και βιομηχανικούς πόρους. Η Ρωσία έχει πάνω από τρεις φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας, μια άθικτη οικονομία και ανώτερη στρατιωτική τεχνολογία. Ο Τζο Μπάιντεν στοιχηματίζει ότι με την παροχή αρμάτων μάχης μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά η στρατηγική Μπάιντεν (συνοδεύεται από) κλιμάκωση. Πέραν από ένα ορισμένο σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν "βοηθούν" τους Ουκρανούς. Αντικαθιστούν την Ουκρανία ως τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Οι ίδιοι οι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν είναι διχασμένοι για το πόσο επιθετικά θα συνεχίσουν τον πόλεμο. Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν να διώξουν τη Ρωσία από την Κριμαία. Αυτό θα συνεπαγόταν με ένα νέο είδος αποστολής για το ΝΑΤΟ: την κατάκτηση, την προσάρτηση και τη φρουρά ενός πληθυσμού που δεν το θέλει. Πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούν να αντισταθούν στον χαρακτηρισμό του κ. Πούτιν ως "βαρβάρου" και της εισβολής του στην Ουκρανία ως "επιθετικού πολέμου". Από την πλευρά τους οι Ρώσοι λένε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο στον οποίο η Ρωσία μάχεται για την επιβίωσή της και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια άδικη παγκόσμια τάξη στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν μη κερδισμένα προνόμια.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όποιες αξίες και αν φέρει κάθε πλευρά, αυτός ο πόλεμος δεν είναι στην ουσία μια σύγκρουση αξιών. Είναι ένας κλασικός διακρατικός πόλεμος για το έδαφος και την εξουσία, που συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ αυτοκρατοριών. Σε αυτή την αντιπαράθεση ο κ. Πούτιν και η Ρωσία του έχουν λιγότερες καλές επιλογές για υποχώρηση από ό, τι φαίνεται να συνειδητοποιούν οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και περισσότερα κίνητρα για να ακολουθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη σκάλα της κλιμάκωσης».

Ο RichardLloyd Parry σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνομιλήσετε με την Κίνα», τοοποίο δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου στη βρετανική εφημερίδα «The Times» προβάλλει τα εξής: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, και με αυξανόμενη επιτάχυνση, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εστιάσει σε μια νέα ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με την Κίνα. Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι δυνάμεις του Σι Τζινπίνγκ έχουν μετατρέψει μικροσκοπικά νησιά που διεκδικούν οι γείτονές τους σε στρατιωτικούς αεροδιαδρόμους. Στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα πλοία του περικυκλώνουν τα νησιά Σενκάκου, που διοικούνται από την Ιαπωνία. Πιο καυτή και επικίνδυνη είναι η αυξανόμενη ένταση για την Ταϊβάν. Ο Τζο Μπάιντεν ήρθε σε ρήξη με τη μακροχρόνια στρατηγική της διπλωματικής ασάφειας για την Ταϊβάν, με την οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι ήταν μέρος της Κίνας και της πούλησαν όπλα για να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά ποτέ δεν δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν για αυτήν. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι 30 χρόνια μετά το κλείσιμο των μόνιμων φυλακίων τους στις Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις εκεί απέναντι από τη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν.  Η Ιαπωνία απαντά διπλασιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό της και αποκτώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας μιλά για το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών. Χώρες της περιοχής συγκεντρώνονται σε νέες ομάδες όπως το Aukus. Ο συγγραφέας, με βάση τα προαναφερόμενα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Το ερώτημα δεν είναι αν η κινεζική κυβέρνηση είναι καλή ή κακή δύναμη. Πρόκειται για τον προσδιορισμό του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης ενός ολοκληρωτικού κράτους που μειώνει τις πιθανότητες ενός καταστροφικού πολέμου που θα έβλαπτε ολόκληρο τον κόσμο. Η απάντηση δεν είναι η συνθηκολόγηση ή ο κατευνασμός, αλλά η ξεκάθαρη αναγνώριση της πραγματικότητας της σύγχρονης Κίνας και της αδυναμίας απομόνωσής της σύμφωνα με τις γραμμές του Ψυχρού Πολέμου. Ο Σι δεν είναι ο Πούτιν, ένας σοβιετικός νοσταλγός που αγωνίζεται να διατηρήσει την αξιοπρέπεια μιας αυτοκρατορίας που πεθαίνει. Η Κίνα δεν είναι φούσκα· η στρατιωτική και οικονομική της άνοδος, και η σχετική παρακμή της Δύσης, είναι αμείλικτες. Μπορεί να μην μας αρέσει ο Σι, αλλά πρέπει να ζήσουμε μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν υπάρχει λογική εναλλακτική λύση στη συνεργασία με την Κίνα, και ενίοτε σε συμβιβασμό, όσο άβολα και αν αισθάνεται».

Η αγγλόφωνη υπηρεσία του γαλλικού δικτύου «France 24» στις 7 Φεβρουαρίου μετέδωσε είδηση με τίτλο «Κρατούμενοι δραπετεύουν μετά από σεισμό από φυλακή της Συρίας όπου κρατούνταν μέλη της ομάδας Ισλαμικό Κράτος», στην οποία αναφέρθηκαν τα εξής: «Κρατούμενοι εξεγέρθηκαν σε φυλακή της βορειοδυτικής Συρίας τη Δευτέρα έπειτα από φονικό σεισμό, με τουλάχιστον 20 να διαφεύγουν από τη φυλακή. Πρόκειται κυρίως για μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.  Η φυλακή της στρατιωτικής αστυνομίας στην πόλη Ράχο κοντά στα τουρκικά σύνορα φιλοξενεί περίπου 2.000 κρατούμενους, με περίπου 1.300 από αυτούς να είναι ύποπτοι ότι είναι μαχητές της ομάδας Ισλαμικό Κράτος.  Η φυλακή φιλοξενεί επίσης μαχητές από κουρδικές δυνάμεις.  Περίπου 20 κρατούμενοι τράπηκαν σε φυγή οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε ζημιές στη φυλακή, με τοίχους και πόρτες να σπάνε. Το Παρατηρητήριο Πολέμου του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν οι κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει ή όχι, αλλά επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ανταρσία.  Το περιστατικό στο Ράχο έρχεται μετά από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο σε συγκρότημα ασφαλείας στην πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη Ράκα, η οποία είχε στόχο να απελευθερώσει τους τζιχαντιστές από μια φυλακή της περιοχής».

Η αγγλική υπηρεσία της «Deutsche Welle» στις 7 Φεβρουαρίου δημοσίευσε την ανάλυση του William Yang με τίτλο «Οι δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία αναγκάζουν την Ουκρανία να επανεξετάσει την εταιρική της σχέση», στην οποία ξεχώρισαν τα εξής: «Η ολοένα στενότερη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία έχει εγείρει αμφιβολίες στην Ουκρανία σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση της με το Πεκίνο, με τον Ουκρανό υφυπουργό Εξωτερικών Andriy Melnyk να χαρακτηρίζει τη θέση της Κίνας "όλο και λιγότερο αποδεκτή" κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ εξωτερικής πολιτικής στο Κίεβο τον περασμένο μήνα. Η Ουκρανία διατηρεί μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα από το 2011, η οποία επέτρεψε την άνθηση των εμπορικών και αμυντικών δεσμών. Η Κίνα υπήρξε σημαντικός εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών και καλαμποκιού. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής όπλων στην Κίνα. Το πρώτο αεροπλανοφόρο του Πεκίνου, το Liaoning, είναι ένα ανακαινισμένο σοβιετικό πλοίο που αγοράστηκε από την Ουκρανία. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, υπάρχουν συζητήσεις στο Κίεβο για την επανεκτίμηση της διμερούς σχέσης με την Κίνα.  "Για χρόνια, η Ουκρανία αντιλαμβανόταν την Κίνα μόνο από την άποψη της ευκαιρίας, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή, οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν γίνει πολύ πιο επιφυλακτικοί προς την Κίνα και αντιλαμβάνονται πώς η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο και πρόκληση για το εθνικό συμφέρον της Ουκρανίας", αναφέρει ο Γιούρι Πουίτα, ειδικός για την Ουκρανία στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (INDSR) στην Ταϊβάν. (Σύμφωνα με την ειδικό) οι συζητήσεις στο Κίεβο για την αλλαγή της σχέσης με το Πεκίνο έχουν σταδιακά εξαπλωθεί από τις ουκρανικές δεξαμενές σκέψης και τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης στο υπουργείο Εξωτερικών.  (Ταυτόχρονα) Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Ταϊπέι και το Κίεβο. Τους τελευταίους δύο μήνες, η Ταϊβάν έχει υπογράψει αρκετά μνημόνια κατανόησης για να βοηθήσει αρκετές πόλεις στην Ουκρανία να αγοράσουν εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και θέρμανσης, καθώς η Ρωσία επιτίθεται σε κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον, η Ταϊβάν έχει εκφράσει την προθυμία να βοηθήσει την Ουκρανία να αναβαθμίσει την ψηφιακή της υποδομή ως μέρος των μεταπολεμικών προσπαθειών ανασυγκρότησης». 

Ο ασιατικός Τύπος

----------

«Ζητείται διεθνής συνεργασία στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον σεισμό Τουρκίας-Συρίας» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου γνώμης της γιαπωνέζικης εφημερίδας «Mainichi» που δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Στο άρθρο επισημάνθηκαν τα εξής: «Ισχυρός σεισμός έπληξε τη νότια Τουρκία, επηρεάζοντας τη γειτονική Συρία και στοιχίζοντας τη ζωή σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες αυτές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει συντονισμένες προσπάθειες ανακούφισης. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αποστείλει τη μονάδα διάσωσης της Ιαπωνικής Ομάδας Ανακούφισης από Καταστροφές για την έρευνα και τη διάσωση των αγνοουμένων. Η Ιαπωνία και η Τουρκία διατηρούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Και οι δύο χώρες είναι επιρρεπείς σε σεισμούς και έχουν εμβαθύνει μια σχέση εμπιστοσύνης μέσω της αμοιβαίας βοήθειας. Ελπίζεται ότι οι γνώσεις και η εμπειρογνωμοσύνη της Ιαπωνίας που αποκτήθηκαν από προηγούμενες καταστροφές από σεισμούς θα αξιοποιηθούν στη βοήθειά της προς την Τουρκία». Στο άρθρο γνώμης επισημάνθηκαν και τα εξής: «Ο πρόσφατος φονικός σεισμός συνέβη ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος αναζητά διέξοδο από την πανδημία του κορονοϊού που διαρκεί τρία χρόνια. Δημιουργείται ένα περιβάλλον για τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων διάσωσης από διαφορετικές χώρες και περιοχές. Το ανησυχητικό είναι ότι το παγκόσμιο χάσμα βαθαίνει εν μέσω της παρατεταμένης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης σε περιοχές καταστροφών. Κάθε χώρα και περιοχή έχει την ευθύνη να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες διάσωσης για να σωθούν οι ζωές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων».

Η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People's Daily» στις 8 Φεβρουαρίου δημοσίευσε κύριο άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ιαπωνία δεν πρέπει να δεσμευτεί με τους "πυροκροτητές του αμερικανικού στρατού», στα πλαίσια του οποίου επισημάνθηκαν τα εξής: «Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πρόσφατα πηγές που ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε την ανάπτυξη μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) πυραύλων στην Ιαπωνία στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης της "άμυνας έναντι της Κίνας". Το δημοσίευμα σημείωνε επίσης ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει υπερηχητικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ Tomahawk. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το Τόκιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις και εξετάζει το νησί Κιούσου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο νησί της Ταϊβάν, ως πιθανή τοποθεσία. Προφανώς, η είδηση αυτή δεν είναι απλώς μια αβάσιμη φήμη. Σε περίπτωση που το Τόκιο επιμείνει στην ανάπτυξη των MRBM του αμερικανικού στρατού στο ιαπωνικό έδαφος, θα πετάξει αναμφίβολα το μέλλον της ίδιας της χώρας του στις φλόγες. Αυτό σημαίνει ότι μόλις συμβεί μια ένοπλη σύγκρουση στα ύδατα (της Ιαπωνίας), οι βάσεις αυτές (οι αμερικανικές) θα είναι οι πρώτοι κύριοι στόχοι. Λόγω του εδάφους της Ιαπωνίας και των χαρακτηριστικών των χερσαίων ενδιάμεσων πυραύλων, μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα και έχουν μεγάλη πιθανότητα να καταστραφούν στον πρώτο γύρο των χτυπημάτων. Η ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε διάφορα σημεία δεν μπορεί να ενισχύσει τη λεγόμενη "αποτρεπτική ικανότητα" της Ιαπωνίας, αλλά αντίθετα θα την κάνει να καεί από την πρώτη στιγμή. Όσο για τις ΗΠΑ, αφού ούτως ή άλλως η Ιαπωνία είναι αυτή που χτυπιέται και η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ είναι εκατοντάδες χιλιάδες μίλια μακριά, πρόκειται απλώς για μια επικερδή επιχείρηση».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

-------------

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti» στις 9 Φεβρουαρίου δημοσίευσε το άρθρο γνώμης της Viktoriya Nikiforova με τίτλο «Η Ευρώπη σε αποστολή πολέμου με τη Ρωσία». Στο άρθρο προβάλλονται τα εξής: «Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θέλουν με πάθος να μας πολεμήσουν. Η Ουάσιγκτον το χρειάζεται για να διατηρήσει την ηγεμονία της, το Λονδίνο το χρειάζεται για να επιβιώσει. Οι Ευρωπαίοι δεν το χρειάζονται καθόλου. Αλλά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν για πολύ και σήμερα σπρώχνονται σε ένα (νέο πόλεμο). Τα τάνκερ και οι πιλότοι τους είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν στο Ανατολικό Μέτωπο. Το μόνο που τους απομένει είναι να κάνουν να φαίνεται ότι επιτίθενται στη Ρωσία στο πλαίσιο της "υπεράσπισης της Ουκρανίας". Τότε η Μόσχα, σύμφωνα με τη λογική τους, δεν θα είχε κανέναν επίσημο λόγο να χτυπήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ως εκ τούτου, ο ηγέτης της Ουκρανίας επιβιβάστηκε γρήγορα σε ένα αεροπλάνο της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας και μεταφέρθηκε με μάλλον απρεπή βιασύνη στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία για την "υπεράσπιση της Ουκρανίας". Εκεί ήπιε τσάι με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, μίλησε στα μέλη του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ, χάρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος πιλότου της AFU και έκανε χειραψία με τον Κάρολο Γ', σοκάροντας τους Βρετανούς, καθώς εμφανίστηκε στον βασιλιά με ένα τσαλακωμένο παντελόνι και φούτερ. Αμέσως μετά, ο μπήκε σε ένα αεροπλάνο και πέταξε στο Παρίσι για να συναντήσει τον Emmanuel Macron. Ο μονόλογος που εκφώνησε στο Westminster θα επαναληφθεί σε άλλες πρωτεύουσες με μικρές παραλλαγές». «Όλος ο κόσμος βλέπει ότι η Δύση δεν υπερασπίζεται την Ουκρανία. Ασχολείται με τη θανάτωση και τον διαμελισμό της. Άλλη μια ταπεινωτική ήττα περιμένει τους Ευρωπαίους στο ανατολικό μέτωπο. Η παράδοση της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη», καταλήγει το άρθρο γνώμης της κ. Nikiforova.

Η αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Kyiv Independent» στις 8 Φεβρουαρίου δημοσίευσε κύριο άρθρο με τίτλο «Η απροθυμία (για παροχή όπλων) και όχι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα κλιμακώσει τον πόλεμο», στο οποίο επισημάνθηκαν τα εξής: «Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια άλλη πιθανή μεγάλη ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, οι δυτικοί ηγέτες βρίσκουν και πάλι μια ποικιλία δικαιολογιών για την μη παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-35 στην Ουκρανία. Ισχυρίζονται ότι η παράδοση των F-16 θα διακινδυνεύσει κλιμάκωση ή αντίποινα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. (Εδώ) βλέπουμε (να αναδύεται) ένα μοτίβο. Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, η Δύση αυτοεπιβάλλει κόκκινες γραμμές, ισχυρίζεται φόβους για κλιμάκωση ή αντίποινα. (Στη συνέχεια) αντιστρέφει την πορεία παραδίδοντας τα όπλα που ζητά και χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία. Ξεκινά η συζήτηση για τον επόμενο τύπο όπλου. Αυτό το μπρος-πίσω ξεκίνησε πολύ πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.  Όταν η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας προσαρτώντας την Κριμαία και εισβάλλοντας στο Ντονμπάς το 2014, η Δύση αποφάσισε να μην προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία.  Αυτή η πολιτική είναι παρόμοια με τον κατευνασμό του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος τελικά οδήγησε στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν η Δύση είχε εξοπλίσει γρήγορα την Ουκρανία από την αρχή, πιθανότατα δεν θα είχε υπάρξει μακροχρόνιος πόλεμος. Είτε η Ουκρανία θα είχε νικήσει τη Ρωσία πολύ πιο γρήγορα, είτε ο Πούτιν δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ μια πλήρους κλίμακας εισβολή, φοβούμενος μια ισχυρή απάντηση».
 

Keywords
κινα, new york times, new york, deutsche welle, το νησι, ιαπωνια, ηπα, york, times, ρωσία, νατο, προβάλλει, νέα, βασεις, σημαίνει, λύση, france, σεισμος, william, βουλη, westminster, independent, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, σεισμος ιαπωνια , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μιλα, φουτερ, χωρες, ρωσία, γωνια, ηγετης, ηπα, ηττα, θαλασσα, λονδινο, νησι, νησια, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, χιτλερ, αεροπλανο, αρθρο, ανησυχητικο, ανοδος, αμφιβολιες, αξιοπρεπεια, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γινει, δευτερο, δεξαμενες, δευτερα, δυναμη, δωσει, εδαφος, υπαρχει, εβδομαδα, ενιοτε, ερευνα, ερχεται, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωη, ζητα, ηγεμονια, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ιαπωνικη, ομιλια, κυβερνηση, κιεβο, λύση, λογο, μακρια, μηνες, μοσχα, νατο, προβάλλει, ουασιγκτον, ουσια, παθος, παρισι, πεδιο, πεκινο, περιβαλλον, πιθανοτητες, πλοια, πλοιο, πορτες, πουτιν, ρηξη, συζητηση, συνεχεια, συρια, σχολια, τυπος, τσαι, τουρκια, τοκιο, τρια, τιτλος, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, φυγη, φημη, φορα, χασμα, ψηφιακη, εξοπλισμος, εθνικο, γνωσεις, ηγετες, χωρα, υπουργειο, εισβολη, new york, ομαδες, πηγες, ριχτερ, ρωσοι, σημαίνει, westminster, william, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα