Ανάλυση: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από μία ενδεχόμενη σύγκρουση στη Μ.Ανατολή

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Σαουδική Αραβία αλλά και για τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου λόγω της περιφερειακής έντασης μίλησε στο Sigmalive ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum.

Σε

ερώτηση εάν υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μια γενικεύμενη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μια τέτοια εξέλιξη αλλά εκτιμά ότι σε κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν συμφέρει ένας πόλεμος. Όπως μας ανέφερε, για να αποφύγουν αυτό τον πόλεμο, δηλώνουν την ετοιμότητά τους, δηλαδή αποτρέπουν την πολεμική σύρραξη, δείχνοντας ετοιμότητα να εμπλακούν σε αυτήν. Εντούτοις, δεν απέκλεισε να υπάρξουν «έμμεσες» συγκρούσεις, δηλαδή κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας σε περιοχές όπως η Υεμένη, την Συρία και τον Λίβανο, πλήττοντας έμμεσα τα συμφέροντα του Ιράν. Πάντως, η εντεινόμενη κρίση που παρατηρείται στην περιοχή, σύμφωνα με τον ειδικό, οφείλει να λυθεί, είτε με μια ενδεχόμενη σύρραξη είτε με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από αυτή την κατάσταση δημιουργείται μια αναστάτωση, καθώς παρατηρείται μια κλιμάκωση της έντασης αυτών των επεισοδίων. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο σημειώθηκαν εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν με μαγνητικές νάρκες ενώ οι πρόσφατες επιθέσεις στην Saudi Aramco έγιναν με πιο άμεσο τρόπο, με την χρήση πυραύλων.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μαθιουλάκη, αυτές είναι πρόσκαιρες. Ουσιαστικά, οι αυξήσεις οφείλονται στην έκπληξη που συνοδεύει ένα γεγονός όπως οι επιθέσεις του Σαββάτου. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές πετρελαίου είναι ότι ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά στο παραγωγικό δυναμικό των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ειδικό, «η άνοδος των τιμών πέραν ενός ορίου περί των 60 δολαρίων το βαρέλι, φέρνει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στα -πολυπόθητα- επίπεδα θετικής καθαρής κερδοφορίας, γεγονός που θα πρέπει να αναμένουμε ότι οδηγεί σε αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου και εξισορρόπηση των τιμών».

Σε ερώτηση για το τι μπορούμε να αναμένουμε από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η συμπεριφορά της χώρας μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία χαρακτηρίζεται από «αμφισημία». Παρότι ο Τραμπ είχε υποσχεθεί με την εκλογή του ότι θα αποσύρονταν τα αμερικανικά στρατεύματα λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους, έχει εμπλακεί στην σύρραξη στην Συρία ενώ πρόσφατα είχε αναλάβει δέσμευση για προστασία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο. Όμως, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Κατά συνέπεια η ανάληψη μιας αντίστοιχης δέσμευσης στην κρίση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα ήταν απαγορευτική για τις ΗΠΑ. Εκτιμάται δε ότι δεν θέλουν να μπλέξουν με μια τόσο μεγάλη δέσμευση, αλλά αντίθετα θέλουν να αποσυρθούν και δεν επιδιώκουν κλιμάκωση της έντασης.

Σε περίπτωση, πάντως, μιας γενικευμένης σύρραξης, αυτή δεν θα αφορά μόνο στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία αλλά θα περιπλέξει περιφερειακές δυνάμεις όπως τη Συρία, το Ιράκ και την Αίγυπτο αλλά και χώρες όπως τη Ρωσία. Αναμένεται ότι θα προκαλέσει μια γενικεύμενη αναστάτωση στην περιοχή, στην οποία η Κύπρος καθώς και η Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία σταθερότητας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των συμμάχων στην περιοχή. Πάντως, το ρίσκο για όλη την περιοχή ανεβαίνει ανάλογα εάν μιλάμε για γενικευμένη ή μικρότερης έντασης σύρραξη, η οποία με την σειρά της αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα