ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως αξιοποιεί η Κύπρος την τάση κατά της Τουρκίας

Οι επόμενοι μήνες και συγκεκριμένα το Φθινόπωρο, προδιαγράφεται ως εξαιρετικά σημαντικό σε σχέση με τις εξελίξεις σε επίπεδο σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, να δήλωνε εμφαντικά πριν κάποιες μέρες ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο γνωρίζει και η ίδια πολύ καλά ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι ό,τι πιο απλό για να υλοποιηθεί.

Κυριότερος λόγος για την πολυπλοκότητα στον καθορισμό της σχέσης αυτής, δεν είναι

άλλος από το μέγεθος και τη γεωστρατηγική σημασία που κατέχει η Τουρκία ως χώρα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία με τη Βρετανία και ενδεχόμενο νέο ανοικτό μέτωπο θα προκαλέσει επιπρόσθετο φόρτο και βάρος στις πλάτες της ΕΕ.

Το έντονο ύφος Μέρκελ αλλά και Σούλτς στη Γερμανία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει έντονο προεκλογικό χρώμα και υφή, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 24ης Σεπτεμβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν θα διατηρηθεί ως ένα βαθμό και μετά τις εκλογές, καθώς τα ελατήρια είναι όντως βαθύτερα.

Ωστόσο η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι αν θα επιχειρηθεί ξεκάθαρα πλέον τερματισμός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα πρέπει ν' αναζητηθούν αντισταθμιστικά κίνητρα έτσι ώστε να διατηρηθεί η Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς από τις δυο πλευρές να αποκοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε, εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αντιτίθενται στην Τουρκία ως χώρα, αλλά στις πολιτικές και τη στάση που κρατά και εφαρμόζει η Τουρκία του Ερντογάν. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς, ολική ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κρατήσει κανείς τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ σε μεταναστευτικές ροές αλλά και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Βλέπουμε ωστόσο, ξεκάθαρα, όπως αναφέρει η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη, την πολιτική η οποία βασίζεται στη λογική "δυο μέτρα και δυο σταθμά", καθώς τόσα χρόνια η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, από πλευράς Τουρκίας, ενώ τώρα όταν είδαν πραγματικά τον κίνδυνο μέσα από τη στάση Ερντογάν, ήρθαν και σκλήρυναν τη στάση τους, έναντι της Τουρκίας.

Πως αξιοποιεί η Κύπρος την τάση κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα με τη διεθνολόγο, Ιωάννα Συγκρασίτη, εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να αναμένουμε αποφάσεις είτε σε επίπεδο ενταξιακής πορείας, είτε σε επίπεδο του κατά πόσο θα ξεκινήσει ή όχι διαπραγμάτευση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κα Συγκρασίτη αναφέρει, ότι από τη στιγμή που μεγάλα κράτη στην ΕΕ, αντιτίθενται τόσο στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας όσο και στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η Κύπρος δεν θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα ενδεχόμενα αυτά.

Αυτό που μπορεί και επιβάλλεται να πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τη διεθνολόγο, είναι να αξιοποιήσει τη στάση των υπολοίπων κρατών, έτσι ώστε να γνωστοποιήσει με ξεκάθαρο και έντονο πλέον τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία σε αυτό το πλέγμα, τις κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, την αναγκαιότητα η Τουρκία να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως υπό ένταξη χώρας και τα όσα προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Σημαντικό στοιχείο επίσης η εδραίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η διεθνής θέση της στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα