Ανάλυση: Η Kύπρος ως κινεζικός «θύλακας» εντός της Ε.Ε

Πριν από λίγες μέρες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Διευθυντής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας Yang Jiechi. Κατά την συνάντηση εκφράστηκε η αποφασιστικότητά της κυβέρνησης της Κίνας να εργαστεί με την κυπριακή πλευρά για ισχυροποίηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Για την σχέση της Κύπρου με την Κίνα και για την σημασία της επένδυσης κινεζικών επνδύσεων στο νησί μας δημοσίεύτηκε

πριν από λίγες μέρες ένα αναλυτικό άρθρο με τίτλο «Ένα Κινεζικό φυλάκιο της Ε.Ε στην Κύπρο». Το άρθρο έγραψε ο Andreas Vou και δημοσιεύτηκε στα αγγλικα αλλά και στα ελληνικά στην σελίδα BIRN.

Ακολουθεί το κείμενο: 

Tον Οκτώβριο του 2015, δύο χρόνια μετά την τραπεζική κρίση που ανάγκασε την Κύπρο να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισκέφθηκε την Κίνα με σκοπό την προώθηση της Κύπρου, διαφημίζοντας τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της χώρας, την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI).

Οι πύλες άνοιξαν διάπλατα αλλά οι κινεζικές επενδύσεις δεν ήταν καθόλου τυχαίες.

Σήμερα, χρήματα από κινεζικές κρατικές ή συνδεδεμένες με το κράτος εταιρείες έχουν διεισδύσει στον πυρήνα σχεδόν κάθε βασικού κυπριακού τομέα, από εκείνο των ακινήτων μέχρι τους φυσικούς πόρους, τις μεταφορές και τις αερομεταφορές, και όλα αυτά στο όνομα ενός διηπειρωτικού έργου υποδομής που συνδέει χώρες κατά μήκος της διαδρομής του παλιού Δρόμου του Μεταξιού.

Χάρη εν μέρει στην BRI, η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομική υπερδύναμη στον κόσμο μέχρι το 2028 και να γίνει η υπερδύναμη που θα ξεχωρίσει στην πορεία προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ένα βασικό συστατικό στοιχείο της BRI είναι ο Ψηφιακός Δρόμος του Μεταξιού, μέσω του οποίου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να αναπτύξει και να εξάγει βασικές τεχνολογικές υποδομές – συμπεριλαμβανομένου του 5G – στα συμμετέχοντα κράτη, ενισχύοντας τη σημασία και την παρουσία των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο και, ως ένα βαθμό, αναπαράγοντας το ψηφιακό απολυταρχικό της μοντέλο.



Κινεζικές επενδύσεις στην Κύπρο. Εικονογράφηση: BIRN/Igor Vujcic

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ευρήματα του BIRN, η Κίνα κυριαρχεί πλέον στα δίκτυα 5G και στο ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα του νησιού, δημιουργώντας ένα καίριας σημασίας κινεζικό φυλάκιο εντός της ΕΕ με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για την ασφάλεια των δεδομένων και την ανεξαρτησία της κυπριακής – και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής – εξωτερικής πολιτικής.

Πρόκειται για μια κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και τους ισχυρισμούς του ίδιου του νησιού ότι ακολουθεί μια στρατηγική πολλαπλών προμηθευτών.

Το 5G στηρίζει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές και τις προμήθειες νερού και, στο μέλλον, θα ενισχύσει τη χρήση στρατιωτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Carisa Nietsche, συνεργάτης του Transatlantic Security Program στο Centre for a New American Security.

«Σε ακραίες περιπτώσεις, οι αναλυτές υποψιάζονται ότι η Κίνα θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα του δικτύου, να συλλέξει πληροφορίες από τα δεδομένα που πάλλονται μέσω των δικτύων ή να διακόψει ένα ενεργειακό δίκτυο με δυνατότητα 5G», δήλωσε η Nietsche στο BIRN.


Κινεζικές επενδύσεις στην Κύπρο

Το 2015, το μεγαλύτερο ιδιωτικό χυτήριο χαλκού της Κίνας, Yanggu Xiangguang Copper, αγόρασε μερίδιο 22% στην εταιρεία εξόρυξης χαλκού Atalaya Mining Plc που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο έναντι 96,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2019, μια κοινοπραξία με επικεφαλής την κρατική China Petroleum Pipeline Engineering υπέγραψε συμφωνία ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ με την κυπριακή Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών της κοινοπραξίας είναι και η κρατική Hudong-Zhonghua Shipbuilding, η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία πολεμικών πλοίων για το κινεζικό ναυτικό.

Πριν αποχωρήσει το 2019, η κρατική Aviation Industry Corp. of China, AVIC, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Cobalt.

Ο όμιλος JimChang Global Group έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων και ενός οικιστικού συγκροτήματος κοντά στην Αγία Νάπα, μέσω μιας κοινοπραξίας με τον κυπριακό όμιλο ακινήτων Giovani, η οποία ανακοινώθηκε το 2016. Το οικιστικό τμήμα της επένδυσης ολοκληρώθηκε πέρυσι.

Η Melco με έδρα το Μακάο επενδύει 677 εκατομμύρια δολάρια στο City of Dreams Mediterranean, για τη δημιουργία ενός καζίνου μέσα στο πρώτο πολυθεματικό θέρετρο στη Λεμεσό της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2022.

Χτίζοντας το 5G πάνω σε κινεζικά θεμέλια

Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα το 2015, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επανεξελέγη το 2018, επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο της Huawei στη Σαγκάη, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.

Η Huawei διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των παγκόσμιων βιομηχανικών προτύπων προς όφελος του Πεκίνου μέσω της κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που καθιστούν τη βιομηχανία πιο πιθανό να υιοθετήσει τις κινεζικές προτάσεις ως παγκόσμια πρότυπα.

Όσον αφορά τις βασικές πατέντες του προτύπου 5G, η Huawei διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παγκοσμίως. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κατέχει περισσότερα εμπορικά συμβόλαια 5G από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιών στον κόσμο – 91. Σαράντα επτά από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στο ερευνητικό κέντρο, ο Αναστασιάδης εξήρε τη «σημαντική συμβολή της Huawei στην κατασκευή δικτύων επικοινωνιών στην Κύπρο» και ζήτησε «στενότερους δεσμούς».

Η κυριαρχία της Huawei, ωστόσο, έχει ανησυχήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους, οι οποίοι λένε ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κάτι που η Huawei έχει αντικρούσει έντονα.

Σε μια σπάνια συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης το 2019, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Huawei Ren Zhengfei δήλωσε: «Αγαπώ τη χώρα μου. Υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα κάνω τίποτα για να βλάψω τον κόσμο». Είπε ότι το Πεκίνο δεν ζήτησε ποτέ από τον ίδιο ή τη Huawei να μοιραστεί «ακατάλληλες πληροφορίες» σχετικά με τους εταίρους του και ότι ο ίδιος «δεν θα έβλαπτε ποτέ τα συμφέροντα» των πελατών του.

Χωρίς να πεισθεί, τον Οκτώβριο του 2020 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, Keith Krach, επισκέφθηκε τη Λευκωσία και, με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια 5G στην Κύπρο να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενέταξε το νησί στο «καθαρό δίκτυο» των ΗΠΑ για το 5G, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας που αποκλείει την τεχνολογία που η Ουάσινγκτον λέει ότι μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν, εν μέρει, από την εγγύτητα των δικτύων 5G που κυριαρχούνται από την Κίνα σε στρατιωτικές βάσεις. Αλλά ενώ στα χαρτιά οι Κύπριοι μπορεί να έχουν ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών, στην πράξη η Huawei εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο.

Η εταιρεία εισήλθε στην τοπική αγορά το 2009, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην αναβάθμιση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών του νησιού και στην υποδομή 2/3/4G των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, CyTA, Epic, Cablenet και Primetel.

Δεδομένου ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί τη λεγόμενη λειτουργία Non-Standalone (NSA), για το 5G – χτίζοντας ουσιαστικά πάνω στην υφιστάμενη υποδομή 4G – και με τη Huawei να παρέχει τα εξαρτήματα για το 100% του Δικτύου Ραδιοπρόσβασης 4G (Radio Access Network – RAN), των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών – ο κινεζικός γίγαντας φαινόταν τέλεια τοποθετημένος πέρυσι να αναλάβει το προβάδισμα και στην ανάπτυξη του 5G.

Το RAN αποτελείται από διάφορες εγκαταστάσεις, όπως πύργους κυψέλης και ιστούς, που συνδέουν τους χρήστες και τις συσκευές με το Δίκτυο Πυρήνα (Core Network), το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει όλες τις ανταλλαγές δεδομένων 5G.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι δύο μεγαλύτερες συμβάσεις 5G ανατέθηκαν στη CyTA και την Epic.

Αλλά και οι δύο εταιρείες, λένε πηγές, βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στην Huawei για το Core Network και RAN.

Η ημικρατική CyTA εγκαινίασε το δίκτυο 5G τον Ιανουάριο του 2021, καλύπτοντας το 70% του πληθυσμού κατά την έναρξη λειτουργίας και στοχεύοντας σε 98% κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2022.

Ανώτερο στέλεχος της CyTA δήλωσε στο BIRN ότι το 80% του Core Network της εταιρείας και το 100% του RAN καλύπτονται από υποδομές της Huawei. Το υπόλοιπο 20% του Core Network της παρέχεται από τη σουηδική Ericsson.

«Η CyTA είναι μια κυβερνητική εταιρεία και προβαίνει σε διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και η Huawei είναι μακροχρόνιος πάροχος υποδομής και υποστήριξης και προσφέρει τις καλύτερες τιμές», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη σύνθεση του Core Network and RAN, η CyTA δήλωσε στο BIRN: «Σας ενημερώνουμε ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το δίκτυο της CyTA αποτελεί εμπορικό απόρρητο και οποιαδήποτε αποκάλυψή της αντίκειται στα εμπορικά συμφέροντα της CyTA και των συνεργατών της (άρθρο 34 (2) Ν. 184(Ι)/2017)».

Η Huawei αντιπροσωπεύει επίσης το 90% της υποδομής του κεντρικού δικτύου της Epic και το 100% του RAN, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Epic, το οποίο επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συνεργασία της Epic με τη Huawei χρονολογείται από το 2009, όταν η εταιρεία, που τότε ονομαζόταν MTN, υπέγραψε σύμβαση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ με την κινεζική εταιρεία για την αναβάθμιση του δικτύου της.

Τώρα η Epic, που ανήκει στη Monaco Telecom, προχώρησε στην ανάπτυξη του πρώτου κυπριακού δικτύου 4G LTE, αξιοποιώντας τη λύση RAN της Huawei, στην οποία μια άλλη κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η Primetel, σύναψε επίσης συμφωνία για τον διαμοιρασμό πρόσβασης. Τον Φεβρουάριο του 2019, λίγο πριν από την μετονομασία της σε Epic, η MTN υπέγραψε συμφωνία με τη Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Εκπρόσωπος της Epic δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα του BIRN για σχολιασμό.

H Nietsche, του The Centre for a New American Security, δήλωσε στο BIRN: «Για να μπορέσει το 5G να τηρήσει τις υποσχέσεις του για ταχύτερες ταχύτητες, απαιτείται να ταξιδέψει τεράστιος όγκος δεδομένων μέσω του δικτύου. Και αυτά τα δεδομένα ωθούνται όλο και πιο κοντά στον τελικό χρήστη ή στην άκρη του δικτύου».

«Στην Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν κάνει διάκριση μεταξύ της εφαρμογής της Huawei στο δίκτυο πυρήνα και στο δίκτυο ραδιοπρόσβασης ή στην άκρη του δικτύου. Αυτές οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μπορείτε ουσιαστικά να δημιουργήσετε ένα τείχος προστασίας μεταξύ του πυρήνα και της άκρης του δικτύου».

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να κάνουμε μια τέτοια διάκριση. Καθώς αναπτύσσονται τα δίκτυα 5G, όλο και περισσότερα δεδομένα ωθούνται προς την άκρη του δικτύου και γίνεται πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ του πυρήνα και της άκρης του δικτύου».

Κινεζική ‘σύντηξη’

Η χρήση εξαρτημάτων της Huawei στο πλαίσιο της υποδομής 5G δεν αποτελεί άμεση παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η εργαλειοθήκη της ΕΕ για το 5G – ένα κοινό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που καθορίστηκε από το μπλοκ για τον περιορισμό των κινδύνων κυβερνοασφάλειας του 5G – δεν απαγόρευσε ρητά σε καμία συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά άφησε στα κράτη μέλη να αποφασίσουν ποιοι πάροχοι είναι «υψηλού κινδύνου».

Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Κύπρου δεν έχουν χαρακτηρίσει κανέναν πάροχο ως «υψηλού κινδύνου».

Το μνημόνιο κατανόησης του Οκτωβρίου του 2020, με το οποίο η Κύπρος υπέγραψε το Clean Network των ΗΠΑ, «δεν υπονοεί με έμμεσο ή ρητό τρόπο ότι η Κύπρος θα απομακρυνθεί από τη Huawei», δήλωσε ο άνθρωπος που το υπέγραψε, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

«Αυτό που λέει είναι ότι θα συνεργαστούμε με τις αμερικανικές υπηρεσίες και αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πρότυπα ασφαλείας τηρούνται στις υποδομές που αναπτύσσουμε», δήλωσε ο κ. Κόκκινος στο BIRN.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, ωστόσο, συστήνουν την προσοχή σε προμηθευτές που «υπόκεινται σε παρεμβάσεις από χώρα εκτός ΕΕ», προειδοποιώντας ότι το δίκτυο ενός κράτους μέλους θα μπορούσε να είναι ευάλωτο εάν υπάρχει «ισχυρός δεσμός μεταξύ του προμηθευτή και μιας κυβέρνησης τρίτης χώρας».

Οι κρατικοί δεσμοί της Huawei είναι σημαντικοί.

Ο Zhengfei, ο ιδρυτής της εταιρείας, ήταν πρώην αναπληρωτής αρχηγός συντάγματος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού- αναφορές λένε ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της Huawei πιστεύεται ότι έχει εργαστεί για τον στρατό- και ορισμένοι υπάλληλοι της Huawei έχουν συνεργαστεί σε ερευνητικά έργα με στρατιωτικό προσωπικό.

Αλλά ήταν η νομοθεσία που ψηφίστηκε στην Κίνα το 2017 που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Το άρθρο 7 του εθνικού νόμου περί πληροφοριών της Κίνας του 2017 απαιτεί από οποιονδήποτε οργανισμό να υποστηρίζει, να παρέχει βοήθεια και να συνεργάζεται στο «εθνικό έργο πληροφοριών». Ακόμη και πριν από αυτό, το άρθρο 22 του νόμου περί καταπολέμησης της κατασκοπείας του 2014 απαιτούσε από κάθε «σχετικό οργανισμό και άτομο» να «παρέχει με ειλικρίνεια» πληροφορίες κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε «έρευνας για την καταπολέμηση της κατασκοπείας».

Η «στρατιωτική-πολιτική σύντηξη» της Κίνας – η οποία απαιτεί τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στους στρατιωτικούς στόχους της χώρας – εγγράφηκε ως στρατηγική προτεραιότητα στο σύνταγμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο του 2017.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προβάλλει αντιρρήσεις.

Τον Οκτώβριο, η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS απαγόρευσε στη Huawei να προμηθεύει εξοπλισμό 5G σε σουηδικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που εξέφρασε η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας SAP, απόφαση που επικυρώθηκε από σουηδικό δικαστήριο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, ενώ η Κίνα απείλησε με «όλα τα απαραίτητα μέτρα» ως απάντηση στη σουηδική απαγόρευση. Το Πεκίνο έδωσε επίσης οδηγίες Γαλλία και τη Γερμανία να μην κάνουν «διακρίσεις» εις βάρος της εταιρείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ, η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο 35% για τη συμμετοχή της Huawei στο 5G RAN. Επίσης, απέκλεισε τη Huawei από τα δίκτυα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τα κρίσιμα για την ασφάλεια δίκτυα και τις ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι στρατιωτικές βάσεις.

Στην Κύπρο, ο κ. Κόκκινος δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η Κύπρος θα μπορούσε να θέσει παρόμοιο ανώτατο όριο.

«Δεν θέλω να κάνω μια δήλωση που θα μπορούσε να είναι παραπλανητική ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε. «Αλλά προς το παρόν δεν αποκλείουμε κανέναν προμηθευτή».

Οι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης λένε ότι το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Δεδομένου του βαθμού που τα κράτη και οι κοινωνίες θα εξαρτηθούν από το 5G, η ασφάλειά του αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, με κάθε πιθανό «χακάρισμα» να μετατρέπεται σε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Καθώς φιλοξενεί βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και αμερικανικούς κατασκοπευτικούς σταθμούς στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος δεν είναι «νησί» όσον αφορά τη γεωστρατηγική σημασία της. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η απειλή που δημιουργούν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί δεσμοί της Huawei και η κυριαρχία της στα δεδομένα στην Κύπρο δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Μια μέρα η Κύπρος πρέπει να επιλέξει πλευρά», δήλωσε ο Chen Yonglin, πρώην προξενικός υπάλληλος της Κίνας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η δουλειά του οποίου περιλάμβανε την παρακολούθηση Κινέζων αντιφρονούντων μέχρι που αποστάτησε το 2005. «Μια μέρα η Κίνα θα βγάλει τη μάσκα της και η Κύπρος δεν θα μπορεί να βρίσκεται στη μέση».

«Η Κύπρος πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά την παράδοση της κυριαρχίας της στην Κίνα», δήλωσε στο BIRN.

Ο John Strand, διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων τηλεπικοινωνιών Strand Consult, συμφώνησε:

«Η Κίνα που έχουμε σήμερα είναι μια διαφορετική Κίνα απ’ ό,τι είχαμε πριν από πέντε χρόνια», είπε. «Η Κίνα είναι μια χώρα που είναι πολύ επιθετική απέναντι σε χώρες που έχουν βασικά άποψη ή έχουν πολίτες που έχουν άποψη για το τι συμβαίνει στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ ή στο Θιβέτ και σε άλλα μέρη».

«Έχουμε δει ότι η Κίνα δεν απειλεί μόνο τις χώρες που εναντιώνονται σε αυτήν ή την επικρίνουν, αλλά και τιμωρεί χώρες», δήλωσε στο BIRN.

«Αν το Διαδίκτυο κατέρρεε πριν από 10-15 χρόνια, η κοινωνία μπορούσε να προχωρήσει, δεν υπήρχε πρόβλημα. Σήμερα, τα πάντα στην κοινωνία μας είναι χτισμένα πάνω σε λύσεις πληροφορικής που συνδέονται μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου των πραγμάτων».

Η Κύπρος αγκαλιάζει το κινεζικό blockchain

Η Huawei, ωστόσο, δεν είναι η μόνη αιτία δυνητικής ανησυχίας όσον αφορά την Κύπρο.

Μια άλλη είναι η VeChain, μια κινεζική πλατφόρμα blockchain που υποστηρίζεται από το κράτος και η οποία τον Νοέμβριο του 2018 σύναψε εθνική συνεργασία με την Κύπρο για να βοηθήσει το νησί στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων blockchain σε διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους τομείς.

Πρόκειται για τη μοναδική τέτοια κρατική εταιρική σχέση που έχει η VeChain εκτός Κίνας.

Η πλατφόρμα, που ξεκίνησε το 2015, είναι πολύ αρεστή στο Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο της έχει αναθέσει συμβάσεις, μεταξύ άλλων, στη γεωργία και τις τηλεπικοινωνίες.

Τον Ιούλιο του 2018, αφού χιλιάδες παιδιά έλαβαν ελαττωματικά εμβόλια, η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε τη VeChain να δημιουργήσει μια μέθοδο παρακολούθησης εμβολίων σε εθνικό επίπεδο με δεδομένα υγείας αποθηκευμένα στο blockchain.

Όταν η VeChain παρουσίασε τη μέθοδο της στην China International Import Expo τον Νοέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Xi Jinping ήταν παρών. Ο Xi έχει ανακηρύξει το blockchain σαν εθνική προτεραιότητα, με τη VeChain να είναι συνιδρυτής της Belt and Road Initiative Blockchain Alliance, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη του blockchain κατά μήκος της διαδρομής της BRI.

Στην Κύπρο, η VeChain ανέπτυξε την εφαρμογή E-HCert App, η οποία καταγράφει τα αποτελέσματα των εξετάσεων COVID-19 PCR και αντισωμάτων στο VeChain Thor Blockchain και επεκτείνεται για να χρησιμεύσει ως χαρτοφυλάκιο για όλα τα ιατρικά αρχεία των Κυπρίων πολιτών και ως πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το «V-Pass», ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού σφραγισμένο στο VeChain Thor, επίσης πρόκειται να κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό.

Δύο από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία του νησιού έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες με το VeChain για να διατηρήσουν τα ιατρικά τους αρχεία στο blockchain του.

Στο δημοσίευμα υπάρχει και εκτενής ανάλυση του τρόπου με το οποίο συνδέεται το σκάνδαλο των διαβατηρίων στην Κύπρο και κινέζους επενδυτές


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Keywords
νίκος αναστασιάδης, το νησι, χονγκ κονγκ, κυπρος, νέα, road, initiative, ηπα, security, εταιρεία, plc, china, global, group, city, huawei, keith, βασεις, cyta, cablenet, nsa, υφιστάμενη, radio, access, network, ericsson, mtn, monaco, lte, λύση, μπλοκ, ρητά, μνημονιο, ειλικρίνεια, συνταγμα, προβάλλει, sap, γαλλια, συμμετοχή, john, θιβέτ, expo, thor, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Λιμάνι του Σίδνεϊ, φορολογικη δηλωση 2011, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κοινωνια, αποτελεσματα, ρητά, χωρες, θιβέτ, αδεια, γερμανια, δουλεια, εδρα, εθνικη, εξουσιοδοτηση, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, κινα, κυπρου, νησι, ογκος, πλαισιο, cyta, huawei, lte, mtn, thor, αγορα, αρθρο, ανθρωπος, αποκαλυψη, βοηθεια, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, δρομος, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμβολια, ενεργεια, εν μερει, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λευκωσια, λειτουργια, λύση, μηκος, μπλοκ, μπορειτε, ναυτικο, νικο, νοσοκομεια, προβάλλει, παντα, ομιλος, ονομα, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, πεκινο, περιβαλλον, πυλες, ρολο, σαγκαη, σειρα, συμμετοχή, τμημα, υφιστάμενη, χονγκ κονγκ, ψηφιακο, access, group, ανηκει, ασφαλεια, cablenet, security, china, city, data, εφαρμογη, εξοπλισμος, ελληνικα, road, ericsson, network, εθνικο, global, john, χωρα, ιατρικα, initiative, keith, monaco, πηγες, plc, πληροφοριες, ρητο, sap, expo, ουασινγκτον, θελω να, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα