Ανάλυση: Αντί η ΕΝΙ-TOTAL, τρυπά το Γιαβουζ στο οικόπεδο 6

Την χειρότερη από κάθε άλλη προηγουμένη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία χαρακτήρισε ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου την νέα παράνομη επιχειρουμένη  ενέργεια   της Τουρκίας με το γεωτρύπανο  Γιαβουζ στη περιοχή αναμεσά στα οικόπεδα 6-7 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο κ Χρυσοστόμου μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σιγμα

στον Ανδρέα Δημητρόπουλο  εξήγησε ότι εκεί που θα τρυπούσε νόμιμα  μέσα Απρίλιου και με βάση την αδειοδοτήση που έλαβε από την κυπριακή δημοκρατία η κοινοπραξία ENI –TOTAL,  σήμερα επιχειρεί να τρυπήσει παράνομα το Γεωτρύπανο Γιαβουζ της Τουρκικής TPAO.  Ως γνωστό η κοινοπραξία ENI –TOTAL σχεδίαζε γεώτρηση στο οικόπεδο 6 για τα μέσα Απρίλιου.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοιου ανάγκασε τις δυο εταιρίες να αναβάλουν τις γεωτρήσεις τους. Το ίδιο έπραξε και η αμερικανική Exon- Mobil πριν λίγες μέρες μεταφέροντας τους όποιους ενεργειακούς σχεδιασμούς με βάθος ενάμιση χρόνου μετά το Σεπτέμβριο του 2021. Ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου εξήγησε ότι δεν πρόκειται  για μια απλή μετακίνηση ημερομηνίας, ούτε ο ουσιαστικός λόγος είναι η προστασία του προσωπικού των εταιριών λόγω κορωνοιου.

Οι λόγοι μεταβολής έχουν να κάνουν κυρίως με την καθετή πτώση της τιμής του πετρελαίου – στην Αμερική κατέγραψε ιστορική χαμηλή τιμή-  που επηρεάζει δραματικά τα οικονομικά των εταιριών και ταυτόχρονα καθιστά  τη τιμή του φυσικού αεριού καθόλου ανταγωνιστική ως προς το πετρέλαιο. Αυτό που δεν κατάφερε ο Ερντογάν – να παγοποιήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΚΔ τον καταφέρνει ο κοροωνιος. Ο Ερντογαν εκμεταλλεύεται πλήρως την κατάσταση και προχωρά σε νέα παράνομη γεώτρηση υπογραμμίσει ο Διεθνολόγος. Εκείνο που λέει κυνικά ο Ερντογάν σημειώνει ο κ Χρυσόστομου είναι  τα  εξής « Εκει που θα τρυπούσατε εσείς τώρα τρυπώ εγώ σας χαλώ τα σχέδια» επικαλούμενός της χθεσινές δηλώσεις του Ερντογαν

Στις δηλώσεις  Ερντογάν  χθες κατά την ανακοίνωση των μέτρων  για 4 μέρες περιορισμού σε  31 πόλεις της Τουρκίας λόγω κορωνιου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα εξωτερικά  θέματα λέγοντας ότι και στη Συρία και στη Λιβύη αλλά και στην νοτιοανατολιτικη μεσόγειο θα προασπίσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο κ Χρυσοστόμου σημείωσε ότι ο Ερντογάν θέλει να καταγράψει και για επικοινωνιακούς λόγους κάποιες νίκες. Ο Έβρος δεν του βγήκε, στο Αιγαίο με του μετανάστες δεν του βγήκε, στη Συρία έχει δυσκολίες άρα επιχειρεί στο πεδίο που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Την κυπριακή ΑΟΖ. Η απουσία εναέριων και η αδυναμία της Κύπρου να αποτρέψει την παράνομη γεώτρηση καθιστούν την Κυριακή ΑΟΖ ξέφραγο αμπέλι.

Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούνται εξελίξεις μακροπρόθεσμου παγώματος των ενεργειακών σχεδιασμών σε βάθος χρόνου με αρνητικές  συνέπειες τόσο στην οικονομική παράμετρο εφόσον το Φυσικό αέριο αποτελούσε ένα εναλλακτικό εργαλείο και για την οικονομία αλλά και ένα πολιτικό εργαλείο για επίλυση του κυπριακού στη σωστή κατεύθυνση ενώ η Τουρκία με τις συνεχείς παραβιάσεις εμπεδώνει μια εικόνα μόνιμής επαναλαμβανόμενης κατοχής  κατέλεξε ο διεθνολόγος. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση, Αντί, ΕΝΙ#45TOTAL, Γιαβουζ,analysi, anti, eni#45TOTAL, giavouz